עליות חדות במחירי החיטה, התירס והסויה

מסקר של HSBC עולה כי הבצורת תוביל לעלייה בשיעורי האינפלציה ותפגע במשקי הבית ובשיעורי הצמיחה ההמלצה: לנקוט מדיניות מוניטרית הדוקה יותר

דוד ליפקין | 22/8/2012 8:46 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
קארן וורד, כלכלנית בכירה בענקית הבנקאות HSBC, מזהירה כי הבצורת הקשה הפוקדת את ארה"ב תוביל לעלייה בשיעורי האינפלציה ותפגע במשקי הבית ובשיעורי הצמיחה. לדבריה, המצב יחייב את הבנקים המרכזיים לעקוב אחר השלכות הבצורת על שוק העבודה ולשקול נקיטת מדיניות מוניטרית הדוקה יותר.
 
שדות חיטה. המחירים מזנקים.
שדות חיטה. המחירים מזנקים. צילום: יוסי אלוני

הבצורת בארה"ב - החמורה ביותר מאז 1988 - גרמה להשמדת חלק גדול מיבול הגרעינים בשטחה. 45% מיבולי התירס ו-35% מגידולי הסויה נחרבו. גם בהודו היבולים קטנים יותר בשל הגשמים המעטים, ונפגעות נוספות מהבצורת הן רוסיה ואוקראינה - שתי יצואניות גדולות של חיטה והתירס. על-פי התחזיות, היבולים של רוסיה ושל אוקראינה יהיו השנה קטנים ב-20% מהיבולים בשנה שעברה.
הבצורת בארה"ב גרמה לעלייה חדה במחירי החיטה, התירס והסויה. מתחילת השנה התייקרה החיטה ב-30%, התירס התייקר ב-25% ומחיר פולי הסויה עלה ב-42%. מכיוון שאלה משמשים גם להאכלת בעלי חיים צפויה בקרוב עלייה במחירי הבשר.

מנתוני HSBC עולה כי המרוויחות מהעלייה במחירי החיטה הן ארה"ב, אוסטרליה, קנדה, מדינות האיחוד האירופי ורוסיה. המדינות הנהנות מהתייקרות התירס הן ארה"ב, ארגנטינה ואוקריאנה. מהעלייה במחירי הסויה מרוויחות ברזיל, ארה"ב וארגנטינה. וורד מוסיפה כי הלחץ להקטין את השימוש בתירס לייצור
אתנול והמתיחות במזרח התיכון יגרמו לעלייה נוספת במחירי הנפט, שמאז יולי עלו ב-30%.

וורד מציינת כי הזעזועים במחירי המזון מתרחשים בתקופה קשה לכלכלה הגלובלית. לדבריה, חלק קטן מכלל הצרכנים יצליח לפצות עצמו על התייקרויות מוצרי המזון באמצעות העלאת שכר, אך עובדים רבים אינם יכולים לבקש העלאה בשכרם כדי לפצות על עליות המחירים. לטענתה, בשל כך הבנקים המרכזיים לא יפעלו כדי למנוע את השפעת ההתייקרות על האינפלציה ובמקום זאת ידאגו לצמיחה. וורד מציינת כי כעת מגיע תורן של ממשלות העולם לפעול, וכי במקרים דומים בעבר היו הממשלות בפאניקה - הן קנו מוצרי מזון ואסרו לייצא אותם. מהלך רכישת כמויות גדולות של חיטה ושל תירס לצורך אגירה יגרור העלאת מחירים נוספת ויחמיר את מצבם של הצרכנים.

הנפגעים הגדולים מאינפלציה גבוהה יהיו השווקים המתעוררים, מפני שמוצרי המזון הבסיסיים הם מרכיב מרכזי בסל הצריכה של תושבי המדינות האלה. בהקשר זה מציינת וורד שמדינות אמריקה הלטינית רגישות יותר לזעזועים באינפלציה מאשר מדינות אסיה, שכן האחרונות תלויות בעיקר באורז ופחות בחיטה ובתירס. היא מעריכה שאם יעלו מחירי האורז יש לצפות שתאילנד, המחזיקה במאגרים גדולים, תשחרר חלק מהם כדי לבלום עליית מחירים ולספק את הביקוש בשאר מדינות אסיה.
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום צרכנות-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים