חברת הדואר תסיים את השנה בהפסד של לפחות 50 מיליון שקל
גורמים ממשלתיים העריכו שדואר ישראל תעבור ב-2014-2013 להון עצמי שלילי, שיאיים על המשך פעילותה; שר התקשורת מבקש להפוך את בנק הדואר לחברתי, אך בבנק ישראל מנסים לשמור על תחרותיות
"צריך לזכור את אגרקסקו", אמר הגורם, "עד לא מזמן לא היה עולה על הדעת שהמדינה תנטוש חברה ממשלתית ותיתן לה להגיע לפירוק, אבל מקרה אגרקסקו הוכיח אחרת. בלי מקור רווח נוסף לדואר זו אפשרות סבירה". ב"מקור רווח נוסף" הכוונה היא לפיתוח השירותים הבנקאיים שמציע בנק הדואר ללקוחות העו"ש שלו בדרך להפיכתו לבנק לכל דבר.
שר התקשורת משה כחלון מעוניין להפוך את הדואר לבנק חברתי, שיתחרה בבנקים הגדולים ויציע שירותים זולים. כיום יש בבנק הדואר, שבראשות המנכ"ל יואל נווה, כ-400 אלף חשבונות עו"ש, אך הוא מוגבל מאוד בשירותים שבאפשרותו להציע. אף על פי שהדואר מנפיק פנקסי צ'קים וכרטיסי חיוב בסיסיים, לקוחותיו אינם יכולים להיכנס לאוברדראפט, לקחת הלוואות או לקבל ריבית זכות.
תזכיר חוק בנק הדואר, שאושר לפני כשבועיים בוועדת השרים
לענייני חקיקה, לא נשא בשורה גדולה. התזכיר הופך את בנק הדואר לחברה לכל דבר עם פיקוח של משרד התקשורת ודירקטוריון עצמאי, אך לא הופך אותו לבנק מן המניין.
החוק הופך את הבנק לפלטפורמה עבור בנקים מסחריים אחרים, תפקיד שהדואר כבר ממלא: לפני כחודש וחצי הושק בשיתוף בנק ירושלים שירות שמאפשר ללקוחות הדואר לפתוח פיקדון, ובו הדואר נותן השירות ובנק ירושלים עומד מאחוריו. לעסקים נודע כי הפיילוט הצליח יותר מהמשוער וכי מאות פיקדונות נפתחו ב-10 סניפי הדואר שהשתתפו בו. הכוונה היא להרחיב ב-2012 את השירות ל-100 מתוך 700 הסניפים.
היותו של בנק הדואר פלטפורמה בלבד מייקרת את השירות ללקוח, מאחר שגם הדואר וגם הבנק צריכים להרוויח ממנו.
בדרך להפיכת בנק הדואר לבנק מסחרי יש 3 מכשולים עיקריים שבנק ישראל מעמיד: הפרדת בנק הדואר מחברת הדואר, הפרטתו והעברת הפיקוח עליו לבנק ישראל.
במשרד התקשורת מתנגדים להפרטת הבנק, שעומדת בניגוד לחזונו של השר כחלון לבנק חברתי וזול לשכבות החלשות. מנגד, בנק מסחרי בבעלות המדינה אינו מתיישב עם חזונו של בנק ישראל למערכת בנקאות תחרותית ומודרנית.
בואו להמשיך לדבר על זה ב-
