ברקת מוסר ד"ש לתחרות

אחת הסיבות למיזוג בתי ההשקעות דש איפקס ומיטב היא רגולציית יתר המיושמת בסביבה עסקית בעייתית ממילא

יהודה שרוני | 21/3/2012 15:37 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
התהליכים המבניים המאפיינים כיום את בתי ההשקעות מזכירים לי תהליכים דומים שחווינו בענף הביטוח לפני 15 שנים.  יותר ויותר חברות ביטוח פרטיות נעלמו אז מהנוף, והסביבה הביטוחית התכווצה ל‭5-‬ ענקיות ביטוח מגדל, כלל, הראל, הפניקס ומנורה‭.
צבי סטפק, בעלי מיטב. תהליך מיזוג בתי ההשקעות יילך ויתעצם
צבי סטפק, בעלי מיטב. תהליך מיזוג בתי ההשקעות יילך ויתעצם עודד קרני
אלה שהטיפו בלהט משיחי ליישום דוח בכר בתואנה של פיתוח השוק החוץ בנקאי קיבלו ענף ביטוח ריכוזי להפליא העוסק בניהול הכספים, במכירת ביטוחים ואפילו במתן אשראי בנקאי.

תהליך דומה, שכבר התחיל בענף בתי ההשקעות, ילך ויתעצם. אחת הסיבות למיזוג בתי ההשקעות דש איפקס ומיטב היא רגולציית יתר המיושמת בסביבה עסקית בעייתית ממילא. יותר ויותר בתי השקעות נאלצים להתגושש עם פוליטיקאים תאבי פרסום ולהתנהל מול רגולטורים מוחלשים. חוקים חדשים, (חוק האכיפה המנהלי),‬ מגבלות סדרתיות על דרכי ההשקעה (ועדת חודק), מגבלות השקעה חדשות למוסדיים ויישום הוראות לחיזוק יציבותם מוציאים לפעילים בענף את החשק.

אם לא די בכל אלה, דמי הניהול בגין ניהול הנכסים (בחיסכון ארוך הטווח) יקוצצו החל מתחילת 2013 לכדי מחצית עקב התערבות חריגה של המחוקק. כאמור, הסביבה העסקית כבר בעייתית ממילא. שוק ההון הישראלי כיבה עצמו לדעת כאותו פנס רחוב משירו של שלום חנוך.

נתונים שהממונה על שוק ההון באוצר הציג בחודש שעבר הוכיחו שההוצאות בגין תפעול סוגיות הרגולציה מגלחות ‭0.2%‬ מדמי הניהול הממוצעים (כ-20%)  יו"ר בית ההשקעות אפסילון שמואל פרנקל הלין על הצורך בגיוס עורכי דין, אנשי רגולציה וקציני ציות, שהפכו את ניהולו של בית השקעות לבלתי כדאי בעליל.

פרנקל בדק ומצא שעשרות בתי השקעות פרטיים נסגרו במהלך 2011 ועוד רבים צפויים להיסגר ב‭.2012-‬ הדוחות הכספיים המאכזבים של פועלים אי.בי. אי ל‭2011-‬ שפורסמו בשבוע שעבר הם בבחינת מידע צופה פני עתיד. יש בתי ההשקעות שעלולים לסיים את השנה עם הפסדים.

להחלטה של אלי ברקת, בעל הבית של דש, להתמזג עם מיטב יש סיבות עסקיות פנימיות. ברקת לא הצליח להמריא עם בית ההשקעות בגלל כשל ניהולי. תוכניות גרנדיונזיות כמו אפשרות לרכישת חברת ביטוח נותרו על הנייר.

אמנם ברקת יכול היה לאכוף תוכנית התייעלות וקיצוץ בהוצאות, אבל מדובר בהליך לא פשוט שעלול היה לארוך זמן ולפגוע בערך בית ההשקעות. אף שהמיזוג לא נותן ערך מוסף מבחינת כניסת אפשרית לפעילות ביטוחית או פנסיונית, הוא חוסך משמעותית בהוצאות.

עבודת הפיטורים הלא נעימה תועבר להנהלת בית ההשקעות הממוזג. בעלי התפקידים הכפולים )מנהלי הפנסיה, הגמל, קרנות הנאמנות, משווקים וכד‭)'‬ ישלמו את המחיר. מדובר במאות עובדים שספק אם ימצאו את דרכם לבתי השקעות אחרים.

ברקת מוסר דש לתחרות. אין גם ספק שהתנדפותו של

בית השקעות גדול היא בשורה לא נעימה ללקוחות. אבל אין מה לעשות: ברקת אינו פילנתרופ, והרמת הדגל הלבן היא ההחלטה הנכונה מבחינת ציבור בעלי המניות בדש אייפקס.

יש לקוות שלקוחות מיטב ודש יעקבו בזמן אמת אחרי הליכי המיזוג, ובמקרה של אזעקת אמת יידעו למצוא את הדרך לבית השקעות מעבר לפינה, הגם שמספרם של אלה הולך ומתמעט. מחלקת שימור הלקוחות של בית ההשקעות החדש תצטרך לעבוד קשה מאוד בחודשים הקרובים.

מי שהטיף בחודשים הקרובים למעורבות רגולטורית על שלל הוועדות למיניהן בתואנה של ריכוזיות, מקבל בהדרגה מערכת ריכוזית יותר בענף בתי ההשקעות. הציבור, ברוח המחאה החברתית, ייהנה ב‭2013-‬ מדמי ניהול מקוצצים. אבל את המחיר משלמים כבר היום העובדים והחוסכים לטווח הארוך בירידת שווי השקעותיהם לפנסיה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים