יש רופא במכשיר? הסמארטפונים שיאבחנו אתכם
בחנויות הסלולר תוכלו למצוא יישום שמתפקד כסטטוסקופ, אפליקציה שסורקת שומות ובקרוב האייפון שלכם יוכל אפילו למדוד לכם את רמת הסוכר בדם; הבעיה: שוק האפליקציות הרפואיות פתוח ופרוץ, ולא כל האפליקציות קיבלו אישור מגורמי הפיקוח; וגם: מה חושבים הרופאים על כוונת הסמארטפונים להחליפם?
הולך לו אותו חולה, כשלפתע פתאום המערכת המורכבת לגופו מזהה סימנים מקדימים למצוקה. אפליקציית האייפון מעבירה מסר לרופא ולקרובי המשפחה, המידע הרפואי המנוטר מן הגוף של החולה מצטבר באפליקציה ומספק נתונים בזמן אמת, ובהתאם למצב, אם יש צורך בטיפול רפואי מיידי, האפליקציה אפילו תאתר את מיקום החולה באמצעות ה-GPS ותזמין אמבולנס למקום ההתרחשות.
אפליקציה כזו טרם קיימת, אך היום שבו היא תפותח ותגיע לשוק אינו רחוק מאוד. בינתיים, חנויות האפליקציות השונות כבר מלאות ביישומים רפואיים מרשימים ויצירתיים במיוחד, שלא רק מבקשים לסייע לרופאים או לייעץ לחולים: הם מתיימרים להחליף את הרופא עצמו, לפחות בכל מה שקשור לזיהוי תסמינים ולאבחן מחלות.
אפליקציה למניעת סרטן העור של חברת סקין סקאן (Skin Scan SRL) היא אחת המעניינות ביותר. לדברי המפתחים, האפליקציה נועדה לשלוח אנשים לבדיקה מקיפה אצל רופא העור כשעדיין לא מאוחר מדי. האפליקציה משתמשת בנוסחאות מתמטיות לחישוב הממד הפרקטלי של שומה חריגה על העור, בוחנת את צילומי העור שמקיף את השומה ומזהה דפוסי צמיחה חריגים של השומה ברקמות העור. באמצעות ניתוח צילום השומה והערכים הנ"ל, האפליקציה מסוגלת לאבחן התפתחות חריגה ולהציע למשתמש לגשת לאבחון רפואי.
השימוש מתבצע באמצעות צילום פשוט במצלמת המכשיר הסלולרי, תוך מעקב והשוואת תצלומים לאורך זמן ושמירת הנתונים באפליקציה.
דוגמה אחרת היא אפליקציית i Stethoscope Pro, שהופכת את הנייד החכם לסטטוסקופ אמיתי המאזין לרחשים היוצאים מן הלב, ולאחר מכן משגרת אימייל עם רישום גרף ההאזנה (ספקטרוגרם). כדי להאזין ללב יש להפעיל את האפליקציה, להרים את החולצה ולקרב את המכשיר הנייד לעור הגוף, מתחת לפטמה השמאלית, ולדאוג למינימום רעשי רקע בחדר בשעת ההפעלה. מפתחי האפליקציה הזאת מדגישים כי בשלב הנוכחי של הפיתוח משמשת האפליקציה רק למטרות שעשוע ולא מחליפה אבחון רפואי או החלטה על טיפול. "אנחנו עובדים על פיתוח אפליקציה בעלת האישורים הדרושים שתשמש כמכשיר רפואי מוכר בעתיד", אומרים המפתחים.
חברת פוג'יפילם (Synapse Mobility FUJIFILM) מציעה אפליקציה עבור רדיולוגים ורופאי חירום, שמאפשרת עיון בצילומים רפואיים תלת-ממדיים ומספקת מידע רפואי נלווה, כולל צילומי אקס-ריי לחזה, אולטרה-סאונד, צילומי מוח, צפיפות עצם ועוד. לצד הצילומים נותנת האפליקציה ניתוח תמונה כללי (שכמובן אינו מחליף ייעוץ רפואי) ומאפשרת להתבונן בתמונות בהגדלה ובזוויות שונות. האפליקציה טרם קיבלה את אישור מנהל התרופות והמזון האמריקאי.
באפליקציה של חברת איירסטריפ (Air Strip OB) כבר משתמשים במאות בתי-חולים בארה"ב (כך על-פי אתר החברה). האפליקציה לניטור קצב לב עוברי משגרת
כלומר, במקביל להעברת המידע בדרכים הקיימות כיום לעמדת האחיות, שאליה מגיעים הרופאים לפקח על חדרי הלידה, האפליקציה מאפשרת להעביר את המידע הלאה בצורת גרפים נוחים לצפייה היישר לנייד החכם של הרופא, ולא משנה היכן הוא נמצא. האפליקציה מאפשרת לאחיות בחדר הלידה או לרופא המתמחה להוסיף מידע על מה שהתקבל מהמוניטור.
חוקרים באוניברסיטת נורת'ווסטרן בארה"ב פיתחו אמצעי רפואי למדידת רמות הסוכר בגוף באמצעות התאמה מיוחדת של מכשיר האייפון וללא בדיקת דם. המכשור הרפואי החדיש טרם עבר הסבה לאפליקציה רפואית ועדיין לא מוצע בחנות האייטונס של אפל.
לפי הפרסום בארה"ב, פרופ' הת' ר קלרק פיתחה תמיסה המורכבת מננו-חלקיקים בעלת הופעה זרחנית בעור כאשר היא באה במגע עם סוכרים בדם. אל מכשיר האייפון מוצמדת עדשת מצלמה מיוחדת עם פילטר ייעודי ועם מערך המסוגל לקרוא ולזהות את רמות הזרחנות ולתרגמן לתוצאות גרפיות ממוחשבות על-גבי האפליקציה. לכשתפותח האפליקציה יוכל האייפון, באמצעות מכשור נוסף פשוט יחסית ובאמצעות תמיסה תואמת שבה ישתמש החולה, לאתר סימנים גופניים לעליית רמת הסוכר בדם.

שוק האפליקציות הרפואיות פרוץ כיום. בחודש שעבר פרסם מינהל התרופות והמזון האמריקאי הנחיות לפיקוח על שוק האפליקציות הרפואיות. לציבור האמריקאי ניתנו 90 יום להעיר את הערותיהם להנחיות וכעת מתקיים בארה"ב דיון ציבורי עד כמה השוק הזה מצריך מעורבות רגולטורית. אחד ההיבטים המרתקים בפיתוח אפליקציות הוא כמובן השדה היצירתי הרחב והעלות הנמוכה יחסית של הפיתוח הטכנולוגי, דבר שמאפשר חירות רעיונית. המתנגדים לפיקוח על השוק הזה חוששים מהצרת צעדיהם של יזמים טכנולוגיים להעלות רעיונות מרתקים.
בישראל שוק האפליקציות הרפואיות עדיין אינו מוסדר. למעשה, הצרכנים הישראלים המשתמשים בחנויות האפליקציות השונות (של אפל ושל אנדרואיד) יכולים לרכוש אפליקציות מכל העולם, בין שעברו אישור של ה-FDA או כל גוף רגולטורי אחר ובין שלאו. זו הרי המשמעות של חנות אפליקציות: רכישה גלובלית של תוכנות ייעודיות למכשירים הניידים ושימוש חופשי מפיקוח.
ד"ר שמעון גינת, רופא נשים בכיר במחלקת היולדות בבית-החולים וולפסון, סיפר לאונליין שככל הידוע לו אין כיום פיקוח מטעם משרד הבריאות על שימוש הרופאים באפליקציות רפואיות. "כיום הרופאים בארץ משתמשים בעיקר באפליקציות לחומרי רקע לימודיים או באפליקציות המחשבות מינוני תרופות. לא ידוע לי ממש על שימוש באפליקציות רפואיות לבדיקת חולים", אמר גינת.
לדברי הרופא, אחד הדברים היעילים באייפונים כיום היא האפשרות של המתמחים בחדרי לידה לצלם בזמן אמת את תוצאות המוניטור ולשלוח אותן מיד, בין שבהודעת טקסט ובין שבאי-מייל, לרופא הכונן, שלעתים אינו נמצא ליד היולדת באותו הרגע. "אם רופא תורן צעיר שולח לי את התמונה של גרף המוניטור ואני מקבל את המידע בזמן אמת, נניח כשהשעה היא שתיים לפנות בוקר ואני לא ליד היולדת, אז ההעברה המהירה הזאת יכולה גם להציל חיים. כבר היו מקרים שממש הצלנו עוברים כשנתנו הוראה לביצוע ניתוח קיסרי", מספר ד"ר גינת.
זה משהו שכל הרופאים עושים?
"אני לא יודע אם כולם עושים זאת כי לא מדובר באיזה נוהל שהשתרש. למי שיש אייפון והוא שולח תמונה, זה בהחלט עוזר לרופא התורן, שיכול לראות את הגרף בזמן אמת. וזה נותן ממד נוסף לקבלת החלטה נבונה יותר".
אתה חושב ששוק האפליקציות פרוץ כיום ומצריך פיקוח?
"בהחלט. אני מאמין שיש צורך במחלקה טכנולוגית במשרד הבריאות בדיוק כמו בפיקוח על כל מכשיר רפואי שנכנס לבית-המרקחת ועובר פיקוח. כל אפליקציה שבודקת לחץ דם או קוראת אק"ג ונותנת פרשנות צריכה לעבור הערכה רפואית לפני שמאשרים את מכירתה בארץ".
כוח האדם הרפואי פתוח כיום לשימוש באפליקציות גם כשהם נמצאים מול החולים?
"הרופאים הצעירים יוזמים הרבה יותר ומעוניינים בפיתוחים הללו. לרופאים בכירים ומבוגרים קשה יותר להסביר את הדברים מלרופאים הצעירים, שלומדים לבחינות באמצעות אפליקציות באייפון. כיום יש גם אפליקציות שמסייעות בביצוע אבחון רפואי, אבל צריך תמיד לזכור שלא מתבססים על אפליקציה כדי לפתור בעיה רפואית, ותמיד צריך את שיקול הדעת והניסיון של הרופא".
האם יש כיום אפשרות להעביר את עמדות ניטור המוניטור של העוברים מעמדת האחיות היישר למכשיר הסלולרי או למחשב לוח כדי שהמידע על כל היולדות יהיה בידי הרופא בזמן אמת?
"עד כמה שידוע לי אין עדיין אפליקציה כזו בחדרי לידה. אך אם יכול היה להיות מסך מפוצל על מחשב הלוח שמקבל את המידע מהמוניטור של כל אחת מן היולדות בדיוק כפי שיש בעמדת האחיות, והרי בסך הכל מדובר בהעברה באמצעות Wi Fi או 3G למחשב לוח או לנייד - אז זה היה מצוין".
איך החולים מגיבים לשימוש באפליקציות?
"מצד אחד יש את הבעיה של הצפת השוק במידע רפואי שכיום הוא נגיש מאוד, והחולים לעתים מבולבלים ונכנסים לחרדות מעודף המידע שהם קוראים ברשת. מצד אחר, רופא לא צריך להשתמש באפליקציית אבחון או באפליקציית מידע רפואי כשהוא ניצב מול חולה. אם הרופא זקוק לקריאת חומר נוסף עדיף לו לומר לחולה שהוא זקוק להתייעצות או לקריאה נוספת ולא לשבת עם האייפון מול החולה".
דוברת משרד הבריאות עינב שימרון גרינבוים מסרה לעסקים בתגובה שמשרד הבריאות עוקב אחר הדיונים ב-FDA ויבחן את המלצותיו בהתאם.
