בעקבות הזכייה במכרז עיר הבה"דים - מנרב מעתיקה את עיקר הפעילות לנגב
בעקבות זכייתו במכרז עיר הבה"דים, אברהם קוזניצקי מתכוון להעתיק את עיקר פעילות הבנייה של חברת מנרב למגורים בנגב; היקף הפרויקט נאמד ב-9 מיליארד שקל, והמדינה תשלם ליזמים דמי שכירות והוצאות תפעול בסך 280 מיליון שקל בשנה; גורם בענף: המפסידה שפיר לא תערער על התוצאה
- מנרב זכתה במכרז להקמת קרית ההדרכה בנגב שתשרת 11 אלף חיילים
הקבוצה תקים ותתפעל את קריית ההדרכה בנגב ב-25 השנים הבאות בהיקף כולל של 9 מיליארד שקל. על-פי הערכות, בגין ההקמה תקבל מנרב 2 מיליארד שקל מהמדינה. בנוסף, במשך 25 שנה היא תקבל לידיה דמי שכירות בסך 100 מיליון שקל בשנה והוצאות תפעול בסך 180-150 מיליון שקל בשנה - 7 מיליארד שקל סך הכל.
קבוצה זו, הכוללת את מנרב (51%), רד בינת (19%) ואלקטרה (30%), גברה על הצעתה של קבוצת שפיר הנדסה בפער של 300 מיליון שקל. את קבוצת מנרב ייצג עו"ד רון ורד, שותף במשרד עורכי הדין יהודה רוה ושות'.
"מדובר בהגשמת החלום של דוד בן גוריון להביא יהודים לנגב", מסר למעריב עסקים אברהם קוזניצקי, בעל השליטה במנרב. "הפרויקט יביא מאות ואלפי משפחות ברמה סוציו-אקונומית גבוהה לגור בדרום. אלה משפחות שעשויות לתרום גם לקהילה וגם ליישובים שיגורו בהם. משרד הביטחון הצליח לנהל פרויקט במודל BOT (היזם רוכש פרויקט ומתפעל אותו לאורך זמן ולאחר מכן מחזיר אותו למדינה - ש.צ), אף שפרויקטים אחרים שבוצעו בשיטה זו בעבר לא צלחו".
הזכייה במכרז לפרויקט הענק מעלה סימן שאלה לגבי המשאבים הפנויים שייוותרו לחברה לצורך פרויקטים אחרים, אך קוזניצקי מרגיע: "נכון שחלק מהמשאבים יופנו לעיר הבה"דים, אך את רוב העבודה יבצעו קבלני משנה שיגייסו עובדים. אנחנו נקים מינהלת לפרויקט".
לדבריו, החברה תעלה על הקרקע בתוך זמן קצר מאוד עם האישור שייתן משרד הביטחון, וזאת בזכות הליווי הבנקאי שנסגר טרם הסתיים המכרז. "במכרזים רגילים היזם צריך לסגור את נושא הליווי הבנקאי לאחר הזכייה ונדרש לזה זמן רב. כעת, כשנושא הליווי הבנקאי כבר הושלם, אנחנו יכולים לצאת מיד לעבודה. הקמת הפרויקט אמורה לארוך 4 שנים על-פי התכנון, אך אנו מקווים שנשלים את הבנייה מהר יותר".
לגבי פעילותה של מנרב בתחום המגורים הבהיר קוזניצקי כי החברה מתעתדת לרכוש קרקעות למגורים בדרום הארץ ולבנות בהן מספר רב של יחידות דיור. "אני חושב שזה מתבקש", אמר קוזניצקי. "אין לי ספק שקבלנים רבים עומדים לבנות בשנים הקרובות בדרום הארץ מכיוון ש-10,000 חיילים צריכים לגור באזור, אך במקרה שלנו זה באמת מתבקש".

מקורות בענף סבורים כי חברת שפיר לא תערער על התוצאה בגלל הפער הגדול בין המחירים. חלקם אף סבורים כי שפיר פעלה נכון בהחלטתה לא לעבור את הקו האדום שהגדירה לעצמה. "הסגירה הפיננסית דורשת ריתוק של 20% מההון עצמי של החברה", הסביר בכיר בענף.
"כלומר, הזכיין צריך לרתק 400 מיליון שקל בתקופה של מחנק אשראי במשק. יתרה מזאת, בתקופה הקרובה יהיו מכרזים ענקיים נוספים שמתאימים יותר לפעילות של חברת שפיר, כמו מכרז הרכבת הקלה בתל-אביב וסלילת המשך כביש 6 וכביש 531, זאת בניגוד למכרז עיר הבה"דים, שכולל בעיקר בנייה. שפיר הבינה שכל זכייה כזו מרתקת את פעילות החברה ולא מאפשרת לה לעסוק בפעילות נוספת".
קריית ההדרכה של צה"ל תוקם בצומת הנגב, סמוך לירוחם, על 1,600 דונם ו-220 אלף מ"ר בנויים. אל הבסיס החדש יועברו ממרכז הארץ כל בסיסי ההדרכה המכשירים את תומכי הלחימה בצה"ל בתחומי הרפואה, הלוגיסטיקה, החימוש, משאבי האנוש, התיאום והקישור, המשטרה הצבאית, החינוך והתקשוב. למעשה מדובר בהעברת 8 בסיסים לקריה אחת שתכשיר בכל שנה עשרות אלפי חיילים למקצועות אלה, וההעברה תחל ב-2014 ותימשך כשנתיים.
קריית ההדרכה צפויה לאכלס כ-11 אלף חיילים, משרתי קבע ואזרחים. חיילים ממרכז הארץ יוכלו להגיע אליה דרך כביש 6, שעתיד להגיע עד לצומת הנגב סמוך למועד שבו תסתיים ההקמה של קריית ההדרכה. במקביל נערכות בכביש 40 הקיים עבודות להפיכתו לכביש דו-מסלולי ללא רמזורים,
עבודות העפר בשטח שתוקם בו קריית ההדרכה בצומת הנגב כבר הסתיימו, והעבודות להקמת תשתיות חשמל, מים ותקשורת מצויות בימים אלה בשלביהן האחרונים. במשרד הביטחון מעריכים כי בתוך 30 חודשים תאוכלס ותפעל קריית ההדרכה. "זו השנה המשמעותית ביותר בתהליך עליית צה"ל לנגב", הוסיף שני. "הזוכה תתחיל לקיים בשבועות הקרובים עבודות לעלייה על הקרקע. הנגב, התעשייה והמדינה כולה ירגישו את ההשפעה העצומה של המעבר דרומה".
ואכן, למעבר צה"ל לנגב השלכות כלכליות מרקיעות שחקים על אזור הדרום: כבישים ורכבת שיגיעו לראשונה אל הנגב ב-4 השנים הקרובות עשויים לחולל מהפך נדלני ותעסוקתי בדרום הארץ, כפי שהתרחש בצפון הארץ עם פתיחת כביש 6.
האזור ייהנה גם מדמי הארנונה שתניב קריית ההדרכה. הבסיס נמצא בשטחה המוניציפלי של המועצה האזורית רמת נגב, והארנונה צפויה להתחלק בין ירוחם (60%) ובין רמת נגב (40%). ההסכם עדיין ממתין לאישור משרד הפנים.
במשרד לפיתוח הנגב והגליל הבהירו כי כיום כל פרויקט באזור הדרום כולל התייחסות גם להקמת עיר הבה"דים; בין היתר תוכניות להרחבת יישובים קיימים ולהקמת שכונות ייעודיות לאנשי קבע, כמו שכונת צהלה בירוחם המתוכננת עבור אנשי קבע וכן תוכנית להקמת בית חולים שני בלהבים שעתיד לשמש גם כבית חולים צבאי.

במסגרת תנאי המכרז הורה שר הביטחון אהוד ברק לחייב את הזכיין ברכש מתוצרת הארץ בהיקף משמעותי, שלפחות 30% מהמועסקים יהיו תושבי הנגב, בחובת העדפה לאנשי מילואים וכל אלה נוסף לחובה שבעל השליטה בזכיין יהיה ישראלי. "מדובר במכרז שאין לו אח ורע במדינת ישראל", הוסיף שני, "בין היתר מפני שהוא תוצאה של שיתוף פעולה בין המגזר הפרטי למגזר הציבורי".
את הליך המכרז מוביל אגף התקציבים במשרד הביטחון בראשותו של תא"ל מהרן פרוזנפר עם מינהלת מעבר צה"ל לנגב בראשותו של תא"ל במיל' חזי משיטה.
לאחר שההחלטה התקבלה והקבוצה הזוכה נבחרה, התאחדות הקבלנים פונה לכל הגורמים הרלוונטיים בבקשה שיעשו כל שניתן כדי לשלב מאות קבלני משנה ישראלים בתחום הבנייה והתשתיות.
במסגרת התוכנית להעברת מחנות צה"ל לנגב אישרה הממשלה לאחרונה תקציב להעברת שני בסיסים נוספים: קריית המודיעין בגלילות והשלישות ברמת גן. עד 2018 הם יועברו, בהשקעת 19 מיליארד שקל, לפארק המדע מול אוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע.
