צרכנות

לכבוד הקיץ שמגיע: המדריך המלא ליינות לבנים

מצווה לשתות יין אדום לצורך ארבע כוסות, אבל עכשיו הגיע הזמן ליין לבן. האם כל יין לבן עשוי מענבים לבנים בלבד? כמה זמן בקבוק פתוח מחזיק מעמד? ובאיזו כוס מומלץ להגישו? המדריך הלבן השלם

אילן בן דוד | 11/4/2017 23:59
תגיות: צרכנות,צרכנות 360,יין לבן
יין לבן הוא הכי מרענן, הכי עדין והכי אלגנטי שיש. העדינות הזו היא היופי שלו, ובזה אין לו כמובן מתחרים. במהלך ייצור יין לבן משתלים תמיד להדגיש את התכונות הללו על ידי תסיסה בטמפרטורות קרות יחסית כדי לשמר את הארומאטיות הנהדרת של הענבים. מסיבה זו ממעטים בדרך כלל להשתמש בחביות עץ בייצור יין לבן. יין לבן ללא ספק הכי מתאים לקיץ הישראלי. כל הסיבות הנ"ל הופכות אותו ליין המתאים ביותר להעביר את הקיץ הישראלי הלוהט. נסו לשתות יין אדום בצהרי יום קיץ ותבינו למה הכוונה.
 
יח''צ
ככה זה מתחיל. בציר עצמי בכרם מרום גולן יח''צ

בשנים האחרונות אנחנו מגלים יותר ויותר תוויות של יין לבן בישראל, גם כחול-לבן וגם מיובאים מרחבי העולם, זאת לצד שימוש בזנים מוכרים פחות, יצירת ממסכים המושפעים מאזורי יין אחרים בעולם, ובעיקר עבודה קשה ומאומצת של ייננים כישרוניים ומקצועיים שמפיקים יינות לבנים פשוט נהדרים.

הזנים החדשים שכובשים לאחרונה את מדפי היין ואת לבם של הייננים בישראל מגיעים ברובם מאזור אגן הים התיכון, ובעיקר מדרום צרפת. ניתן למצוא כאן זנים כמו רוסאן, מרסאן, ויונייה, גרנאש לבן, פינו גרי ואחרים.
בנוסף לזנים החדשים, השתנו גם סגנונות העשייה של הזנים המוכרים יותר, ואנו פוגשים ריזלינג וגוורצטרמינר יבשים ומינרליים, כאלה שפחות צריכים את הסוכר שיסתיר פגמים ויאפשר לנו, צרכני היין, ליהנות מיינות בריאים. במילים אחרות, הישראלים מגלים סימנים של התבגרות בקרב הייננים מצד אחר, והצרכנים מהצד השני. הישראלים נהנים מיינות מורכבים ומאוזנים, כאלה שהחמיצות הבריאה שלהם נשמרת, ומייצרים הנאה מושלמת כשהם משולבים עם ארוחה ובדגש על המטבח הישראלי והים תיכוני.

כמה זמן מחזיק מעמד יין לבן לאחר פתיחתו?
בקבוק פתוח ישמר במקרר שלושה עד ארבעה ימים לכל היותר. יין שנפתח רצוי לשמור במקרר, ולהארכת זמן החיים יש להשתמש בווקומר, השואב את החמצן מהבקבוק. ניתן גם להעביר את היין לבקבוק פלסטיק ריק ולהוציא את האוויר. אי אפשר לבשל עם יין מקולקל.

באילו כוסות שותים יין לבן?
את היינות הלבנים שותים בכוסות המתאימות לסגנון היין. שרדונה, למשל, כדאי לשתות בכוס בורגון - כוס רחבה, שנקראת גם כוס בלון; וסוביניון בלאן בכוס בורדו - כוס היין הסטנדרטית שניתן למצוא בכל מסעדה.

האם חייבים להגיש אותו קר?
יינן לבן נהוג להגיש מקורר, את זה כולם יודעים, אבל ההמלצה שלנו היא לא קר מדיי. כשהיין קר מדיי, אנחנו מאבדים את היכולת שלנו להרגיש חלק מהטעמים שלו. טמפרטורת הגשה של כ-10 עד 14 מעלות תהיה לרוב אידאלית בעבורו, לכן כשעתיים עד שלוש במקרר יספיקו ברוב המקרים. בקיץ מומלץ להגיש יין לבן בשמפניירה – דלי מתכת או פלסטיק ייעודי עם קרח ומים.
 
צילום: שאטרסטוק
וכך זה נגמר. כוס יין לבן צילום: שאטרסטוק

עם איזה אוכל מומלץ לשתות יין לבן?
ידוע לכל שיינות לבנים שותים עם דגים וגבינות. אך קונספציה זו לוקה בחסר, מפני שיש סגנונות ביין לבן, כמו שרדונה ששהה זמן ממושך בעץ שיתאימו גם למגוון מנות בשר ומנות עשירות בטעמים, כמו גם מנות בבישול ארוך.

האם יין לבן מופק מענבים לבנים בלבד?
ניתן לייצר - ולעתים גם מייצרים - יין לבן מזנים אדומים. הדרך לעשות זאת היא להפריד בין המיץ לקליפות הענבים האדומים, שבהן מרוכז כל הצבע, מיד לאחר הסחיטה. שמפניה היא הדוגמה המובהקת לכך. למרות שמרבית הענבים באזור שמפיין אדומים - פינו-נואר ופינו מונייר מהווים כשני שליש משטחי הכרמים - רוב השמפניות לבנות, מיעוטן ורודות, כמו רוזה, ואף אחת מהן לא אדומה.

מהו אחוז האלכוהול ביינות לבנים?
אחוז האלכוהול ביינות לבנים  נמוך מאחוז האלכוהול ביינות אדומים, ובישראל הוא נע על הציר שבין 11-13.5 אחוזים - עדיין גבוה בהשוואה ליינות לבנים באירופה. האמריקנים, כמו גם האוסטרלים והניו זילנדים, דומים יותר בסגנונם לסגנון הישראלי, העשיר, המתחנף והעמוס בטעמים.

מהם יתרונות היין הלבן?
הוא קליל יותר, נגיש ומתאים למגוון סוגי מאכלים. בישראל היינות הלבנים נכונים ומתאימים עוד יותר כשלוקחים בחשבון את הקיץ הארוך והחם, שבו נהנים יותר מיינות צוננים ומרעננים ולא יינות אדומים, כבדים ומכבידים. כשיושבים על חוף הים, או על המרפסת, עם הבריזה של אחר הצהריים של היום החם שעומד להסתיים, אין כמו יין קר ומרענן, פריך וחמצמץ.
 
צילום: SXC
אם חם, שתו מים. או יין לבן. צילום: SXC

מהם חסרונות היין הלבן?
קשה יותר ויקר יותר להפיק יינות לבנים, ועוד יותר להפיק יינות לבנים טובים. ביין לבן קשה הרבה יותר להסתיר פגמים ולכלוך, טעמיו העדינים של היין חושפים הכל ולכן חובה להקפיד על ניקיון מושלם. מעטים היקבים הקטנים שיפיקו יינות לבנים בדיוק מהסיבה הזו. גם תדמיתו של היין הלבן בקרב צרכני היין בישראל עוד לא הגיעה למקום הרצוי והמתאים לה.

איך מכינים יין לבן?
אופן ההכנה דומה מאוד להכנת יינות אדומים, ומדמה את ההבדל בין הכנת חביתה לקרם ברולה. משמע, תהליך הפקת היינות הלבנים דורש תשומת לב, ניקיון ומקצועיות גבוהה יותר מאשר ביין אדום. התהליך רגיש הרבה יותר, היינות פגיעים יותר וכל שלבי תהליך הייצור, מהבציר, דרך התסיסה והסינון, מורכבים ורגישים יותר מאשר ביין אדום.

האם אפשר ליישן יין לבן כפי שמיישנים אדום?
מרבית היינות הלבנים אינם מיועדים להתיישנות ארוכה. התיישנות ארוכה תפגע ברעננות ובארומטיות של רוב היינות הלבנים, אבל יש יוצאי דופן. יינות רזלינג איכותיים מגרמניה ומאלזאס, יינות מיוחדים מבורגונדי ומבורדו בצרפת ועוד כמה נוספים יכולים לעתים להתיישן ולהשתבח בבקבוק שנים ארוכות.


עשרה יינות לבנים מומלצים

אבידן תג לבן 2015 (60 שקל)
רקנאטי שרדונה גליל עליון 2016 (62 שקל)       
בלו נאן (50 שקל)
כרמל שרדונה, כרם אדמון 2014 (139 שקל)
DESTITAGE, יקב טפרברג (70 שקל)                   
ליזה שרדונה, יקב אלכסנדר (100 שקל)
ויונייה סדרת ספיישל רזרב, יקבי ברקן  (70 שקל)
UNAOKED 2015, רכסים כרם בן זמרה, סגל (79 שקל)
מוסקט 2016, תשבי (42 שקל)
גווירצטרמינר 2016, יקב ויתקין (90 שקל)               

המידע באדיבות חיים גן, הבעלים של מרכז "איש ענבים" - מרכז הדרכה ליין להעברת סדנאות וטעימות, ועמוס רביד, מדריך יין ביבואנית היינות 'שקד'


להצעות: nrg3600@gmail.com\

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים