כל מה שצריך לדעת על זכויות לנשים בהיריון
החוק מעניק זכויות רחבות לנשים בהיריון על-מנת שלא יופלו לרעה במקום העבודה; חופשת הלידה היא אחת המרכזיות שבהן; מה מגיע לך על-פי חוק וכיצד יושפע מכך תלוש המשכורת שלך?
חופשת הלידה שאישה זכאית לה עלפי החוק אורכת 26 שבועות: כחצי שנה שהיולדת (ובמגבלות שונות גם בן-הזוג) יכולה להיעדר ממקום העבודה מבלי לאבד את משרתה. על חלק מתקופה זו היא אף זכאית לשכר.
המחוקק ביקש מצד אחד לשמור על זכותה של העובדת ללדת, ומצד אחר הוא דואג לקופה הציבורית. על-כן הוא בחר להעניק בעבור 14 השבועות הראשונים של חופשת הלידה גמלה הניתנת ליולדת מ המוסד לביטוח לאומי, השקולה לפיצוי השכר שהיא מקבלת במקום עבודתה. סכום זה כולל גם הפרשות סוציאליות דוגמת חיסכון פנסיוני, הפרשות המעסיק לפיצויים ותגמולים שונים שהיולדת זכאית להם בעבודתה השוטפת. כל זאת עד לתקרה הנהוגה בחוק.
אמנם היולדת אינה מקבלת שכר כלשהו בעבור 12 השבועות הנוספים, אך היא זכאית להפרשות סוציאליות מהמעסיק. הזכות לצאת לתקופה נוספת זו ממעגל העבודה עומדת לרשותה וזוהי חובתו של המעסיק להכיר בה. הוא אינו יכול לשחרר אותה מעבודתה בשל רצונה להמשיך בחופשה אם היא עובדת אצלו 12 חודשים לכל הפחות.
רק לאחר צבירת תקופה זו היא זכאית ל-12 השבועות הנוספים של החופשה (מעבר ל-14 השבועות הראשונים). הזכויות הסוציאליות המופרשות לזכותה בתקופה נוספת זו ניתנות לה אך ורק אם היא חזרה לאחר מכן למקום עבודתה לתקופה של-12 חודשים נוספים לפחות. אם לא עשתה זאת, המעסיק רשאי לדרוש ממנה כספים אלו בחזרה.
עם זאת, לאחר שעברה העובדת תקופת הכשרה ראשונית הופכת זכות זו לחצימנדטורית. היא יכולה לוותר עליה רק אם היא מודיעה מראש כי בכוונתה לקצר את חופשת הלידה, וזאת בהתראה של 3 שבועות לפחות.
כך, למשל, עובדת אשר שבעה מחופשת הלידה ומבקשת לאחר 15 שבועות לשוב למקום עבודתה צריכה להמתין כ-3 שבועות נוספים ללא שכר בביתה עד אשר תוכל לשוב לתעסוקה מלאה (אלא אם הגיעה לעמק השווה עם המעסיק). אי לכך, מומלץ בשלב מוקדם לתכנן את אורך חופשת הלידה כדי לזכות בגמישות מקסימלית ממקום העבודה.
כיוון שזכויות נדיבות אלו עשויות לפגוע ברצונו של מקום העבודה להעסיק אישה בהיריון, קבע המחוקק סייגים גם ליכולתו לפטר אותה על-פי גחמותיו. כך, למשל, לא ניתן לפטר עובדת בתקופת היריון, במהלך חופשת הלידה ולאחריה, ושני הסייגים היחידים לכך הם תקופת העסקה שאינה עולה על חצי שנה או אישור מיוחד מהממונה על עבודת נשים במשרד התעשייה והמסחר.
כדי להסיר ולו צל של ספק כי הכוונה להרות לא תוביל לפיטורים, המחוקק הגדיל לעשות ואסר על המעסיק לפטר מי שמצויה בטיפולי פוריות לתקופה של שנתיים ו-150 יום נוספים מסיום הטיפולים.
maariv.rotem@gmail.com