סרט מתוק: מגה-קומפלקסים חדשים ישנו את חוויית היציאה לקולנוע
ב-2010 חל גידול של כ-20% במכירת כרטיסי קולנוע; הגורמים לכך היו פיתוחים טכנולוגיים בתחום התלת-ממד ("אווטאר") ופתיחת עוד מגה-קומפלקסים שהקנו למבקרים חוויה צרכנית כוללת
ב-2010 חל גידול משמעותי של כ-20% במכירת כרטיסי קולנוע לעומת 2009. הגורמים לכך היו ההתאוששות הכלכלית באותם הימים, פיתוחים טכנולוגיים חדשים בתחום התלת-ממד (הקרנת "אווטאר" בטכנולוגיית תלת-ממד הביאה לנהירה לבתי הקולנוע, ואף שנגבו עבורה מחירים גבוהים יותר נמכר שיא של 1.2 מיליוני כרטיסים) ופתיחתם של המגה-קומפלקסים על-ידי המפיצות הגדולות יונייטד קינג, תיאטראות ישראל ו גלובוס גרופ.
ממחקר שערך תמיר בן שחר מחברת הייעוץ צ' מנסקי בן שחר עבור עסקים עולה כי בישראל יש היום 55 בתי קולנוע ובהם 290 מסכים, לעומת 53 בתי קולנוע ו-284 מסכים ב-2007 ו-74 בתי קולנוע ו-313 מסכים ב-2002. כלומר , כ-20 בתי קולנוע נסגרו בעשור האחרון, אך מספר המסכים נותר דומה. בתי הקולנוע גדלו והוסיפו מסכים, והחלוץ היה סינמה סיטי גלילות שנפתח בסוף 2002 ויצר את השינוי.
המרכזים החדשים נהנים מיתרון הגודל, שבא לידי ביטוי במספר רב של מסכים תחת קורת גג אחת - דבר היוצר מגנט חזק יותר, כך שהפדיון למסך גדול יותר. לכך יש להוסיף את היצע הפעילויות הצמודות, כמו בתי קפה, מסעדות ושלל חנויות אופנה. בין העסקים בסינמה סיטי בראשון לציון נמצאים קפהקפה, ג'פניקה, טויס אר אס, Big Box, ו ללין, ושטח החנות הממוצע הוא כ-100 מ"ר. במתחמים אלה מתקיימות פעילויות רבות במהלך היום, ובהן כנסים, מפגשים והרצאות.
ב-2010 נפתח בראשון לציון המגה-קומפלקס השני מבית סינמה סיטי, ובו 26 מסכים. השנה צפויים להיפתח יס פלאנט בראשון לציון עם 25 מסכים וסינמה סיטי בירושלים עם 19 מסכים. בתחילת 2013 ייפתח גלובוס סיטי בחיפה עם 25 מסכים ועם פארק שעשועים צמוד של דיסני שישתרע על פני 30 אלף מ"ר, וכמו כן מתוכננים מגהקומפלקסים אחרים בדרום חיפה, בחדרה, בנתניה, בכפר סבא, בירושלים ושניים בבאר שבע. וכך, בתוך שנה יהיו בישראל כ-15 מגה-קומפלקסים.
בשנתיים האחרונות נמכרו בישראל 12-10 מיליון כרטיסי קולנוע בממוצע שנתי. לפי הממוצע הזה כל אדם בישראל קונה 1.5 כרטיסים בשנה. ללא המגזר החרדי והמגזר הערבי מדובר ב-2.2 כרטיסים לאדם. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, משק בית ממוצע מוציא בחודש כ-22 שקל בקולנוע, כלומר גודל שוק הקולנוע היום מוערך ב-450-350 מיליון שקל בשנה. אלא שההוצאה על הכרטיס היא רק חלק מעלות הבילוי, המסתכמת במאות שקלים למשפחה. כרטיס לסרט באחד מהמתחמים הגדולים עולה 39-33 שקל , ואליו מצטרפים בדרך כלל פופקורן ב-28-18 שקל ושתייה ב-24-14שקל. אלה מעלים את מחיר הבילוי ל-78 שקל בממוצע לאדם, המשקפים יותר מ-300 שקל לזוג עם שני ילדים.
בשל הקלות שבה אפשר לצפות בסרטים מהבית, על מנת לצאת לקולנוע הצרכן דורש חוויית בילוי, התרעננות במחיר שיספק תמורה נאותה לכסף (Value For Money). לדברי האנליסטית טל נוי מצ' מנסקי בן שחר, בית הקולנוע לבדו כבר לא מספק ונדרשת "חוויה כוללת". מסיבות אלה הצרכנים מעדיפים היום בבירור מגה-קומפלקסים. "המצב הזה יוצר צורך בהשקעות גדולות של עד 2,000 יורו למ"ר בבית הקולנוע", אומרת נוי.
בסקר שהחברה ביצעה עוד ב-2007 נמצא כי כ-90% מהמבקרים בבתי הקולנוע לא קונים לפני הסרט או אחריו. היום, מנתוני דמי השכירות החודשיים ב-G, המוערכים ב-350 שקל למ"ר, עולה כי הרגלי ההתנהגות השתנו והמבקרים אוכלים, שותים ומשלבים קניות לפני או אחרי הסרט.

סינמה סיטי בגלילות.
צילום: ראובן קסטרו
במגה-קומפלקסים הבינו כי בעידן שבו ניתן להוריד סרטים במחשב בבית יש לתת לצרכן חוויה אחרת ומצאו פתרון בדמות חוויה קולנועית עם מתחמי VIP, כיסאות מרופדים, מבנה ייחודי לצפייה מיטבית, מתחם בילוי והסעדה צמוד ועוד. המגהקומפלקסים תופסים נתח ניכר משוק הקולנוע. מדיווחים של יונייטד קינג עולה כי מתחמי הסינמה סיטי השונים מחזיקים בכ-40% מהשוק עם מכירת כ-5 מיליון כרטיסים מתוך 12 מיליון כרטיסי הקולנוע בישראל.
לטענת בן שחר, יש לבחון אם בענף הקולנוע צפוי גם מצב הפוך, שבו יוקמו גם בתי קולנוע בוטיק, בדומה למלונות בוטיק שמייצרים מוצר צרכני שונה מרשתות הענק של בתי המלון. הוא מעריך כי במרכזים הקיימים יתווספו עוד פעילויות - מגוון גדול יותר של פאבים, מסעדות ושוקי אוכל, וגם עשרות חנויות קטנות בשלל תחומים. "המתחמים צפויים לכלול גם מוזאונים, אולמות תרבות וקונצרטים, גלריות וחוגים", הוא מסכם.
