קרן המטבע: הבנקים הישראליים יעמדו בהצלחה בתרחישי קיצון

על-פי מבחני הלחץ של הקרן גם אם יירשמו הפסדים משמעותיים יישאר הון הליבה של הבנקים מעל למינימום שהיא דורשת

מורן רייכמן | 17/4/2012 9:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הבנקים בישראל יציבים ויעמדו בתרחישי קיצון - כך עולה מתוצאות מבחני לחץ שקרן המטבע הבינלאומית ערכה בנובמבר האחרון, אשר פרסם אתמול בנק ישראל.

יו
יו"ר קרן המטבע כריסטין לגארד. צילום: אי-פי-אי
הקרן בחנה את עמידותה של מערכת הבנקאות בכמה זעזועים דרמטיים, שעם העיקריים נמנים נפילת קבוצת הלווים הגדולה ביותר, נפילת 3 הלווים הגדולים ביותר, צלילה של 25% בשוק ההון ופיחות של 15% בשקל . כמו כן נבדקה ההשפעה של פשיטת רגל של מדינות ה-PIIGS ושל בלגיה והשפעת עלייה של 2% בריבית בנק ישראל.

מבחני הלחץ בדקו את השפעת התרחישים על הון הליבה של 5 הבנקים הגדולים בישראל: הפועלים, לאומי, דיסקונט, מזרחי-טפחות והבינלאומי. בכל התרחישים נמצא כי על אף ההפסדים המשמעותיים יישאר הון הליבה של הבנקים מעל המינימום הנדרש, שלצורך המבחן נקבע ששיעורו 5%.

לשם השוואה, הון הליבה המינימלי שדורש כיום בנק ישראל הוא 7.5%, וב-2015 יעלה הרף ל-9%. סך הון הליבה של הבנקים הגיע בסוף 2011 ל-71.7 מיליארד שקל. עם זאת, בבנק ישראל מציינים כי בחלק מהבנקים נוצרו הפסדים בעקבות התרחישים וכי ההתייחסות אל הבנקים במבחן היא כמקשה אחת, ללא פירוט על כל בנק בנפרד.
מנכ
מנכ"לית לאומי גליה מאור. איתנות פיננסית ברקאי וולפסון

על-פי הדוח, הסיכון העיקרי למערכת הבנקאית הוא ריכוזיות האשראי למספר לווים מצומצם. כמו כן נמצאה בעיה מסוימת ברמות המט"ח בחלק מהבנקים: רמת הנכסים הנזילים במט"ח לא היתה מספקת בתרחישי לחץ. למרות זאת נמצא כי המערכת תעמוד בהצלחה בתרחיש שמבטא זאת ומשקף פיחות חד בשקל.
נתוני פתיחה נוחים

התרחיש החמור ביותר מבחינת הבנקים הוא נפילת קבוצת הלווים הגדולה ביותר, שעלולה לגרור פגיעה של 12.6%-8.5% בהון הליבה של הבנקים - פגיעה שמשמעותה הפסד של 9.07-6.12 מיליארד שקל. בתרחיש השני בחומרתו - נפילת 3 הלווים הגדולים בכל בנק - יהיה סכום הפגיעה 4.75-3.1 מיליארד שקל, 6.6%-4.3% במונחי הון ליבה. בתרחיש של עליית 2% בריבית יהיה הנזק לבנקים עד 5% בהון הליבה או 3.6 מיליארד שקל.

שאר התרחישים העיקריים - ירידה של 25% בשוק ההון, פיחות של

15% בשקל או פשיטת רגל של מדינות ה-PIIGS ושל בלגיה - ייספגו בקלות יחסית בהון של הבנקים ויסבו נזק כולל של פחות מ-4% להון הליבה, פחות מ-3 מיליארד שקל.

בקרן מבקשים להדגיש כי למבחני קיצון חולשות מסוימות, הנובעות בין השאר מהתבססותם על נתונים היסטוריים, שעשויים לא לשקף את ההתפתחויות העתידיות בכלכלה. כמו כן ציינו בקרן כי היתרון של המערכת הבנקאית כלל נתוני פתיחה נוחים, ובהם סביבת מאקרו יציבה, שיעור אבטלה נמוך ורמת רווחיות טובה יחסית.

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום בורסה ושוק ההון-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים