המניע למחאה הבאה יהיה תעריפי החשמל הגואים
העלייה המטאורית בתעריפי החשמל המייצרת אנטגוניזם בקרב הציבור עלולה להכשיר את הקריאות להפרטת הרשות
כרגע ועד העובדים של חברת החשמל נמצא בעיצומים נרחבים, בין היתר הוא הודיע שיפסיק את הקמת תחנות הכוח החדשות במסגרת תוכנית החירום למשק החשמל ויקפיא את כתיבת התשקיף שהחברה מחויבת בו כדי לצאת בהנפקת האג"ח הגדולה בחודש יולי. כל זאת משום שהממשלה מבקשת לקחת כסף מקרן הנאמנות של העובדים, שמתנהל ויכוח פתוח על החוקיות שלה.
העיצומים החלו בעקבות החלטת חברי הדירקטוריון לעשות שימוש ראשון בכספים שחברת החשמל הפקידה לאורך שנים בחשבון נאמנות לא מורשה, אשר נועד להבטיח מימון הטבות שונות לעובדי החברה ולגמלאיה. בחשבון זה נצברו נכון לספטמבר 2011 2.1 מיליארד שקל, והוא מנוהל כיום בידי בנק מזרחי טפחות.
אך מעל לסיפור העלאת מחירי החשמל יש חשש שהמשבר שנוצר בין עובדי החשמל לבין הממשלה ינוצל בעתיד להפרטה של עוד תשתית. התהליך כבר מוכר: החברה נקלעת
למשבר, ולאחר שההנהלה והעובדים מואשמים בניהול לא תקין ובזעם הציבור על השירות הלקוי - הוא עובר לידיים פרטיות.
כרגע יש מאבק גדול על עתיד רכבת ישראל בעקבות מלחמתו של ועד העובדים בהפרטה. לפני כחודש רכבת ישראל חתמה על הסכם, שנשמר בחשאיות, עם היצרנית בומברדיה לתחזוקת קרונות הרכבת. זאת אף שדוח שאימצה חברת רכבת ישראל קבע כי תיקון רשלני של בומברדיה הוא הגורם לשריפת הקרונועים בסוף 2010.
אמנם הציבור רוצה לשלם פחות, אבל הוא חייב להבין את התפקיד של המדינה בנושא ולא לשכוח את יכולת ההתערבות שלה בחברות הציבוריות.
משה דור, סמנכ"ל לשעבר בחברת החשמל, טוען שהגז הוא לא הסיבה למחיר הגואה. חברת החשמל מחזיקה בחוב הולך ותופח שיכול להגיע לכ-70 מיליארד דולר. המדינה שלחה את חברת החשמל לבצע פרויקטים שונים, אך לא העבירה את התמורה. השאלות המתבקשות היא מדוע היא שלחה את חברת החשמל ללוות הרבה כסף מכספי הפנסיה של הציבור ומדוע אין תוכנית להחזרת עשרות המיליארדים לחברת החשמל כדי שתעמוד על רגליה.
הזעם של הציבור לאחר העלאות המחירים יתחבר לשנאת המנגנונים הממשלתיים ועובדיהם בחברות הציבוריות. שנאה זו תעניק רוח גבית לכוונה הלא מוצהרת של המדינה להפריט חלקים מחברת חשמל. הפרטה בנושא תשתיות לאומיות אינה הפתרון היעיל והבטוח (חשמל הוא מוצר שמעניק לנו חיים ואסור לנו לקחת סיכונים עם חברות עסקיות).