הבנק אישר 8 הלוואות - המאהבת נעלמה עם הכסף

בנק הפועלים אישר בטלפון 8 הלוואות בתוך שבועיים לחולה מניה דיפרסיה שהעביר 70 אלף שקל לאהובתו; בינתיים נותר הלקוח עם החזרי הלוואות בריבית גבוהה שאין ביכולותו להחזיר

אלפי שאולי | 15/9/2011 9:33 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: בנק,הונאה
בדרך כלל קל ליטול הלוואה מהבנקים בישראל, וקלות זו מיטיבה עם הלקוח ודוחקת את המושג בירוקרטיה למקומות נידחים. אך מתברר כי לעתים הקלות שבה נוטלים הלוואות אינסטנט הופכת לקלות בלתי נסבלת.

ע', בן 48 הסובל ממחלת הנפש מניה דיפרסיה, משתכר בעיקר מקצבת ההכנסה החודשית של הביטוח הלאומי, העומדת על 3,234 שקל בחודש. מתוך סכום זה מפריש ע' 2,000 שקל בכל חודש לאם בנו כדמי מזונות חודשיים. 1,200 שקל בחודש מופנים לדמי הדיור ולהוצאות השוטפות של הדירה שהוא מתגור בה עם חוסים המנסים להתקיים באופן עצמאי ככל שניתן. נוסף לכך, ע' מרוויח סכומי כסף מעטים מעבודה שהוא מוצא מעת לעת, בתקופות אשר ביכולתו לעבוד מבחינת בריאותו.

בתחילת חודש מרס הכיר ע' את א' לאחר שאסף אותה במכוניתו כשביקשה טרמפ מאזור פתח תקווה. באותו הזמן היה ע' בתקופת השמחה של המחלה )מניה( והחל לפתח רגשות רומנטיים כלפי א', לדבריה אם חד-הורית מאשדוד. הקשר הרומנטי לא הבשיל בין השניים, אך א' "השכילה" בתקופה הקצרה לגרום לע' לקחת צרור הלוואות מבנק הפועלים ולהעביר לה את הכסף.

יצוין כי אין לע' צו אפוטרופסות והוא רשאי לעשות כל העולה על רוחו, והכל מתוך רצון של המשפחה, ובעיקר של אחיו, לתת לו תחושת עצמאות. זאת אף על פי שעבר 4 תקופות של אשפוז בבית חולים לחולי נפש. אמו של ע' נפטרה לפני כעשור ואביו נפטר לפני כשנתיים וחצי.
ההבדל בין פיצה להלוואה

לע' קרה מקרה דומה שנה קודם כן, כשלקח הלוואה של 20 אלף שקל והעבירה לאישה אחרת שהכיר. במצב החדש, ועם חובות לבנקים של 85 אלף שקל, אחיו מחפש אחר גורם שיסייע לע'. ראשית פנה לעובדת סוציאלית שאחראית לדירת הלווין שע' מתגורר בה. בהליכה משותפת לבנק הגיע האח להסדר, שלפיו הריבית על ההלוואה תישאר על פריים פלוס 3.75% והבנק יעניק פריסת תשלומים ל-5 שנים.

לאחרונה פנה האח לקליניקה למשפט פסיכיאטריה ואפוטרופסות בקריה האקדמית אונו, וזו דרשה מבנק הפועלים את ביטול מתן ההלוואה ומחיקת החובות של ע'.

נשאלת השאלה אם הלוואה היא מוצר המתאים להיות מאושר טלפונית תוך דקות, בדומה להזמנת אוכל מוכן. מתברר שלא כך הם הדברים, וסעיף 4 לחוק הבנקאות-שירות ללקוח מ-1981 קובע כי "לא יעשה תאגיד בנקאי במעשה או במחדל בכתב או בעל-פה או בכל דרך אחרת דבר שיש בו משום ניצול מצוקתו של לקוח, השכלית או הגופנית, בורותו, אי-ידיעתו את השפה או חוסר ניסיונו, או הפעלת השפעה בלתי הוגנת עליו, הכל כדי לקשור עיסקה של מתן שירות בתנאים בלתי סבירים או כדי לקבל תמורה השונה במידה בלתי סבירה מהתמורה המקובלת".

ד"ר

ג'ודי ברודר, המנהלת עם עו"ד נטע נדיב את המרכז למשפט פסיכיאטריה ואפוטרופסות בקריה האקדמית אונו, קיבלה לידיה את המקרה של ע'." המקרה הגיע אלינו דרך אחיו של ע", וזאת בשל חוסר יכולתו של ע' לנהל את הדברים בעצמו בשל המחלה, כחלק מהסימפטומים שלה", סיפרה לעסקים.

לדבריה, "מה שמאפיין את המחלה הוא שבתקופת המניה החולה מתנהג כ"ביג ספנדר" ורוצה לחלוק עם אנשים. מדובר באדם חולה שאנשים ניצלו אותו. התנהגות כזו של לקיחת 8 הלוואות תוך שבועיים צריכה להדליק בבנק נורה אדומה, ובטח ובטח כשהם יודעים שמדובר באדם שיש לו חולשה. בנסיבות הללו מישהו צריך להגן על אנשים אלה".

אחיו של ע' אמר כי "הבנק לא נותן היום שום אפשרות לעזור לחולים כאלו, אלא מנצל אותם. חשוב לזכור שהבנק מודע למצבו הנפשי ועדיין מאפשר לו הלוואות טלפוניות בסכומים אדירים".

מבנק הפועלים נמסר בתגובה כי "עלפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, כל אדם כשר לפעולות משפטיות, זולת אם נשללה או הוגבלה כשרות זו על-פי דין וצו כזה הוצג לבנק, דבר שלא היה במקרה זה. מטעמי סודיות בנקאית איננו יכולים להתייחס למקרה הספציפי".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/economy/ -->