צרכנות

שיבושים באל על: האם אתם זכאים לפיצוי?

גם בסיבוב השני בין הטייסים להנהלה, מי שבעיקר נפגע הם הנוסעים. מתי אתם זכאים לפיצוי? כמה כסף תוכלו לקבל? והאם כרטיס טיסה בחינם אמור לספק אתכם בגין עוגמת הנפש? המומחים מייעצים

אילן בן דוד | 5/2/2017 19:26
תגיות: צרכנות 360,צרכנות,אל על,שיבושי טיסות,פיצוי
ושוב חוזר הפזמון: שיבושי טיסות באל על. הפעם כעס הטייסים מופנה להנהלה לאחר שנודע להם כי בני 65 ומעלה לא יוכלו עוד להטיס מטוסי נוסעים. "ההנהלה זורקת לזבל באכזריות, תוך הפרת הסכמים, את הקברניטים והטייסים הכי מנוסים, בני 65, כאשר היא מפחיתה, בבריונות חד צדדית, את שכרם בשני שלישים", אומרים הטייסים. "הנהלת החברה הורסת בכך את החברה שהיא הבית שלנו".
 
הודעה שמשבשת את כל התוכניות

בעקבות המשבר הודיעה אל על, כי טיסות בוטלו בעקבות עיצומי הטייסים והתעקשותם לטוס רק בכיוון אחד. אבל במאבק בין הצדדים נפגעים בעיקר הנוסעים: טיסות רבות בוטלו, ואחרות רבות עוכבו.

"לא כל טיסה שאיחרה או בוטלה מזכה את נוסעיה בפיצוי הכספי. אם חברת תעופה תוכיח, כי הטיסה בוטלה או עוכבה בשל שביתה מוגנת – לא יהיו הנוסעים זכאים לפיצוי, אלא בנסיבות חריגות. לא כך בענייננו", אומרים עורכי הדין ורד כהן ורענן בר-און ומפרטים בפני nrg את האפשרויות העומדות בפני כל נוסע.

"אי-זמינות של טייסים" או "שביתה איטלקית" - אינם נחשבים שביתה או השבתה הפוטרות את חברת תעופה ממתן פיצוי כספי לנוסעים שנפגעו. על חברת התעופה להיערך מבעוד מועד ולדאוג מראש לחלופות שימנעו מצב של מחסור בצוות כזה או אחר, והנוסעים עשויים לזכות בפיצוי.

חוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה), התשע"ב – 2012, נועד להסדיר את זכויותיו של הנוסע ואת חובותיהן של חברות התעופה במקרים שבהם בוטלו טיסות, או נוצרו עיכובים משמעותיים, "אובר בוקינג" (תפוסת יתר) ועוד. להלן מספר מקרים.

מה עושים כשטיסה מבוטלת?

נוסע שהזמין כרטיס ושילם, וטיסתו בוטלה - זכאי לקבל שירותי סיוע, השבת תמורה או כרטיס טיסה חלופי לפי בחירת הנוסע, וכן פיצוי כספי. הפיצוי מחושב בהתאם למרחק בין נקודת המוצא לנקודת היעד. הסכום המינימלי הוא 1,290 שקלים, והסכום המקסימלי הוא 3,080 שקלים. לפי המרחק אל היעד מחשבים את הפיצוי על הטיסה.
 

צילום: יהודה בן יתח
זה באמת עושה לי טוב לראות מטוס גדול ממריא דרך דמעה שקופה. אל על צילום: יהודה בן יתח

למרות זאת, לא יינתן פיצוי במקרים הבאים. למשל, אם הנוסע הסכים לפשרה עם חברת התעופה – למשל, לקבל כרטיס טיסה בחינם – סיכום זה מחליף את הפיצוי הכספי המגיע לו על פי חוק. או אם הנוסע קיבל הודעה מוקדמת מחברת התעופה או מסוכנות הנסיעות – בין 7 ל- 14 ימים לפני הטיסה, ובה הודיעו על ביטול הטיסה והציעו טיסה חלופית מוקדמת עד שעתיים לפני שעת ההמראה המקורית, ומועד הנחיתה הוא עד ארבע שעות לאחר שעת הנחיתה המקורית – יהיו חברת התעופה או המארגן פטורים מלפצות בפיצוי כספי. אם לא הוצעה טיסה חלופית, או שהטיסה שהוצעה מוקדמת יותר משעתיים משעת הטיסה המקורית – יהיה הנוסע זכאי לקבל את כספו חזרה, וכן פיצוי כספי.

מקרה נוסף שבו לא זכאי הנוסע לפיצוי מתרחש אם הודעת ביטול הטיסה התקבלה פחות משבעה ימים לפני הטיסה - אם הוצעה לנוסע טיסה חלופית ששעת ההמראה לה הוקדמה לכל היותר בשעה אחת, ומועד הנחיתה ביעד הסופי הוא לא יאוחר משעתיים לאחר השעה המקורית – אז יהיו חברת התעופה או המארגן פטורים מלפצות בפיצוי כספי. אם לא – עליהם לשלם פיצוי כספי לפי המרחק בין נקודת המוצא לנקודת היעד. אם הנוסע סירב לטוס בטיסה החלופית בגלל שהטיסה החלופית לא הוצעה לאדם המצטרף אליו לטיסה, או משום שנבצר מהנוסע לטוס בטיסה החלופית מטעמי בטחון, דת או מגבלה רפואית – יהיה זכאי לפיצוי כספי.

מקרה נוסף הוא אם מפעיל הטיסה או המארגן הוכיח שהטיסה בוטלה בשל נסיבות מיוחדות שלא היו בשליטתו, וגם אם היה עושה כל אשר ביכולתו – לא היה יכול למנוע את ביטולה בשל אותן נסיבות; או שהטיסה בוטלה בשל שביתה או השבתה מוגנות; או שהטיסה בוטלה כדי להימנע מחילול שבת או חג.

מתי איחור של טיסה מזכה בפיצוי?

לפי החוק, נוסע שרכש כרטיס טיסה אבל הטיסה המריאה באיחור של שעתיים לפחות משעת ההמראה הנקובה בכרטיס הטיסה - זכאי לקבל ממפעיל הטיסה או מהמארגן מזון משקאות ושירותי תקשורת.

אם הטיסה המריאה באיחור של 5 עד 8 שעות לעומת שעת ההמראה הנקובה בכרטיס הטיסה – הנוסע זכאי להשבת התמורה או לכרטיס טיסה חלופי, לפי בחירתו. נוסע שהוצע לו כרטיס טיסה חילופי לטיסה שממריאה ביום למחרת ובחר לקבל הצעה זו – זכאי לקבל גם שירותי לינה ושירותי הסעה. אם האיחור בהמראה נובע משביתה או השבתה מוגנות – הנוסע יהיה זכאי להשבת תמורה, וכן למזון ומשקאות ולשירותי תקשורת בלבד.
אם הטיסה התעכבה יותר מ-8 שעות, היא נחשבת "טיסה שבוטלה", ויש לנהוג לפי הכללים הקובעים לעניין ביטול טיסה.

מה קורה כשהטיסה הוקדמה?

אם הטיסה הוקדמה ביותר מ-5 שעות אך לא יותר מ-8 שעות, והנוסע קיבל הודעה על כך פחות מ-14 ימים לפני מועד הטיסה – יהיה הנוסע זכאי להשבת התמורה או לכרטיס טיסה חלופי לפי בחירתו.
אם הטיסה הוקדמה ביותר מ-8 שעות, והנוסע קיבל הודעה על כך פחות מ-14 ימים לפני מועד הטיסה – יהיה הנוסע זכאי גם לפיצוי כספי. זאת, בנוסף להשבת התמורה או לכרטיס טיסה חלופי לפי בחירתו.

פיצוי ללא הוכחת נזק

אם לא ניתנו ההטבות לנוסע – חברת התעופה חשופה לסנקציה כספית ללא קשר לנזקים נוספים שנגרמו לנוסעים בגין עיכוב הטיסה. ישנם מקרים הנקובים בחוק, בהם רשאי בית המשפט לפסוק לנוסע שהונפק לו כרטיס טיסה פיצויים שאינם תלויים בנזק, בסכום של עד 10,280 שקלים חדשים.

אם חברת התעופה מעלה טענה, לפיה העיכוב נגרם כתוצאה מתקלה טכנית בלתי צפויה שהתגלתה במטוס – היא זו שאמורה להוכיח את הגורם לתקלה ואת מהות התקלה. אם לא הוכיחה זאת – לא יקבל בית המשפט את הטענה, ויהא עליה לפצות את הנוסע.
 

עורכי הדין ורד כהן ורענן בר-און

בנסיבות מסוימות יהא פטור מפיצוי אם הוכח שהטיסה בוטלה בשל נסיבות מיוחדות שלא היו בשליטת החברה, וגם אם היתה עושה כמיטב יכולתה – לא יכולה היתה למנוע את ביטולה בשל אותן נסיבות. מצב ביטחוני או מלחמה יכולים להוות "נסיבות מיוחדות". כך גם תנאי מזג אוויר קיצוניים. בכל מקרה, על החברה מוטל הנטל להוכיח, שהתקיימו תנאים שהצדיקו את ביטול הטיסה. באחד מפסקי הדין נקבע, ששריפה בשדה תעופה היא בגדר "נסיבות מיוחדות", ובכל זאת החברה חויבה בפיצוי כספי, כיוון שידעה על השריפה עוד לפני שהנוסעים הגיעו לנמל התעופה ובכל זאת לא טיפלה כראוי בעניין ולא סייעה במציאת פתרון חילופי. כאמור, הפיצוי הכספי הוא בנוסף להטבות האחרות להן זכאים הנוסעים, כדוגמת אירוח בבית מלון אם נדרשת שהיית לילה.

עורכי הדין ורד כהן ורענן בר-און ממשרד בר-און כהן מומחים בתחום הליטיגציה – התדיינות בבית המשפט, דיני משפחה ודיני ביטוח ונזיקין , כולל רשלנות רפואית.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

מדורים