הנקה או מועקה?

יותר ממחצית האימהות בישראל רוצות, אבל בסופו של דבר לא מניקות את התינוק אחרי הלידה. האם צריך לנסות "עד שזה יצליח"? בכלל לא בטוח

ליטל רוזנשטיין | 18/3/2009 9:13 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כמעט כל אישה שבתקופת הריונה מתכננת להיניק את הצאצא שיגיח בשעתו לעולם ומדמיינת את הרגע האינטימי והחיבור הרגשי אל התינוק, מגלה, ברגע האמת, שהנקה היא הדבר הכי טבעי שאינו קורה בטבעיות. 86 אחוז מכלל היולדות כיום בישראל מביעות רצון להניק את תינוקן ואף מתחילות להניק לאחר הלידה. תוך כשבועיים בלבד יורד שיעור האמהות המניקות באופן מלא מתחת ל-50 אחוז, כשהסיבות העיקריות הן חוסר ביטחון, חוסר ידע, דעות קדומות וסותרות אודות ההנקה והעדר הדרכה מקצועית.

נשים אלו בדרך כלל חוות תחושות קשות מאוד בעקבות הוויתור או הכישלון בהנקה - החל מחשש שמא הקשר עם התינוק לא יתקיים באופן טבעי, דרך דאגה לתזונתו של התינוק ועד לחרדות באשר להתפתחותו האופטימלית. ואולם, לדבריה של ד"ר חמוטל שבתאי, פסיכיאטרית בכירה במרכז לבריאות הנפש שלוותה מקבוצת הכללית, אין לחששות האלה כל בסיס.
 
נשים מניקות.
נשים מניקות. צילום ארכיון: אי-פי

"צריך לקחת את נושא ההנקה בפרופורציה‭,"‬ היא אומרת, "בהחלט חשוב להניק, וזה אכן תהליך מקסים ומלבב, שמעניק תחושה טובה של חיבור רגשי עמוק עם התינוק, אבל מצד שני חשוב לזכור כי במידה שההנקה לא מצליחה, ניתן להתחבר אל התינוק גם מבלי שאף אחד יסבול מזה. אם לא נאבקים עם ההנקה ומעדיפים לוותר עליה, לא נחסך מהתינוק דבר.

"במצב שבו האם מאכילה את התינוק כשהוא צמוד אליה ברכות והיא מסתכלת אל תוך עיניו, נוצר חיבור רגשי חזק מאוד, ובאשר להתפתחותו - תינוקות רבים בעולם גדלו על פורמולות ותחליפי חלב אם וגדלו לתפארת".

ומה לגבי מקרים בהם מייעצים לנסות "עד שזה יצליח‭?"‬
"החשיבות הקיצונית שמייחסים להנקה בסך הכל עלולה להכביד על האם הטרייה שאינה מצליחה, או במקרה אחר, שאינה מעוניינת לנסות להצליח בתהליך. מעבר לכל הסיבות הפסיכולוגיות והפיזיולוגיות העומדות בדרכן של נשים רבות, עלולה להיות גם בעיה בתחושת החיבור של התינוק לשד, מאחר שזה מלחיץ אותן, מעורר בהן חרדה ואף מעלה בהן אסוציאציות של תהליך ארוטי. במקרים כאלה, נשים רבות מקבלות לא מעט המלצות להמשיך בתהליך ולנסות להתגבר על החרדה המדוברת עד שזה יסתדר, אבל העובדה היא שלא כולן מספיק בשלות כדי להתגבר על כך, החרדות רק גוברות ושני הצדדים יוצאים מופסדים מהעניין".‬
שאלה של תנוחה

אם על אף הקשיים בחרתן לנסות להניק ואתן לא מעוניינות להוציא מאות שקלים על ייעוצי הנקה פרטיים או להקשיב לעצותיהן של אמהות מנוסות שהניקו שלושה ילדים והכתירו עצמן למומחיות בתחום, כדאי שתאמצו לעצמכן את ספרון ההדרכה החדש של אלן שיין, "הנקה - להניק מהרגע הראשון".

שיין, יועצת הנקה מוסמכת מטעם IBCLC (המועצה הבינלאומית להסמכת יועצות הנקה‭,(‬ חיברה והוציאה לאור את הספרון המעניק למניקה הטרייה ידע בסיסי ומעודכן שיסנן עבורה דעות מיושנות ויחזק את ביטחונה העצמי (ניתן לשלוח SMS עם המילה הנקה למספר 8080 והספרון יישלח לביתכם תמורת 28 שקל, כשכל ההכנסות מוקדשות לקידום ההנקה בישראל‭.(‬

לדבריה, סממני ההצלחה בהנקה תלויים בהכנה מוקדמת ובייעוץ מקצועי. "קיים הבדל עצום בין אישה עם ידע וניסיון ומוצלח בהנקה או אחות טיפת חלב ובין יועצת הנקה‭,"‬ מסבירה שיין, "כדי להיות יועצת הנקה מוסמכת יש לעבור הסמכה ארוכה ומקצועית, ולא לכל אחת יש הכישורים לכך. יולדות רבות שמבקשות עזרה בהנקה

אינן יודעות שלעתים בבתי החולים ובטיפות החלב הן לא יקבלו סיוע מקצועי והדבר עלול לחבל בתהליך ההנקה.

"גם מנשים בעלות ניסיון מוצלח בתחום לא כדאי לקבל עצות. דווקא אילו שחוו הנקות ללא קשיים אינן יודעות לזהות בעיות אצל נשים שאינן מצליחות להתמודד עם תהליך ההנקה, ובהחלט עלולות לגרום לנזק. כדי להתכונן מראש להנקה ניתן ללכת לקורס הכנה להנקה, שמעניק ידע וביטחון, וברגע האמת להיעזר ביועצות הנקה מוסמכות או בספרות חדשה ועדכנית שעוסקת בתחום זה.

"הנורמה בחיינו היא ההנקה ובמידה שזה לא הולך, יש מקום לבדוק מדוע זה קורה. קל מאוד לוותר, אבל אני ממליצה לעשות הכל לפני שמרימים ידיים. רוב הבעיות מבוססות בסך הכל על תנוחות לא נכונות של התינוק בזמן ההנקה או על עצות לא מקצועיות, וחבל".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מחשבון הריון

אנא הזיני את תאריך המחזור האחרון שלך:

פייסבוק

טבורית

לקבלת מידע אודות שימור דם טבורי, מלאו פרטיכם
ונציג מקצועי של טבורית יחזור אליכם




/ /
שלח

פרטיך נשלחו בהצלחה
בזמן הקרוב נציג טבורית
יצור עימך קשר

מדורים