הקונסולה עצרה מלכת
הגרסאות האחרונות של סוני פלייסטיישן, של אקסבוקס מבית מיקרוסופט ושל נינטנדו Wii יצאו כבר ב-2006-2005. זו תופעה מוזרה בעולם הטכנולוגיה, שניזון מחידושים ומעדכונים בלתי פוסקים, אבל יש לה סיבות מצוינות
מבין 3 השחקניות המרכזיות בשוק מכונות המשחק, רק נינטנדו חשפה כבר את הקונסולה הבאה שלה: Wii U, שככל הנראה תצא לשוק עד סוף השנה. U Wii חזקה יותר מכל הקונסולות הנוכחיות, אבל כרגיל אצל נינטנדו, העיקר איננו עוצמת החומרה, אלא החידושים בתחום הממשק: בקרי המשחק של הקונסולה החדשה הם למעשה מעין טאבלטים שבעזרתם אפשר לשחק על מסך הטלוויזיה - או לקחת את המשחק איתך לדרך.

סוני עוד לא הכריזה דבר על הקונסולה הבאה שלה, אבל שמועות כבר יש: האתר Kotaku פרסם שורה של פרטים המסתמכים על "מקור אמין", ולפיהם הקונסולה הבאה תיקרא אורביס, תתבסס על שבבים של חברת AMD ותוכל להריץ משחקים ברזולוציה כפולה מהרזולוציה של מסכי HD של היום או של משחקי תלת-ממד ב-HD. לפי השמועות, כמה חברות הפקה כבר עובדות על משחקים לקונסולה הבאה, שאינה צפויה לצאת לפני סתיו 2013.
השחקנית השלישית, מיקרוסופט, יצרנית אקסבוקס, לא משחקת. אקסבוקס 720 - אם זה יהיה שמה, וזה בכלל לא בטוח - היא בגדר ספקולציה בלבד. הדבר הברור היחיד שמיקרוסופט אמרה בנושא היא שהדור הבא "לא יהיה נושא לשיחה" בתערוכת המשחקים E3 הקרובה, כלומר: לא ממהרים עם ההכרזה, ובוודאי לא עם היציאה לשוק.
ההתמהמהות הזאת בתחום הקונסולות היא התנהגות בלתי אופיינית בעולם הטכנולוגיה, שניזון מחידושים, משפצורים ומעדכונים. בעוד מי שיש לו סמארטפון בן שנה מרגיש לא מעודכן, והאייפון המקורי - שיצא ב-2007 - נחשב היום למודרני כמו אבני צור ומקלות, אנשים עדיין קונים מכשיר שיצא במקור שנתיים לפני כן וכמעט שלא עבר שינויים מאז. אבל תעשיית הקונסולות עובדת אחרת. אפל, כמובן, רוצה שתקנו בכל שנה אייפון חדש ואייפד חדש; מכל שדרוג שאתם עושים היא מרוויחה. אבל מיקרוסופט וסוני, לפחות בשנים הראשונות, לא הרוויחו ממכירות הקונסולות, אלא להפך. הקונסולות נמכרו במחירי הפסד, ואת הרווח החברות עשו מאוחר יותר במכירת משחקים עבורן. עכשיו כשהגיעו לרווחים יפים, למה להסתבך שוב עם מהלך מסוכן?
מלבד זאת, לא ברור אם באמת יש בכלל צורך בקונסולות חדשות ומשוכללות יותר. מאז המצאת משחקי הווידיאו, כל דור של מכונות משחק הקפיץ את היכולות הגרפיות
בו בזמן המשחק המצליח והידוע בעולם בשנים האחרונות הוא משחק קטנטן על ציפורים בגרפיקה דו-ממדית פשוטה, וחברת זינגה מרוויחה מיליארדים ממשחקי פלאש בפייסבוק. הקונסולה המצליחה ביותר של הדור הנוכחי היתה נינטנדו Wii, הנחותה טכנולוגית לעומת פלייסטיישן ואקסבוקס. במילים אחרות, יש שפע של ראיות להיעדר הקשר בין רמת הביצועים הטכנולוגיים של המשחקים לבין הצלחתם. אז במצב כזה, מי בכלל צריך דור המשך? מה שיש לנו טוב מספיק.

השמועה החמה ביותר באשר לאורביס של סוני קשורה לא ליכולות הטכניות שלה, אלא להפך - להגבלות שהיא מציבה. לפי הדיווחים, הקונסולה החדשה לא תהיה תואמת לאחור - אי אפשר יהיה לשחק עליה משחקי פלייסטיישן 3. גרוע מזה, נטען שהקונסולה תכיל מנגנון שמגביל את השימוש בכל משחק לחשבון "פלייסטיישן נטוורק" אחד בלבד. משמעות הדבר היא שבלתי אפשרי להשאיל את המשחק שקניתם לחברים או למכור משחקים משומשים. הרבה לפני שהקונסולה החדשה מתקרבת לשוק, השמועה הזאת כבר מרתיחה גיימרים בכל העולם.
המדיניות הזאת היא הקצנה של שיטות שקיימות כבר היום במשחקים מסוימים לאקסבוקס, שמגבילות משחקים יד שנייה, ומקבילה לשיטות מפוקפקות שמעצבנות כבר שנים את שחקני הפי. סי. כמה מחברות המשחקים הגדולות, בראשן EA ויוביסופט, הפעילו אמצעים נגד פיראטיות, שבאופן אירוני לא מטרידים בכלל את הפיראטים, אלא רק מציקים לאנשים שרוכשים עותקים חוקיים. המשחקים - גם אם מדובר במשחק לשחקן יחיד - דורשים חיבור תמידי לאינטרנט; המשחק לא עובד אם אתם נמצאים בדרכים, בלי חיבור לרשת, או אם במקרה יש בעיה בשרת של החברה.
המשמעות המעשית היא שלמעשה כבר אי אפשר לקנות משחק. המשחק שקניתם ב-60 דולר אינו שלכם. הוא של החברה. אתם יכולים רק לקנות רישיון להשתמש בו, זמנית, ולפי התנאים והגחמות שהחברה מציבה.
נוסף על כך, השיטה הזאת מדגישה עוד יותר את חוסר התוחלת שבקניית משחקים "פיזיים" - כלומר דיסקים בתוך אריזה. משחקים הם, אחרי הכל, מוצר דיגיטלי לגמרי; בדיוק כמו שמעטים היום קונים דיסקים של מוזיקה, אין סיבה לקנות דיסקים של משחקים. כבר היום ניתן לרכוש משחקים וירטואלית, לשלם עליהם ולקבל אותם דרך הרשת; כמובן, משחקים כאלה אי אפשר להעביר הלאה. אם אי אפשר יהיה למכור גם משחקים שיימכרו על גבי דיסקים - איזה טעם יש לקיומם של אותם דיסקים? ואם אין יותר צורך בדיסקים - מה הטעם בקיומן של חנויות משחקים? חיסול שוק היד השנייה ומעבר להפצה דיגיטלית באופן אקסקלוסיבי יהיה גזר דין מוות לרשתות חנויות המשחקים, שאמנם בארץ הן מעטות, אבל בארה"ב הן תעשייה לכל דבר. הדור החדש של הקונסולות אולי יהיה מתקדם יותר, אבל עדיין לא ברור אם הוא מתקדם לכיוון הנכון.