נערכים לקיץ לוהט: "בלי רזרבות תקלה אחת יכולה להשבית משק שלם"
ליו"ר דירקטוריון חברת החשמל, יפתח רון–טל, יש הרבה על הראש: התביעה של חברת החשמל נגד EMG וחברת הגז המצרית, עיסקת הענק עם שותפות תמר לרכישת גז, רפורמה מקיפה בענף ובעיקר המחסור הצפוי בקיץ; כמו במבצע צה"לי כבר יש לו תוכנית: הקמתה של חברה–בת בקפריסין, רפורמה מקיפה הכוללת פיטורים של אלפי עובדים ואפילו הפסקת הטבת חשמל בחינם
רון-טל בדרך כלל רחוק מעין התקשורת. השבוע הוא עלה לכותרות דווקא כראש הוועדה שמינתה את ירון דקל למפקד גלי צה"ל, שעליו הוא מרעיף שבחים. אך החזית התקשורתית של רון-טל רחבה הרבה יותר. משק האנרגיה הישראלי חווה תקופה סוערת: המחסור החריף בגז טבעי, רזרבות החשמל האוזלות, תעריפי החשמל המטפסים בעקביות ושאלת הישרדותה של חברת חשמל.
מי אשם במצב?
"אני לא מחפש אשמים. חשבנו שנכון יהיה לאזן את משק האנרגיה כך שמאגר ים תטיס, מאגר הגז היחיד של ישראל, שדפנותיו עומדות בפני התמוטטות - לא יתרוקן במהירות. ייתכן שישראל תהיה מעצמת גז בעתיד, אבל כרגע אין גז טבעי במשק, בעיקר לא ממצרים. המשמעות היא שנדרש שימוש נרחב יותר בסולר ובמזוט. מכיוון שהמשרד להגנת הסביבה נקט מדיניות שלא תאמה את המדיניות שלנו, נדרשנו לשרוף יותר גז מכפי שתוכנן וזה הביא להתרוקנות מואצת של המאגר".
לפני מינויו ליו"ר חברת החשמל שימש האלוף במיל' רון-טל (55) כיו"ר חברת נמלי ישראל, ולתפקידו הנוכחי מונה באוקטובר 2010 במקום מוטי פרידמן. רון-טל, איש רעים להתרועע שכבר יצא לו שם של "פה גדול", צריך לדלג בין המוקשים הרבים הפזורים בחברת החשמל. במהלך דבריו הוא מגלה שהחברה השלימה את ההיערכות לתביעה המשפטית נגד ספקית הגז EMG וחברת הגז המצרית עקב השיבושים הנמשכים זה שנה.
"אין כל ספק שחברת החשמל תתבע הן את EMG והן את חברת הגז המצרית, כל השאר הם עניינים של טקטיקה משפטית ושל סדר התביעות. זו החלטה נכונה מבחינה ערכית, עסקית ולאומית, ואנו נתבע את המגיע לנו על-פי ההסכם", מצהיר רון-טל.
מי שמלווה את חברת החשמל בהליך המשפטי הוא עו"ד ניל מילר ממשרד נורטון רוז הלונדוני בעזרתם של עורכי הדין סטיב אבריידנס ולורן רבינוביץ'. רון-טל מגלה כי לפני שבועיים הציג עו"ד מילר את האסטרטגיה המשפטית של ההליך בפני הדירקטוריון, וזה נתן אור ירוק. "לפי מיטב שיפוטי יש לממשלת מצרים אינטרס מובהק לחדש את הזרמת הגז, ואני מקווה שזה יקרה, אבל הנחת העבודה מתחילת שנת 2011 - גם שלנו וגם של משרד האנרגיה - היא שאין גז מצרי".
לפני הכל, אחת מהמשימות הראשונות שעומדות על הפרק, שכבר הוקצו לה 5 ישיבות דירקטוריון, היא אישור עיסקת הענק מול שותפות תמר לרכישת גז בהיקף 8-16 מיליארד דולר. העיכוב באישור העיסקה לאחרונה נגרם בשל ניגוד עניינים אפשרי של אחד הדירקטורים. "עיסקת תמר היא עיסקה אסטרטגית לחברת החשמל", אומר רון-טל, "בשבוע שעבר עלה חשש אפשרי לניגוד עניינים של אחד הדירקטורים, ובתיאום בין כלל הגורמים החלטנו שבנסיבות העניין נכון לבחון את הסוגיה לעומק ולדחות את הדיון. האינטרס שלי הוא שבדיון על עיסקה אסטרטגית כזו ישתתפו מרב הדירקטורים".
מבחינת חברת החשמל, הנסמכת על כ-40% גז טבעי בייצור חשמל בתחנות הכוח שלה, אי אפשר להפריז בחשיבותה של העיסקה. "עיסקת תמר תאפשר את יישומה הלכה למעשה של מהפכת הגז, כי המאגר מכיל כמויות גז שיכולות להפוך את ישראל למדינה עצמאית אנרגטית. עם זאת, קיומו של מאגר גז, גדול ככל שיהיה, איננו מספק", הוא מדגיש.

עצמאות אנרגטית, רון-טל מבהיר, לא תוכל להתקיים ללא מה שהוא מכנה "יתירות אסטרטגית" - מונח שכולל בין השאר את הצורך ביצירת מאגרי חירום לגז טבעי. "כיום זו הנקודה הרגישה ביותר. בלי יתירות ובלי רזרבות נגיע למצב שבו תקלה אחת יכולה להשבית משק שלם. הגז הטבעי נמצא היום במאגרים בים או בצינורות, והשאיפה היא ליצור מאגרים אסטרטגיים לגז, כפי שיש לפחם ולסולר".
רון-טל ממשיך וחושף: "אנו בוחנים עכשיו טכנולוגיות לאחסנת גז במאגרים בחוף או במאגרים הסמוכים לחוף בכמות שתספיק לשבועות. נוסף לכך נבחנת אפשרות לפתח מאגרים כאלה סמוך לתחנות הכוח של חברת החשמל. גם באזור סדום ישנם כמה אתרים שנבחנת בהם הקמת מאגרי גז".
פרט לביקורת של רון-טל על המחסור במאגרי חירום תפעוליים לגז, הוא מבקר את התשתיות הלקויות של משק האנרגיה, את הימצאותה של צנרת גז אחת בלבד ואת העובדה שאין מתקן קליטה צפוני. "לא ניתן להתבסס על צינור גז אחד. זה צוואר בקבוק אסטרטגי שמעמיד בסימן שאלה את כל הביטחון האנרגטי של ישראל. הדרישה שלנו היא ל-4 צינורות, שניים צפוניים ושניים דרומיים".
אבל לא רק צנרת חסרה. מתקן קליטה לגז העתידי אמור היה לקום כבר לפני שנה באזור חוף דור, אך מאבק תושבים עיקש גרם למשרד האנרגיה והמים לסגת מהתוכנית וליזום תכנון מחודש. "אם התוכנית של חיבור מאגר תמר לחוף דור היתה יוצאת לדרך, ככל הנראה
מלבד הגז העתידי, שיזרום מתמר ולאחר מכן מלוויתן, גם אספקת הגז הקיימת מצויה במשבר. יו"ר חברת החשמל מתריע כי בקצב הנוכחי מאגר הגז היחיד במשק, ים תטיס, עלול להתמוטט. "יש חשש להתמוטטות דפנות ים תטיס ולתקלות נוספות במאגר. הבאנו את המאגר להתרוקנות מהירה מדי, וכיום יש בו 1 BCM-2 לכל היותר, לפי מיטב הערכתי".
הביקורת נגד המשרד להגנת הסביבה ונגד מדיניות השר גלעד ארדן לא לאפשר לחברת החשמל לעשות שימוש חופשי בסולר ובמזוט - מצטרפת לביקורת שיש לרון-טל על העיכוב בהקמה של תחנת הכוח החדשה באשקלון (פרויקט D), שנבע בחלקו ממאבקים סביבתיים. "בעניין מצבו של משק החשמל יש לשאול מדוע פרויקט D לא קודם. אני חושב שהתחנה כבר היתה צריכה לעבוד. אם היא היתה קמה, הנזקים שלנו ממחסור בגז היו קטנים יותר".
רון-טל, שכבר התריע לאחרונה כי הקיץ הקרוב צפוי להיות קשה מבחינת רזרבות חשמל, מדגיש כי צפוי שיהיה מחסור גם בקיץ הבא ורומז כי הפתרון הוא לשנות את המדיניות הסביבתית כלפי חברת חשמל. "מחסור בגז אינו בהכרח סימן למחסור בחשמל, המשמעות של המצב היא שיידרש שימוש בדלקים יקרים יותר - אבל עלינו לקבל את ההיתרים המתאימים לשימוש גורף בהם", הוא מדגיש.
מצבו הרעוע של משק הגז בשנה הקרובה ורזרבות החשמל הנמוכות מטרידים את רון-טל לא פחות ממצבה הקשה של החברה שבראשה הוא עומד. עם חוב גבוה מ-60 מיליארד שקל, עם תדמית ציבורית בעייתית ועם קושי לגוון את מקורות ההכנסה של החברה - הוא מבהיר כי לא יהיה מנוס מהליך התייעלות.
"אנחנו בעיצומו של קידום התייעלות, אך אני מאמין שזו תגיע רק במסגרת רפורמה כוללת", הוא אומר ומעריך כי הצעדים יכללו פיטורים של כ-1,500-2,000 עובדים. "ועד חברת החשמל מודע לזה", הוא טוען. "בראש סדר העדיפות שלו ניצבות זכויות העובדים, והאחריות שלהם מתבטאת בעובדה שגם במאבק יש להם קווים אדומים. אחד מהם הוא שהם לא יפגעו באספקת החשמל. אין ספק שכל התהליכים האסטרטגיים יצטרכו בסופו של דבר להיות מתורגמים לשמירה על זכויות העובדים, ולכן אם נידרש לשחרר אנשים נעשה זאת כך שיוכלו לצאת בראש גאה ובביטחון כלכלי".
מי שהקפיד לאורך כהונתו כיו"ר לשמור על יחסים טובים עם ועד העובדים בחברה מבהיר כי העובדים ייאלצו להיפרד מהטבת החשמל המסורתית המכונה "חשמל חינם". "אני מעריך שבמסגרת הרפורמה יימצא פתרון שיאפשר להיפרד אחת ולתמיד מהטבת החשמל לעובדי החברה. אין ספק שזה פוגע בתדמית, אך הנושא חייב להיות מוסדר כך שעובדי חברת החשמל ישלמו כמו כל אזרח בישראל".

רון-טל, אלוף בצה"ל בעברו, מבין שאחת הבעיות החמורות של חברת החשמל היא חוסר הגמישות הניהולית שיש בידי העומדים בראשה. "הרפורמה לא כוללת התייעלות בלבד, נדרשים כמה מהלכים הכרחיים. הראשון הוא העברת ניהול המערכת לחברה עצמאית; השני הוא מתן כלים מספקים לחברת החשמל כדי לאפשר לה להיות חלק מהתחרות בשוק; השלישי הוא מתן כלי ניהול להנהלה; והמרכיב הרביעי, שבלעדיו לא תהיה רפורמה, הוא קבלת החלטות שיאפשרו איתנות פיננסית לחברה".
אחת הפעולות שאמורות לסייע למצבה של חברת החשמל היא קבלת ערבויות של כ-3 מיליארד שקל מהמדינה לצורך גיוס שתצא אליו עד חודש יולי. החלטה זו אושרה בתנאי שתהיה זו הנפקה ציבורית של אג"ח - בכפוף להכנת תשקיף. לצד זה מתכננת חברת החשמל לבצע בימים הקרובים הנפקה בארה"ב שהיקפה כחצי מיליארד דולר.
"נעשה ככל שנידרש על מנת שביוני יהיה תשקיף המאפשר הנפקה ציבורית לחברת החשמל. זה יבטא כיוון חשוב מאוד בדרך הפיננסית שהחברה צריכה ללכת בה. תשקיף כזה יאפשר לנו למכור לציבור בעתיד מניות של חברת החשמל", הוא אומר. "ההנפקה בארה"ב צפויה להיערך בימים הקרובים, אז אני לא חושב שנכון להתייחס לזה כרגע. אבל אני אופטימי".
ובכל זאת, דווקא על רקע מצבה הפיננסי הגרוע של חברת החשמל מתקבלות החלטות על העלאות שכר לבכיריה. לאחרונה אישר משרד האוצר את העלאת הסיווג של חברת החשמל (לצד התעשייה האווירית ורפאל) ובכך אושרה העלאת שכר ליו"ר רון-טל ולמנכ"ל אלי גליקמן בכ-14 אלף שקל (מ-47 אלף שקל בחודש ל-61 אלף שקל). "סיווג חברת החשמל כחברה שדירוגה הגבוה ביותר הוא חיוני לה. אין חברה שמצד אחד מפתחת תשתיות גדולות ומצד אחר מגיעה לביתו של כל אזרח, ולכן לא יעלה על הדעת שהיא לא תהיה בדירוג הזה. לא הייתי עושה מהעלאת השכר דרמה גדולה מדי, ציניות תמיד תימצא, אבל לנו משלמים כדי להוביל את החברה", הוא משיב.
נדמה כי אם יש משהו שהציבור מוטרד ממנו בראש ובראשונה הוא תעריף החשמל העולה תדיר. על-פי המתווה שגובש בין רשות החשמל לבין משרד האוצר, חשבונות החשמל צפויים לתפוח ב-13.5% ב-3 השנים הקרובות. "אנחנו לא קובעים את מחירי החשמל, רשות החשמל קובעת אותם, אבל יש להבין שגם אם כל עובדי חברת החשמל לא יגיעו לעבודה מחיר החשמל יעלה. הסיבה היא שסעיף הדלקים הוא הסעיף הכבד ביותר בהוצאות שלנו. תוספת עלויות הדלקים שלנו בשנה החולפת עומדת על 10 מיליארד שקל בגלל המחסור בגז טבעי. כל חברה, גם זו במצב הפיננסי הטוב בעולם, לא היתה עומדת בזה".
אתה צופה שאם יצרני החשמל הפרטיים יצטרפו ויאפשרו רזרבת חשמל גדולה יותר וגם הגז הטבעי מתמר יזרום, תיתכן הורדה של תעריפי החשמל?
"חשוב להבהיר: האזרח בישראל נהנה מחשמל באיכות מהגבוהות בעולם, וישראל היא בין המדינות הזולות ביותר ב-OECD בכל הנוגע למחירי החשמל. אבל כן, אני מעריך שכשתתייצב זרימת הגז יהיה נתיב שיאפשר ירידה ביוקר החשמל".
לדבריו, חלק מהפתרון לבעיית הפגיעה בכיס הציבורי טמון בהקטנת צריכה. "אישרנו פרויקט המאפשר לכל בית בישראל לקבל מונה חכם בתוך 5 שנים. מדובר בפרויקט גדול, אין היום שום מדינה שבכוונתה להגיע ל-100% מונים חכמים". המונים החכמים, שבאמצעותם יוכלו הצרכנים לעקוב אחר צריכת החשמל שלהם, להסיט ביקושים משעות השיא היקרות ולחסוך 6%-10% מחשבון החשמל שלהם, הם בשורה חשובה לציבור, אך חשוב לציין כי לפי שעה מדובר רק בתוכניות. פרויקט כזה, שעלותו מוערכת בחברת החשמל ב-3 מיליארד שקל, טעון אישור תקציבי ממשלתי שטרם נראה באופק.
בינתיים מבקש רון-טל לקדם את הקמתה של חברה-בת בקפריסין. על-פי ההערכות, חברה כזו תוכל לאפשר לחברת החשמל לפעול באופן חופשי יותר לגיוון הכנסותיה מבלי להזדקק לפיקוח הממשלתי ההדוק ולאישור הנקודתי של כל פרויקט חיצוני מצד משרד האנרגיה והמים ומשרד האוצר.
המהלך הזה כבר מקודם במשך תקופה, אתה צופה שהממשלה תאשר אותו?
"נערמים קשיים, נדרש לזה זמן, אבל מדובר במהלך אסטרטגי ואני מקווה שיינתן לו אישור. חברת החשמל היא היום מונופול ב-3 חלקי הרשת (ייצור, הולכה וחלוקה). אנחנו מוקד של ידע מקצועי ויש לנצל את זה כדי לייצר מנועי צמיחה".
מה שכן עומד לקרות בקפריסין הוא לדבריו בדיקת ההיתכנות לחיבורה של ישראל לרשת החשמל באי השכן, ומשם ליוון ולאירופה - מהלך שמוביל שר האנרגיה והמים עוזי לנדאו ואושר עקרונית לפני כשבועיים. "אני מעריך שזה ייחתם בביקורו של ראש הממשלה בקפריסין בשבועות הקרובים. אנחנו אי אנרגטי, ולכן זה מהלך חשוב שיסייע לנו להביא לידי ביטוי את יכולת ייצוא החשמל של ישראל", אומר רון-טל.
אחרי שהשלמת שליש קדנציה כיו"ר החברה, איך זה להיות מנהל בחברה שיש בה גמישות ניהולית מועטה כל כך?
"הגעתי לחברה מרתקת שיש בה יכולת ביצוע שלא הערכתי שקיימת מחוץ לצה"ל. היא דומה ליחידה צבאית, וזה בא לידי ביטוי דווקא ברגעי משבר, כשהאזרחים מסתגרים בבתיהם ועובדי חברת החשמל תלויים על העמודים".

