צרכנות

על ריח ועל ריח: מבחן הדאודורנטים הגדול

מבצע הזעה כזה לא היה לנו מעולם: עשרה נסיינים תרמו את גופם למדע ולאתר nrg ובחנו 36 דאודורנטים על גופם במשך מספר ימים. אז איזה הוא הטוב מכולם? וגם: האם ספריי עדיף על רול און או להפך? וממה צריך להיזהר כשקונים דאודורנט?

אילן בן דוד | 25/5/2017 0:05
תגיות: צרכנות 360,צרכנות,דאודורנט,דאודורנט אולד ספייס
רובנו, משום מה, נאמנים לדאודורנט שבחרנו, והוא מלווה אותנו במשך שנים. כולנו רוכשים את אותו האחד שוב ושוב, בכל פעם שאנחנו נמצאים בפארם או בסופר. וזה לא שלא נחשפנו לדאודורנטים אחרים, זה לא שניסינו אחרים, וכשמגיעים הביתה תמיד אותו האחד מוצב על השיש בחדר האמבטיה. הריח, היעילות, הנוחות, לעתים גם המחיר, הם פונקציות ברכישת דאודורנט, כולם יחד וכל אחד בנפרד. יש כאלה שירכשו שמפו שונה אם הוא במבצע, אבל יישארו דבוקים לאותו הדאודורנט.
 
צילום: דני מרון
גבר, נגב את עצמך. אלן אנדרסון מנגב את הזיעה צילום: דני מרון

36 דאודורנטים שונים, של מותגים רבים הנמכרים בכל פארם בישראל, נבחנו על ידי עשרה נסיינים בוגרים, נשים וגברים, לאורך תקופה של כחודשיים. כל אחד מהם נוסה על ידי רובם, וניתן לו ציון משוקלל הכולל את כל הפרמטרים. בסופו של מבצע הזעה מורחב נאספו התוצאות ונבחרו אלו שקיבלו את הציונים הגבוהים ביותר. התוצאות בהמשך. אבל לפני כן, קצת מידע וטיפים שיעזרו לכם – אולי – לבחור את הדאודורנט הנכון עבורכם.

"ניתן לחלק את תחום הדאודורנטים לשניים: ישנם תכשירים שמטרתם בישום בלבד, ולעומתם ישנם את הדאודורנטים שבהם חומרים שמטרתם למנוע את ההזעה עצמה", מסביר הרוקח הקליני אילן שקד, יועץ לרשת גוד פארם. "החומרים הפעילים בתכשירים אלו הם מלחי אלומיניום המבצעים פעולה של סתימת הנקבוביות למשך מספר שעות ובכך מפחיתים את ההזעה בצורה ניכרת. חשוב לזכור שפעולת ההזעה היא פעולה טבעית של הגוף, שמטרתה לצנן אותו ולשמור שטמפרטורת הגוף לא תעלה יתר על המידה, אבל כל אדם שמשתמש בדאורדרנט מכיר את גופו ואת התגובה שלו לכל סוג של תכשיר ובוחר לעצמו את אחד הסוג המועדף עליו. כמובן שישנם דאורדרנטים שגם מבשמים וגם מונעים הזעה, אבל הדבר הכי חשוב כמובן הוא הנוחות והתגובה של הגוף לכל סוג של תכשיר".

האם יש משהו לא בריא בדאודורנט?
"אי אפשר לקבוע באופן גורף שדאודורנט הוא תכשיר שאינו בריא או מזיק לנו. אולם כמו כל תכשיר שבא במגע עם הגוף, יש לבדוק לפני השימוש האם ישנה רגישות כלשהי לחומרים המרכיבים את הדאודורנט. ישנם אנשים שיש להם רגישות לחומרים כמו אלומיניום ולכן הם לא יכולים להשתמש בתכשירים שכאלו. בדאודורנטים ספריי ישנו אחוז קטן גם של אלכוהול שגם כן מצנן את בית השחי. מי שלא מעוניין להחדיר אלכוהול לזרם הדם שלו, למרות שמדובר בכמות מזערית שאינה מורגשת או משפיעה, צריך להשתמש ברול און או סטיק ולא בספריי".
זהירות, דאודורנט!

 "בעבר היה נמדד הדאודורנט בעיקר על פי יעילותו", אומרת עינת ששון, יועצת מדעית דוקטור עור, "אך עם השנים נכנסו פרמטרים נוספים – בישום,  סוג (רול, ספריי, ג'ל או סטיק), צורת החומר (נוזל או מוצק) והרכב הפורמולה. בעקבות חשיפה להשלכות הבריאותיות של שימוש בדאודורנט והתפתחות תחום הדרמו-קוסמטיקה המספקת מוצרים שרכיביהם הוכחו הן מבחינת יעילות והן מבחנת בטיחות השימוש, הצרכנים מחפשים היום מוצרים יעילים אשר אינם מכילים רכיבים שיכולים לגרום לרגישות או גירוי.
 

צילום: ליאור כתר
זו לא זיעה, זה סקס אפיל צילום: ליאור כתר

"ישנם אנשים בעלי עור רגיש. אנשים אלו עלולים להרגיש גירוי בעור במגע עם תכשיטים, חומרי ניקוי או סבונים למיניהם, ואף לסבול מאחת ממחלות העור כגון אקזמה או פסוריאזיס. לרוב, אנשים עם עור רגיש בפנים מעדיפים להשתמש במוצרים שנבדקו לעור רגיש גם בדיאודורנטים, כיוון שהעור מתחת לבית השחי הוא דק, עדין ונוטה לסבול מגירויים, בנוסף לזה הוא חשוף לחום ולחות גבוהה שהינה מצע מצוין לצמיחת חיידקים. ישנם מספר רכיבים הנמצאים בדיאודורנטים העלולים ליצור גירוי לעור: אלומיניום, אלכוהול, חומרי ריח וחומרי משמרים מסוג פרבנים. ככלל ראשון, מומלץ לסובלים מעור רגיש לבחור להשתמש  במוצר שנבדק ומיועד לעור רגיש על מנת שהסיכוי לתגובת רגישות תהייה נמוכה מאוד. בנוסף, גירוי בעור יכול להופיע גם לאחר שימוש ממושך במוצר. בכל מקרה שהשתמשתם בדיאודורנט שגרם לגירוי בעור, כדאי להפסיק את השימוש בו ולא להשתמש במוצר אחר עד להעלמות הגירוי. ניתן לפנות גם לרופא העור להתייעצות".

מה רצוי שיהיה ומה לא במרכיבי הדאודורנט?
"בתעשיית הקוסמטיקה חובה לפרט את רשימת המרכיבים על המוצר, והיא תמיד מסודרת לפי אחוז הרכיב במוצר – מהגבוה לנמוך", מוסיפה ששון. הרכיבים העיקריים שכדאי לשים לב לנוכחותם ואולי להימנע מהם בעיקר בקרב אנשים בעלי עור רגיש הם:

אלומיניום: רכיב האלומיניום הוא הרכיב הנפוץ ביותר לשימוש בדיאודורנטים אנטיפרספרנט כאחראי על החסימה הזמנית של ההזעה. בחודשי הקיץ, כאשר ההזעה מרובה או בקרב אנשים העובדים בחוץ או כאלו בעלי הזעה מרובה, דיאודורנטים בעלי מלחי אלומיניום לרוב מעניקים את הפתרון הדרוש. מצד שני, האלומיניום יכול ליצור גירוי באנשים הרגישים לרכיב. במידה וישנה רגישות ניתן להשתמש בדיאודורנט ללא אלומיניום, כאשר בקרב אנשים הנוטים להזעה מרובה יותר כדאי לחדש מריחה כל כמה שעות.

אלכוהול: רכיב האלכוהול בדיאודורנטים הוא רכיב המשמש להמסת רכיבים פעילים נוספים. בנוסף הוא מעניק הרגשת רעננות וקרירות. האלכוהול עלול לגרום ליובש בעור וגירוי באנשים הרגישים אליו. האלכוהול נפוץ במוצרים על בסיס ג'ל או ספריי. ניתן לחפש מוצרים ללא אלכוהול בפורמט סטיק או רול און.

חומרי ריח: תפקיד חומרי הריח הוא להעניק ריח טוב והרגשת רעננות, ולכן חשיבותם הרבה בדיאודורנטים. חומרי הריח עלולים ליצור רגישות ופריחה בקרב הרגישים. חפשו את המילה Fragrance,  perfume או  parfum (בישום, חומרי ריח) על המוצר, והשתמשו במוצר שאינו מכיל תוספת ריח.

פרבן: פרבנים הם חומרי התשמורת הנפוצים ביותר בקוסמטיקה. הם אינם מזיקים אך   ישנם אנשים בעלי רגישות לפרבנים, במיוחד באזורים עם כוויה, חתכים וכדומה, שלהם הפרבנים עלולים ליצור גירוי בעור. חומרי שימור הם רכיבים חשובים בקוסמטיקה. "לא הייתי ממליצה להשתמש במוצר קוסמטי שאינו מכיל חומרים תשמורת על העור מחשש לזיהום במוצר", מסכמת ששון. methylparaben או(propylparaben .

מה זה דאודורנט על בסיס טבעי, שמרבים לייחצן אותו?
"מדובר בטרנד מאוד נחמד ובגימיק שטוב בעיקר לשיווק, אולם אין בדאודורנט על בסיס טבעי הרבה תועלת, שכן ללא אחד החומרים הפעילים המוכרים, מדובר במקרה הטוב בתכשיר לא מזיק אבל בלי הרבה תועלת", אומר  שקד. "היו מספר מותגים שעבר שניסו לחדור לשוק עם מוצרים טבעיים מסוגים שונים, אולם רובם לא הצליחו ואינם קיימים יותר בשוק".

כמה זמן דאודורנט באמת יעיל?

מתי עדיף לשים דאודורנט - בלילה או בבוקר?
"לא כדאי לשים דאודורנט בלילה", אומרת עדי פרג'י, מדריכה ראשית בגרנייה. "בלילה הגוף לא נמצא בפעילות, וכמות הזיעה שמופרשת היא מינימלית. בכלל, עדיף להשאיר עור נקי בלילה, על מנת לאפשר לו לנשום לחלוטין. אין בעיה לשים כמה פעמים ביום, אבל במצב מנוחה אין צורך".

"כל אחד מכיר את גופו ויודע מתי הזמן הכי טוב עבורו להשתמש בדאודורנט", מוסיף שקד. "אין כל הוראת שימוש בנוגע לזמן השימוש, ובכל מקרה מרבית האנשים משתמשים בדאודורנט מספר פעמים ביום, בייחוד בימים חמים שבהם הלחות גבוהה וההזעה בהתאם".
 

צילום מסך מתוך ''המרוץ למיליון''
המשימה: להזיע כמה שיותר צילום מסך מתוך ''המרוץ למיליון''

מה עדיף: ספריי, רול און או סטיק?
"באופן כללי, הרול און מבטיח כיסוי הרבה יותר ממוקד ויעיל בבית השחי והוא לרוב יותר נעים לשימוש על פני ספריי או סטיק".

כמה זמן דאודורנט טוב אמור להשפיע?
"מדובר על 4-8 שעות בממוצע, ולאחר מכן יש להשתמש שוב. כמובן שההמלצה היא להתקלח ולא לשטיפה מהירה בלבד לפני השימוש הנוסף, כדי לנקות את האזור, אך ברור שאנשים עובדים לא תמיד יכולים להתקלח באמצע היום. אם אפשר עדיף לנקות את האזור בעזרת מגבון לח כדי לאפשר שימוש אפקטיבי יותר בדאודורנט".

היכן כדאי לרכוש את הדאודורנטים? אם השיקול הכלכלי משמעותי עדורכם, שי אלמוג, מייסד ומנכ״ל אתר הפארם bela.co.il, אומר באופן חד משמעי: ״רכישה אונליין היא חכמה יותר וחסכונית יותר לאורך זמן, מאחר והיא מחזירה ללקוחות את הכוח לידיים ומאפשרת שליטה מלאה בתקציב. מעבר לעובדה שהמחירים אונליין נמוכים יותר, הרכישה אונליין חפה מכל מניפולציה של ריח, מוזיקה ודיילת חיננית ובכך נמנעות מאיתנו רכישות אימפולסיביות ומיותרות״.

והזוכים הם...

 

יחצ
הדאודורנטים הזוכים. לכן תתווכחו עם עשרת המסריחים יחצ

בקטגוריית הספריי ניצח הדאודורנט של דאב, בזכות האפקטיביות לאורך זמן והריח הנעים. באופן מפתיע, הן הנשים והם הדברים דירגו אותו במקום הראשון. יתר ארבעת דאודורנטי הספריי הטובים הם של חברות FA, גרנייה, Rexona ו – הפתעה – ללין.
בקטגוריית הרול און והסטיק יש מנצח ברור – SPEED STICK ג'ל, הנחשב לפופולרי ביותר בישראל, כנראה בצדק. הגברים דירגו אותו באופן גבוה יותר מהנשים. במקומות הבאים: הדאודורנטים של DOVE, ד"ר פישר, FA  ו- Rexona.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים