מקצוע כבר לא מספיק
ההכשרה הניתנת באוניברסיטאות ובמכללות איננה מספיקה לשוק הדורש תת-התמחות נוסף להתמחות
באופן אנלוגי קורה לא פעם שתתהתמחות במקצוע מסוים יכולה לעמוד כמקצוע בפני עצמו. עד כדי כך עמוקה רמת הידע הנדרשת לצורך ההתמחות. התופעה של התפוצצות הידע מאפיינת בעיקר את תחומי ההיי-טק, אבל לא רק. תואר ראשון כבר לא תמיד מספק את המעסיק שמחפש עובד בעל תואר שני בתחום התמחות.
במצב שנוצר הגופים המכשירים את העובדים, מכללות ואוניברסיטאות, לא מספיקים ליישר קו עם צורכי השוק. כך נוצר פער גדל והולך בין ההכשרה לדרישות. זירת ההכשרה המקצועית עוברת לפחות בחלקה אל החברות עצמן, אשר מטבען אינן ערוכות לכך ומתקשות לתת מענה לרמת ההכשרה המעמיקה הנדרשת. לעתים נוצר מצב אבסורדי שבו חברה קולטת עובד שמוכשר בתחום מסוים, ותוך זמן קצר הידע שלו לא מספיק לאתגרים הניצבים בפני החברה, והיא נאלצת לחפש מומחה נוסף.
ההתמקצעות וההתמחויות כשלעצמן אינן דבר רע לתעשייה. להפך. המומחיות והידע הם מנדבכי ההצלחה הגדולים ביותר של תעשיית ההיי-טק הישראלית. לכן חשוב מחד שהשוק יהיה מודע להשלכות של התפוצצות הידע, ומאידך שהחברות יבינו כי לא מדובר בסיטואציה זמנית חולפת, אלא במגמה גוברת והולכת שיש להיערך אליה באופן מובנה והולם. במקביל ראוי שהמוסדות להשכלה גבוהה ינהלו דרך קבע דיאלוג צמוד עם גורמי השוק הרלוונטיים, זאת כדי להתעדכן בצרכים ובדרישות שלהם באופן שוטף ולעדכן את תוכני הלימוד שלהם בראייה קדימה. בסופו של תהליך ייווצר ערך מוסף הדדי גבוה לכל הגורמים המעורבים בנושא.
הכותב הוא משנה למנכ"ל הלפרין יועצים (HMS)