פישמן: "אייס לא נקלעה לקשיים בגללנו, היבואנים הרגו את השוק"
על רקע בקשתה של הרשת להקפאת הליכים, אומר בעל השליטה בהום סנטר כי המחירים הגבוהים של היבואנים מאלצים את הרשתות למכור במחיר גבוה לצרכן; "אין שום סכנה להום סנטר. בניגוד לאייס הרשת שלנו רווחית"
"היבואנים הרגו את השוק", הוסיף פישמן. "הם מייבאים בזול ומוכרים לנו במחירים הגבוהים ב-50% מהמקובל בחו"ל. הם מרוויחים יותר מדי".
לדבריו, המחירים הגבוהים של היבואנים מאלצים את הרשתות למכור במחיר גבוה לצרכן. חברת הדירוג S&P מעלות הפחיתה באחרונה את הדירוג של רשת הום סנטר, אבל פישמן הצליח לגייס את המימון הנדרש ולשפר את נזילות הרשת.
"אין שום סכנה להום סנטר", אמר פישמן. "בניגוד לאייס הרשת שלנו רווחית. אמנם מעלות הורידה לנו את הדירוג, אבל זה היה בגלל חריגה מאמות המידה הפיננסיות שבינתיים תוקנו. אין לנו שום בעיה ברשת".

פחות מחודשיים לאחר שפרסמה אזהרת רווח שלפיה ההפסד ברבעון השלישי יהיה 25 מיליון שקל, פנתה רשת אייס לבית המשפט בבקשה להקפיא הליכים ולמנות נאמנים לנוכח מצבה הכלכלי הקשה. הבקשה הוגשה כ-7 שנים לאחר שבני גאון ז"ל רכש את הרשת מגד זאבי, שנקלע לקשיים כלכליים, תמורת כ-20 מיליון דולר. בעלי השליטה בחברה הם בנו של בני גאון משה גאון ושלמה זבידה.
בימים האחרונים התרוקנו מדפי הרשת מסחורות, ובקרב נושים קיים חשש כי חלק מהספקים הצליחו למשוך סחורה מרצפת המכירה לקראת פרסום ההודעה על הגשת הבקשה להקפאת הליכים - ובכך דיללו את קופת הנושים העתידית.
עוד נטען כי 3 זכיינים מרכזיים האמונים על מכירות מנעולים ושטיחים ברשת עצרו את פעילותם בסניפים, שכן מכירותיהם עוברות דרך הקופות המרכזיות של הרשת ובמצב הדברים הנוכחי ישנו סיכוי קלוש שהכסף יגיע אליהם.
ההערכות הן כי אם ימונה לרשת נאמן מטעם בית המשפט, אשר יגיע להסכם נושים שיצמצם משמעותית את התחייבויות החברה, יתמודדו גורמים רבים בענף הקמעונאות
"היה כאן ניהול כושל, מתנשא, יהיר ומנותק מהשטח", אמר בכיר בענף הקמעונאות עם היוודע על החלטת החברה לפנות להקפאת הליכים. "לא היתה הנהלה מקצועית לחברה, ועל-פי סכומי הכסף שהעבירו הבעלים לחברות שבבעלותם ניתן ללמוד על כנות המאמצים שנעשו להצלת החברה. קשה להבין איך אפשר להיכשל בענף שיש בו רווח גולמי של 40%".
גשת הבקשה להקפאת הליכים הוצגה כאילו כפו אותה מנכ"ל החברה דוד מטלון והיו"ר דוד שמש על בעלי השליטה, שביקשו לשמור על שמם הטוב - אך בקהילה העסקית מתחו אתמול ביקורת חריפה על שלאורך 3 השנים האחרונות העבירו בעלי השליטה 130 מיליון שקל מאייס לחברות בבעלותם: אייס שילמה 67 מיליון שקל למשרד הפרסום באומן בר ריבנאי שגאון שותף בה, ואילו חברה שבבעלות שלמה זבידה סיפקה סחורה לרשת אייס אוטו דיפו.

בהודעתה לבורסה מסרה החברה כי "ההחלטה התקבלה לאחר מאמצים ופעולות רבות למציאת פתרונות חלופיים ונועדה להגן על רשתות אייס ואוטו דיפו ועל נכסיהן כמתחייב לטובת הנושים ובעלי המניות".
בהודעה נוספת שפרסמה הנהלת הרשת נכתב: "לצערנו הרב, על אף כל הניסיונות לשקם את פעילות החברה, עקב הנסיבות המפורטות בבקשה להקפאת התהליכים אנו נאלצים לפעול בדרך זו כדי להבטיח את המשך קיומה של הרשת ואת המשך פרנסתם של 1,250 עובדיה. דירקטוריון אייס פעל בימים האחרונים ללא לאות כדי למנוע מהלך זה, אך לצערנו ניסיונות אלה לא צלחו. הנימוקים להקפאת ההליכים מפורטים בבקשה בבירור".
בשבועות האחרונים, עוד קודם להגשת הבקשה, הודיע דירקטוריון החברה על תהליך התייעלות שבמסגרתו יינקטו הליכים לסגירת כמה סניפים מפסידים ולצמצום שטחי מסחר של שטחים נוספים. במסגרת זאת נסגרו ביולי סניף אייס בקניון חיפה ובנובמבר סניף אוטו דיפו במודיעין. שני סניפי אייס נוספים וסניף אוטו דיפו צפויים להיסגר במהלך הרבעון הראשון השנה.
נוסף על כך צמצמה החברה שטחי מסחר של שני סניפי אוטו דיפו בכ-950 מ"ר, והיא צפויה לצמצם שטחי מסחר של שני סניפי אייס נוספים בשטח כולל של 1,500 מ"ר. כמו כן נסגר סניף אייס בבני ברק בחודש אוקטובר בשל אי-חידוש חוזה מצד בעל הנכס.
מלבד צעדים אלה נזכרה ההנהלה באיחור להחליף את השדרה הניהולית ומינתה את מטלון למנכ"ל ואת שמש ליו"ר הארגון. עם פרסום הדוחות לרבעון השלישי הודיעו בעלי השליטה בחברה כי יעניקו לה הלוואת בעלים של כ-20 מיליון שקל בחלקים שווים. לפני כשנה וחצי הורידה חברת הדירוג
S&P מעלות את דירוג האשראי של אייס תוך מתן תחזית דירוג שלילית המשקפת את החששות של חברת הדירוג כלפיה. לפני כמה חודשים באה הורדת דירוג נוספת.
מלבד צעדים אלה נזכרה ההנהלה באיחור להחליף את השדרה הניהולית ומינתה את מטלון למנכ"ל ואת שמש ליו"ר הארגון. עם פרסום הדוחות לרבעון השלישי הודיעו בעלי השליטה בחברה כי יעניקו לה הלוואת בעלים של כ-20 מיליון שקל בחלקים שווים. לפני כשנה וחצי הורידה חברת הדירוג S&P
מעלות את דירוג האשראי של אייס תוך מתן תחזית דירוג שלילית המשקפת את החששות של חברת הדירוג כלפיה. לפני כמה חודשים באה הורדת דירוג נוספת.
בספטמבר האחרון הודיעה גאון אחזקות כי חתמה על מזכר הבנות עם קרן סקיי הישראלית למכירת רשת החנויות המשביר לחקלאי תמורת סכום כולל של 50 מיליון שקל.
בראיון למעריב עסקים לפני כחודשיים נשאל אייל פישמן, בעל הרשת המתחרה הום סנטר, מה הביא את אייס למצב פיננסי קשה. פישמן השיב כי "לדעתי לא היתה שם מעורבות בעלים מספקת. בזכות כוח המיקוח שלי אני משלם עבור הום סנטר שכר דירה נמוך ב-15 מיליון שקל בשנה בהשוואה לשכר הדירה המשולם עבור אייס. אני טוב יותר במגוון ובשירות ולא פתחתי סניפים במיקומים לא כדאיים. נראה שעשיתי פחות טעויות מהם".
על השאלה אם בחן את האפשרות למזג את אייס עם הום סנטר השיב פישמן: "ממש לא. אני לא רואה שום צורך בקיומה של אייס בשוק. חוץ מזה, גם אם הייתי קונה את הרשת בשקל אחד, הייתי צריך להתמודד עם חובות של 170 מיליון שקל. אבל בטח יהיה מי שיקנה. פראיירים רק מתחלפים".
בבקשה לבית המשפט הדגישו עו"ד גיא גיסין, פרקליטה של אייס ואייס אוטו דיפו, כי פעילותה של אוטו דיפו שלובה בתוך פעילות אייס וכך גם כל נכסיה. הפרדה של הבקשות תפגע, לטענתו, באוטו דיפו כך שהנכס היחיד שייוותר לה יהיה שלדה הבורסאי, ששוויו מיליוני שקלים בודדים בלבד.
לפי הבקשה חלה הידרדרות בהיקפי המכירות של הרשת ביחס לתוכנית העבודה המקורית שלה לחודשים דצמבר-ינואר, ולפיכך נקלעו המבקשות למצוקה תזרימית אשר החריפה במהלך הימים האחרונים.
"מובהר כי מצוקתה של הרשת מקשה מאוד למצות את הליכי המכירה ללא חסות בית המשפט באופן אשר עלול אף להוביל להחזרת צ'קים מחשבונות המבקשות כבר בימים הקרובים. ללא צו הקפאת הליכים יחוסל כמעט לחלוטין הסיכוי למכור את המבקשות כעסק חי", הוסיפו החברות.
עוד נטען בבקשה כי "קיים בהחלט סיכוי גבוה להשיב את אייס ואייס אוטו דיפו לפעילות תקינה, ולכן מדובר במקרה שבו נכון וראוי ליתן למבקשות את 'פסק הזמן', הנדרש לצורך התאוששותן מהמשבר התזרימי שנקלעו אליו, באמצעות צו שיקפיא את ההליכים נגדן ויאפשר להן לייצב את פעילותן.
"במקביל הדבר יאפשר לנקוט את הצעדים הנדרשים על מנת למכור את החברות, את פעילותן ואת נכסיהן לגורם חיצוני שיזרים הון להבראתן במסגרת ביצוע הסדר לנושי המבקשות".
בבקשה נכתב עוד כי "הדחיפות בהגשת הבקשה חיונית וקרדינלית לנוכח היעדר מסגרת אשראי למבקשות, בשל החשש מפני שטף של תביעות והחזרות צ'קים ובעיקר בגלל החשש מפני חילוט ערבויות ששוויין כ-19.5 מיליון שקל שנתנו המבקשות".
החברות חוששת גם מפני הגשת בקשה להעמדת חוב החברה בסך של כ-70 מיליון שקל נטו לפירעון מיידי לבעלי איגרות החוב. סך כל איגרות החוב עומד על 85 מיליון שקל, והחברה מחזיקה כ-15% מהן.
