גורמים בשוק בוחנים מעקף לאיסור גביית גמי ניהול בתעודות סל
למעריב עסקים נודע כי בקרב חברות תעודות הסל והמוסדיים נבחנת גביית עמלה של 0.1% על תעודות הסל בסעיף עשיית שוק
למעריב עסקים נודע כי המוסדיים, הזקוקים למכשיר תעודות הסל לניהול השקעותיהם, וחברות תעודות הסל, החוששות מפדיון עתק של עד 11.1 מיליארד שקל, מנסים למצוא פתרונות יצירתיים למניעת הנזק האפשרי מהחלת התקנה. אחד מהפתרונות שנבחנים הוא גבייה של 0.1% עבור שירות עשיית שוק ברכישת תעודות הסל, וזאת במקום דמי הניהול השנתיים. גורמים בשוק ההון המקורבים לנושא שדיברנו עמם לא אישרו את השיטה, אך גם לא שללו את האפשרות.
הגופים השונים בחנו אפשרות זו הן ברמת הרגולציה והן ברמה העסקית-מסחרית. לא ברור אם גביית 0.1% כעשיית שוק מכספי העמיתים היא לא רק דרך מקורית לעקוף את התקנה האוסרת על גביית דמי ניהול, אלא אף אינה חוקית, שכן זו לא היתה כוונת המחוקק. חלק מחברות תעודות
הסל הודו שאפשרות זו נפסלה דווקא בשל ההיבט המסחרי.
חברות תעודות הסל מנהלות נכסים בהיקף של 56 מיליארד שקל: שני שלישים מהם מוחזקים בידי כלל ציבור המשקיעים והשליש הנותר מנוהל על-ידי המוסדיים.
גביית 0.1% בעשיית שוק עשויה להחזיק את המוסדיים בענף, אך היא תפגע בהכנסות חברות תעודות הסל מהציבור, שכן יהיה קשה אם לא בלתי אפשרי להפלות בין המשקיע המוסדי שישלם שיעור נמוך עבור עשיית שוק ובין הציבור, שישלם דמי ניהול גבוהים יותר. מנהל בכיר בענף מסר לעסקים שייתכן שלא יימצאו פתרונות והענף יסבול פדיון גדול של מיליארדי שקלים.
בעקבות התקנה חדשה המחייבת את הגופים מוסדיים לשאת בעלויות אחזקת תעודות הסל נרשמו הפסדי הון באג"ח הקונצרניות. הפגיעה העיקרית היתה באג"ח הנסחרות במדדי התל בונד. לדוגמה, ביום שלישי שעבר השיל מערכו מדד תל בונד 60 כ-0.4%, ובסיכום השבועי נרשמו ירידות שערים של כ-0.2% בכל מדדי התל בונד. גורמים בשוק ההון מסבירים כי הירידות לא נגרמו בשל יציאת המוסדיים מתעודות הסל, אלא בשל הציפייה שהם יעשו זאת. להערכת אותם גורמים, חלק מהמוסדיים יפדו את תעודות הסל לפני המועד הקבוע כדי להקדים את גל הירידות הגדול הצפוי להתרחש מהפדיונות.
בואו להמשיך לדבר על זה ב-
