בעל השליטה החדש בגאפ: הפעילות תורחב, נוריד את המחיר ב-20%
קבוצת גוטקס, שמחזיקה ברשתות המצליחות זארה ופול אנד בר, תנסה לנער את תדמיתה של גאפ, שלא ממש התרוממה בארץ; בשיחה עם מעריב עסקים מגלה ג'וי שוובל מה נמצא על הכוונת: פיתוח הרשת, הוזלת המוצרים והכנסת המותגים אולד נייבי ובננה רפבליק; בימים הקרובים יקדמו מנהלי אלביט מהלכים למכירת רשת מנגו
עם החתימה על העיסקה מיהר שוובל לבשר כי החל מהעונה הבאה יירדו המחירים בגאפ ב-20%. שובל מבקש להתחרות באופנת הבייסיק שמציעה פוקס של הראל ויזל ולהציע חלופה נוספת לתחום הביגוד הבסיסי שהיחס עלות-תועלת בו ניכר.
"ניהלנו משא ומתן עם האמריקאים לצורך סגירת החוזה, אשר בין היתר התייחס לשיפור תנאי הסחר שיאפשר הורדה של המחיר לצרכן בישראל. נוסף לכך, נשתמש בתשתית שלנו כדי לשפר את המיקומים, את הנראות של החנויות, את מגוון הקולקציות ואת השירות. פעילות גאפ תורחב והרשת עשויה למנות 20-15 חנויות. בשנה הקרובה נשיק את מותג בננה רפבליק וב-2014-2013 את מותג אולד נייבי", אומר שובל.
בשיחה עם מעריב עסקים מסר שוובל כי העיסקה סבירה לשני הצדדים וכי היא תאפשר לפתח את גאפ בישראל. עוד הוא חשף כי הוא בוחן אפשרות להשיק מותגים נוספים בארץ. "אנחנו מחפשים כל הזמן אפשרויות והזדמנויות בישראל ומחוצה לה ונערכים להשיק מותגים חדשים", אמר שוובל על ההחלטה לרכוש את גאפ.
כמו כן נודע, כי בימים הקרובים צפויים מנהלי אלביט להיפגש עם גורמים בענף קמעונאות האופנה לניהול משא ומתן על מכירת מנגו.
עם זאת ואף שכבר נקבעו פגישות בין בעלי רשתות ישראליות לבין מנהלי אלביט, הודיעה אתמול החברה כי תמשיך להחזיק בפעילות הקמעונאית של מנגו בישראל ולנהל אותה, והוסיפה כי במהלך החודשים האחרונים חל שיפור משמעותי בתוצאות הכספיות המיוחסות לפעילות מותג זה, המונה 25 חנויות. החנות של מותג הג'ינסים שבידי אלביט ג'י סטאר צפויה על-פי הערכות בענף להיסגר.

הממונה על ההגבלים העסקיים, שהעיסקה מותנית באישורו, לא מטריד את שוובל, שצופה כי לא יוערמו קשיים למימושה. אך אחרי שנים שבהן הרשות להגבלים היתה מעורבת פחות בעיסקאות בין גורמים שאינם מחזיקים בנתח מהותי מהענף שהם פועלים בו, נרשם לאחרונה שינוי בגישה.
רק השבוע חזרה בה קבוצת עזריאלי מכוונתה לרכוש את קניון עיר ימים על רקע התנאים שהרשות להגבלים היתה צפויה להשית עליה. גם קבוצת מליסרון נדרשה במסגרת אישור רכישת קניוני ריט למכור 3 קניונים. כשבחנה הרשות את העיסקאות הללו היא ביקשה משחקנים בענף האופנה לחוות דעתם עליהן, ואלה הביעו התנגדות רבה. כעת לא מן הנמנע כי הקניונים יתנגדו לאישור עיסקת אלביט-גוטקס.
מלבד רשת זארה, המונה 20 סניפים,
"כמו שניתן להעריך שזארה התנגדה לאישור עיסקת מליסרון-בריטיש (רכישת עיר ימים בידי עזריאלי) אף שקבוצות אלה חולשות על פחות מ-10% בשוק הקניונים, כך לא מן הנמנע שמליסרון ועזריאלי יתנגדו להפיכת גוטקס לענקית אופנה החולשת על כמעט 10% מהשוק", העריך אתמול בכיר בתחום קמעונאות האופנה.

על-פי הערכות, ברכישת מנגו עשויות להתעניין קסטרו, פוקס, סקאל והמשביר לצרכן. רשת קסטרו, בבעלות גבי ואתי רוטר, היא אחת מהרשתות הגדולות בתחום והינה מתבססת רק על המותג הישראלי שהקימה אשר מגלגל מחזור שנתי של כ-600 מיליון שקל. קסטרו סגרה חלק ניכר מפעילותה בחו"ל והחליטה להתמקד בישראל; היא עשויה לחזק את כוחה אם תרכוש את מנגו המגלגלת כ-100 מיליון שקל בשנה.
מדובר במנוע צמיחה משמעותי לקסטרו, שכעת צומחת בעיקר בזכות פתיחת חנויות נוספות, אך לא תוכל לעשות זאת לאורך זמן מחשש לקניבליזציה. ביכולתה של קסטרו, המחזיקה בידע, במיקומים וביכולות ניהוליות, להכפיל את מכירות המותג ולהגיע למחזור שנתי כולל של כ-800 מיליון שקל.
הראל ויזל, בעל השליטה בפוקס, הטמיע בה בהצלחה את סאקס, בילבונג וללין; הוא צפוי לפתוח בעוד כשבועיים את הרשת האמריקאית אמריקן איגל בארץ וספק אם יתמודד עם הטמעת מותג נוסף. גם סולי סקאל, בעליה של קבוצת סקאל, שמחזיק במגוון של מותגים בינלאומיים ופועל ליצירת מנועי צמיחה לקבוצה, עשוי למצוא עניין במותג.
רמי שביט, בעל השליטה במשביר לצרכן, מנסה זה שנים לשים את ידו על מותג שיוכל להשתלב בבית הכלבו במתכונת של חנות בתוך חנות. אם יצליח שביט לרכוש את מנגו תהיה זאת סגירת מעגל לבית הכלבו, שהיה הראשון לקבל את זיכיון מנגו בישראל.

אלביט הדמיה שולחת זרועותיה לתחומים רבים: הקמה, הפעלה ומכירה של מרכזים מסחריים, בנייה למגורים באירופה ובהודו, השקעות בנדל"ן מניב מסחרי בארה"ב, ניהול והפעלה של מלונות באירופה וכן פיתוח, ייצור ושיווק של טכנולוגיות רפואיות מתקדמות. לענף הקמעונאות הישראלי פרצה אלביט לפני עשור, עת הקימה את קניון ארנה בהרצליה בהשקעה של 153 מיליון דולר. בענף טוענים כי רכישת פעילות מנגו בישראל שנה לאחר מכן עבור 3.8 מיליון דולר נועדה למלא חלק מהשטחים הריקים בקניון.
"הנדל"ן קבע את מיקום חנות המותג ובכך גזר עליו קשיים. אף שהמותג היה בידיו כשפוטנציאל הצמיחה היה עצום - כי הוא קדם בעשור להגעת כל המותגים הבינלאומיים לישראל - התקשה זיסר למנף את מנגו, מותג ספרדי מוביל לא פחות מזארה, לא עשה את ההתאמות הנדרשות לצרכנית הישראלית ואולי נעשו שם טעויות ניהוליות נוספות", טוען תמיר בן שחר מחברת הייעוץ השיווקי צ'מנסקי בן שחר.
הקניון, שמוקם על טיילת הרצליה ולא על צירי תנועה ראשיים, היווה מוקד בילוי בסופי שבוע אך סבל ממבנה בעייתי. אחרי 4 שנים שבהן התקשה הקניון להוכיח עצמו כהשקעה נבונה מכר זיסר את הקניון לחברת מנופים פיננסים לישראל, שבשליטת אברהם נניקשווילי, ג'קי בן זקן וחיים רביבו, תמורת כ-130 מיליון דולר. זיסר הסביר את המכירה בהיותו אדם דתי שחש אי-נוחות עקב פתיחת הקניון בשבתות.
מנגו התקשתה להתמודד עם עלויות התפעול הגבוהות ודחפה את זיסר להביא לארץ מותגים נוספים אשר ינוהלו תחת האופרציה שהקים למען הרשת. לצורך כך ניהל משא ומתן עם גאפ, שהביא לישראל לפני כשנתיים. המותג זכה להתלהבות רבה בפתיחה אך לא הצליח ליצור בקלות המשכיות להסתערות הצרכנים בימים הראשונים. גאפ לא נכחה בקניונים מובילים, וחנות שפתחה בקניון גדול כמו עזריאלי בתל-אביב מוקמה בנקודה בעייתית ומרוחקת ממרכז הקניון.
בתוך כך השיק אריק בן זינו, שכיהן כמנכ"ל הזרוע הקמעונאית עד לפני כשנה, את מותג הג'ינסים ג'י סטאר, וגם זה התקשה להתרומם.
זיסר הבין שכדאי להתמקד בפעילות אלביט בתחום הפיתוח הרפואי והנדל"ן בחו"ל, החל לחפש קונה לפעילות הקמעונאות בישראל והקפיא את פיתוח גאפ. בשנה החולפת לא נפתחו סניפים למותג ולא נרשמה לו פעילות שיווקית ערה.
"זיסר בנה בית למותגי אופנה ואז נאלץ להביא אותם ולפעול בזירת קמעונאות האופנה. כשהבין שזה לא הכיוון, מכר את ארנה שהיה הבית וכעת סוגר את ארון הבגדים עם מכירת גאפ וחיפוש קונה למנגו", סיכם בן שחר את העיסקה.
שוובל, יהודי קנדי שהגיע מתחום ייצור ושיווק בגדי הים, היה שותפו של לב לבייב בגוטקס וזיהה בזמן את האפשרות לקנות את חלקו של לבייב ולהחזיק בקבוצה. ניתן להעריך כי ההבנות שהגיע אליהן עם בעלי המותג האמריקאי לשיפור תנאי החוזה ביניהם כך שהמחירים לצרכן הישראלי יירדו, היו בתמורה להתחייבות להמשך פיתוח הרשת, שנעצר בשנה החולפת.
גם כניסתה של זארה לישראל לא היתה קלה, אך שוובל הוכיח כי יש ביכולתו להפוך מותג זר למוביל תוך הקמת רשתות-בנות. הקמת בננה רפבליק בשנה הבאה תהווה אתגר לא פשוט עבורו. שוובל השיק חנות אחת בלבד למאסימו דוטי בקניון רמת אביב, ויש בכך לאותת לבננה רפבליק הממותגת ומתומחרת בדומה לה שייתכן כי תתקשה לשחזר את ההצלחה. אם יחליטו האמריקאים לממש הבטחתם להוציא את מותג אולד נייבי מגבולות ארה"ב, צפוי שינוי משמעותי לקבוצה ולצרכנים.
