ממציא אתר המנגולטור מספר איך הכל התחיל ומגלה שהוא בעצם צמחוני
כשאיתמר מור המציא נוסחה שמחשבת את כמויות האוכל המדויקות להכנת מנגל כהלכתו, כולם ביקשו אותה ממנו אבל איש לא קיבל אותה מעולם. אז הוא החליט להטמיע אותה באתר כדי שתשמש את כולם בלי לגלותה. היום הוא ושותפו הפכו למומחים למנגל הישראלי ומספרים: "תמיד יהיה את ההוא שלא נשאר לו מקום לסטייקים בסוף"

אחרי שכנועים רבים מצד גיסו אפיק גל, רופא במקצועו, החליטו השניים ביחד להקים אתר שבו תוטמע הנוסחא וכך להעבירה לרשות הרבים ועדיין לשמור על סודיותה. כך נולד אתר המנגולטור.
"אצלנו החברים והמשפחה עושים מנגל בעיקר בחגים כשכולם עושים, אבל אנחנו בניגוד לשאר האנשים מתכננים היטב מראש ועושים את הכול מדויק", מספר מור. "כשאנחנו עושים מנגל בדרך כלל מגיעים הרבה מאוד אנשים, לפחות ארבע משפחות גרעיניות, כשכל אחד מביא את החלק שלו. כך בעצם התחיל הרעיון לבנות נוסחא שתאפשר לנו לדעת בדיוק כמה כל אחד צריך להביא ואף פעם לא נשאר אצלנו אוכל מיותר שצריך לזרוק".

למרות שעל הנוסחא שומר מור בקנאיות ומסרב לחשוף אותה, הוא מסכים רק לגלות את הכללים שעליהם היא מתבססת. הנוסחאות עצמן מחשבות את כל מה שצריך להביא למנגל, בפירוט של גרמים או יחידות. למשל, פיתות מחושבות לפי יחידות וחומוס, סלטים ובשר מחושבים לפי גרמים.
את הנתונים (מספר הגברים, הנשים, הילדים, הצמחונים, סוג התפריט) צריך להזין באתר ואז מקבלים את רשימת הקניות המומלצת דרך החומוס עד הבשרים, כמות השתייה והצלחות הפעמיות. המחשבון מחשב את הכמות הסופית הרצויה ואת המחיר של כל המצרכים. יש גם רשימה של 17 דברים שתמיד שוכחים להביא, כמו למשל פותחן לבירה וליין, או קטשופ ושקיות אשפה וגם עצות לבחירת מנגל וטיפים לצליית בשר עם מרינדות.
האלגוריתם לדבריו, מבוסס על ניסוי ותהייה והוא שופר במהלך השנים. הבסיס לחישוב הם תופעות סוציולוגיות חשובות כגון, כלל ה-'עיניים הגדולות' וכלל ה-'למה הסטייקים תמיד בסוף'. "הרי תמיד תמיד, יהיה את
מור מוכן לחלוק סוד קטן נוסף מהאלגוריתם ומספר שלמרות שאומרים שנשים אוכלות בעיקר סלט, גברים ונשים דווקא די דומים בכמויות האכילה. "כשמדובר בכנפיים וקבב הצריכה הנשית והגברית די דומה, אבל שמגיעים לסטייקים ולצלעות טלה אין ספק שהקיבה הגברית מוכיחה יכולת הסתערות עדיפה".
עד כמה מדויקת הנוסחא אפשר ללמוד מסיפור של מור על מנחה ידוע בערוץ 10 שגילה שגיאה בחישוב. "כאשר האתר התחיל לפעול ב-2007, הוא ניסה לפצח את הנוסחא שכתבתי ואז הוא גילה שיש שגיאה בחישוב שעשינו לכמות הפיתות הנדרשת. הוא שלח לנו מייל על כך ואכן תיקנו אותה".

לפני שבועיים בדיוק רשם האתר ציון דרך כאשר בוצע בו החישוב המיליון למינון המנגל. "בתקופה הזאת בין פסח ועד סוף הקיץ יש היסטריה באתר", הוא אומר, "וכמובן מרבית הכניסות הן ביום העצמאות והן עומדות על כמאה אלף איש לערך".
מור מספר שלא רק בישראל משתמשים במחשבון ועד היום אנשים מ-83 מדינות כבר נכנסו כדי לעשות חישוב, כולם כמובן ישראלים משום שהאתר הוא בעברית. "המשמעות היא שישראלים עושים מנגל גם כשהם לא מתגוררים בארץ", הוא פוסק.
עם זאת, לא כולם מעוניינים בתפריט הישראלי הטיפוסי של חומוס, סטייק וסלט. "פעם אחת אפילו קיבלנו קובלנות מטעם קבוצה של יוצאי ארגנטינה שמבקשים תפריט ארגנטינאי מיוחד שלא יכיל כנפיים, נקניקיות ועוד דמויי בשר", מציין מור.
למור יש סיפורים נוספים על תגובות שמגיעות אליהם ממקומות שונים בעולם. "אנשים מציעים לנו הצעות משונות ומגניבות כמו למשל מנגל אקולוגי חד פעמי שעשוי מענפים של עץ קוקוס, או מנגל שבנוי בתוך גזע של עץ. "יש רעיון נחמד שהציעו לי לגריל פחמים שבנוי בתוך גזע עץ חלול שהוא בעצם 100% ידידותי לסביבה". לדבריו, באתר יש דוגמאות למנגלים אקולוגיים שונים.
מור וגל מספרים כי הרווחים של האתר מגיעים בעיקר מפרסומות של חברות שמתעסקות באוכל ושל יצרני מנגל וגריל בר, אבל הם מדגישים כי שניהם אנשי קריירה והרווחים מהאתר אינם הפרנסה העיקרית שלהם. "העיסוק באתר הוא לא יומיומי ובעיקר אנחנו מעדכנים את המחירים לפני החגים. האתר הוא בעיקר בשביל הגולשים ובחלק מהדברים יש גם רעיונות שהציבור נתן, כמו למשל חלק מרשימת הדברים שאסור לשכוח. שואלים אותנו המון שאלות דרך המייל על מנגלים, איך עושים מנגל בנוי ואנחנו משתדלים לעזור כמיטב יכולתנו".
סוד אחרון שמור מסכים לגלות הוא שהוא עצמו בכלל צמחוני. "זה דווקא מסתדר לי עם האידיאולוגיה כי האתר עוזר לבזבז פחות בשר. אני אוכל את המסביב, סלטים צ'יפס". על מגזר הצמחונים בעונת המנגלים הוא אומר "לא זו בלבד שכולם משכנעים אותם לאכול אנטריקוט (הרי במילא הוא כבר מת....), מישהו תמיד נדלק על הטבעול שלהם והם צריכים להתחלק בו".
על הצעדים הבאים בתחום מור מספר כי יש עוד כמה רעיונות "על האש" שדרושים להם מחשבונים. "נמשיך להכין מחשבוני נוסחאות בעיקר כדי לסייע בחישובים בתחום הגסטרונומיה".

