פישר: ייתכן שכמה מדינות יפרשו מגוש היורו וזה ישפיע גם עלינו

סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל, אמר היום בכנס האגודה הישראלית לכלכלה כי "אם הצעדים הדרושים לא יצליחו - יתכן שנראה מדינה אחת (יוון) או יותר שיפרשו מגוש היורו. יש להדגיש כי אין זה צעד קל כלל ועיקר"

יוסי גרינשטיין | 30/5/2012 16:36 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: סטנלי פישר
   "אם הצעדים הדרושים באירופה לא יצליחו - ייתכן שכמה מדינות  יפרשו מגוש היורו. אין ספק
שהאירועים הדרמטיים ישפיעו גם עלינו",  כך אמר היום (ד') הנגיד פרופ' סטנלי פישר בכנס האגודה הישראלית לכלכלה בת"א.
סטנלי פישר
סטנלי פישר פלאש 90


   בבנק ישראל מודאגים מאד מהאירועים באירופה ומדגישים כי תתכן הפחתת ריבית לפני המועד הקבוע, במקרה של אירועים דרמטיים בחו"ל (כמו יציאת יוון או התפוררות גוש היורו). פישר סבור כי הממשלה חייבת לשמור על ריסון תקציבי ולהימנע מהגדלת הגרעון התקציבי ויחס חוב-תוצר. הוא גם דורש זהירות מצד הבנקים במתן אשראי לענפים מסוכנים.

   בבנק ישראל חוששים כי קריסת יוון ופירוק גוש היורו יגרמו משבר פיננסי ומיתון עולמי שיפגעו קשה בייצוא, בהשקעות ובצמיחה של המשק הישראלי. פישר סבור כי קריסת בנקים באירופה תגרום למיתון של שנים.

   בכנס בת"א אמר פישר: "אם הצעדים הדרושים לא יצליחו - ייתכן שנראה מדינה אחת (יוון) או יותר שיפרשו מגוש היורו. יש להדגיש כי אין זה צעד קל כלל ועיקר - מי שמדמיין שיום אחד עוברים  מהיורו לדרכמה, ביום שלמחרת עושים פיחות והמשק חוזר לצמוח - טועה. מדובר בצעד מאד מסובך ומורכב כי יש להעביר את כל המערכת הכספית , החוזית וכו' ממטבע למטבע ומדובר על תקופה קשה מאד מבחינה חברתית
שלא לדבר על הבחינה הטכנית. ביוון יצטרכו להחליט מה שער החליפין ומה קורה עם הכספים בחשבונות הבנק ועוד. ארגנטינה ניסתה להתמודד עם מהלך כזה והיה שם בלגן מוחלט".

   "כל שנותר לנו הוא לאחל לשכנינו האירופים הצלחה בהתמודדות שהם עומדים מולה ולהמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות שאין ספק שישפיעו גם עלינו".

   "דרושה רפורמה בשווקים הפיננסיים באירופה וצריך לחזק את הבנקים. מהמשבר הקודם למדנו כי אם ניתן לבנקים לקרוס יהיה מיתון שימשך המון שנים. צריך ליצב את המערכת גם אם זה יעלה המון כסף בהתחלה", אמר פישר.

   פישר הדגיש כי בנק מרכזי יכול לסייע למשק ע"י הרחבה כמותית ורכישות אג"ח ומט"ח. הוא אמר כי "מהמשבר האחרון הפקנו לקח כי בניגוד לספרי הלימוד (שהייתי שותף לכתיבתם) - המדיניות המוניטרית לא מסיימת תפקידה כשמגיעים לריבית אפסית. יש כלי מדיניות נוספים לבנק המרכזי כמו הרחבה כמותית ורכישות אגח ומטח. הפד שימש כעושה שוק בשווקים הפיננסיים עד שחזרו לתפקד".

   הוא סבור כי "למרות שאזרחי מדינות אירופה (כולל יוון וספרד) סובלים, דרוש ריסון פיסקלי ברוב המדינות כדי למנוע גידול חד בחוב הממשלתי. הריסון הפיסקלי ייצור אמון של המשקיעים והציבור בממשלות ויאפשר לסייע למשק ע"י הורדת ריבית ופיחות".
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים