"האוצר החליט לחסל את סוכני הביטוח"
נשיא לשכת סוכני הביטוח יוצא בהתקפה חריפה נגד הכוונה להגביל את העמלות והתמריצים לסוכני הביטוח; כץ תוקף את משרד האוצר ואת השר יובל שטייניץ העומד בראשו ומבטיח: "נילחם בכל הכוחות המשפטיים והפוליטיים העומדים לרשותינו"; מתחייב שהמילה האחרונה עדיין לא נאמרה
מה שמטריד את מנוחתו בשבועות האחרונים הן תקנות חדשות המתגבשות באוצר להגבלת אפשרויות התיגמול של סוכני הביטוח. התקנות כוללות המלצה להגביל את העמלות והתמריצים לסוכני הביטוח ל-2000 שקל לשנה בכל חברת ביטוח.
מדוע אתה כועס כל כך על יוזמת האוצר?
"משרד האוצר מכוון לאנשים הלא נכונים ומחפה על הכשלים בשוק הפנסיוני בהחלטה פופוליסטית ובהתערבות גסה ביחסי גומלין עסקיים בשוק החופשי. האוצר החליט לחסל את נושא התמריצים. התקנות האלו יביאו לפגיעה של 30% בהכנסות הסוכנים מדי חודש.
"הרגולטור לא צריך להתערב בנושא, מה זה פה רוסיה הסובייטית? קשה להבין את האוצר. הוא פרסם ודיווח כי הכנסה ברוטו של סוכני הביטוח בתחום הפנסיוני עומדת על כ-9,000 שקל בממוצע לחודש. התמריצים הם חלק ממערך תגמול לגיטימי והסוכנים מחויבים לדווח עליהם. גם במידה ונוותר עליהם, הם לא יוחזרו לנו בדרך של הטבה אחרת".
האוצר טוען כי מערך התיגמול מעוות ובא על חשבון הלקוח.
"לקחת מסוכני הביטוח 3,000 שקל בחודש לא יפתור את בעיית שוק הפנסיה בישראל. נדרש טיפול שורש אמיתי וכואב בהתנהלות השוק הזה. איך ייתכן שחברי הסתדרות המורים, אנשי הקבע או עובדי בזק משלמים דמי ניהול מזעריים, ממש אפסיים, בעוד שאדם פרטי נדרש לשלם מאות שקלים בחודש?
"מתקיים כאן סבסוד צולב. האנשים הפרטיים מממנים את הביטוחים הקולקטיביים ונושאים בנטל ניהול החסכונות של כלל הציבור".
אז אתה באמת חושב שפשוט מאוד נטפלים אליכם?
"משרד האוצר פוחד להתעסק עם גופים בעלי עוצמה וכוח כמו הארגונים הגדולים והבנקים, ומעדיף להיטפל לסוכני הביטוח שהם ה-ש.ג. במערך הכוחות הזה. התוכנית להגברת התחרות בשוק הפנסיוני נגרמה כתוצאה מעליית דמי הניהול בגמל ובהשתלמות ואולם הסוכנים תופסים בשוק זה חלק קטן של
10%. ההחלטות שקיבל האוצר מבוססות על תחושות או שמועות ואין מאחוריהן כל נתונים מבוססים. זהו תקדים מסוכן שאין לו אח ורע בעולם, שיוביל לפרישת סוכנים רבים מהתחום הפנסיוני ולפגיעה אנושה בשירות לציבור".
איך מגיבים הלקוחות למאבק שלכם?
"אנחנו פועלים בנאמנות ובמקצועיות לטובת ציבור הלקוחות, ועובדים קשה מאוד לפרנסתנו. עובדה שהבנקים, עם כל העוצמה והיכולות, מדשדשים ולוחצים כל הזמן על האוצר שיעזור להם. בכוונת לשכת סוכני הביטוח לבחון את ההיבטים המשפטיים הנוגעים להתערבות המפקח על הביטוח במערכת יחסי הגומלין שבין הגוף המשווק ליצרנים".
האם בשטח מרגישים שינויים מעשיים, האם חברות הביטוח משנות את הגישה?
"חברות הביטוח נמצאות בלחץ גבוה ביותר. הן לא מבינות כיצד סוכני הביטוח יוכלו להתקיים וחוששות מהתמוטטות, בעיקר של מכירות הפרט, ריסקים וביטוחי בריאות. בדרך-כלל חברות הביטוח שמחות לשלם לסוכנים כמה שפחות, אבל במקרה הזה הן מבינות שהמכירות יתמוטטו ומי שייפגע הם האזרחים. אני רוצה לדעת, מי יוצא בלילה מהבית כדי לפגוש לקוח בשביל תשלום של 20 שקלים לחודש?
"היקף התביעות במוצרים של מוות, אובדן כושר עבודה, מחלות קשות וביטוח סיעודי עומד על כ-7 מיליארד שקל לשנה. האם מדינת ישראל תסבסד תשלומים אלה?".
איך אתם מתכוונים להאבק בהחלטה?
"במשא-ומתן עם האוצר הצענו 100% שקיפות מול הלקוחות בכל נושא התמריצים. אם יש לי הטבה של חופשת סוף שבוע או נסיעה לחו"ל, אני מחתים את הלקוח על גילוי נאות ובו אני מודיע שבאותו מוצר אני מקבל תמריץ מסויים. אין לזה אח ורע בעולם.
"זה לא כמו הבנקים שמחתימים את הלקוחות על חוזה ייעוץ בביטוח פנסיוני ובתוך זה מובלע בעצם שהם זורקים את הסוכן הקיים. הגשנו לפיקוח על הביטוח
ובכל זאת איך תיאבקו?
"אנחנו נילחם בכל הכוחות המשפטיים והפוליטיים. במדינה החליטו להתעלל באזרח הקטן. אצלנו משלמים פי שניים על מוצרי המזון. החליטו לחסל את סוכני הביטוח לטובת מספר מצומצם של משפחות בשוק ההון. אם יחליטו לחסל אותנו, מבחינתנו הכל אפשרי".

אתה כועס על שר האוצר שהתבטא בתקיפות נגדכם?
"שר האוצר, יובל שטייניץ, התבטא בצורה מעליבה ופוגעת כלפי סקטור שלם כשאמר שמה שמעניין את הסוכנים זה טיולים במונוגליה. עוד שנתיים יש בחירות. יש לנו עיתון שיוצא ב-6,500 עותקים כל שבוע. יש לנו השפעה על 30-40 אלף איש ויש לנו עשרות חבר'ה במרכז הליכוד. יגיעו הבחירות ונדבר. הוא אמנם התנצל, אבל הדרך היתה עוד יותר מעליבה. עדיף שהוא לא היה מתנצל בדרך שעשה זאת".
מדוע לדעתך תדמית הסוכנים היא שלילית כל-כך?
"זה הכל פופוליזם. נורא קל להתנפל על סוכני הביטוח. אנחנו בכלל לא קשורים לנושא העלאת דמי הניהול ואנחנו לא מבינים מה זה קשור לעמלות שלנו. מה זה ייתן אם יורידו את העמלות שלנו? אני מבטיח לך שדמי הניהול לא יירדו אלא רק שההכנסות של חברות הביטוח ושל בתי ההשקעות יגדלו. הלקוח לא ירוויח מכך אפילו שקל. כדי שהלקוח ייהנה, צריך להוריד את דמי הניהול. אם מדברים על תדמית שלילית אז שיעמידו אותנו בכיכר ויירו בנו".
אז אי אפשר להסתדר בלי סוכנים?
"בזכותנו משלמים 20 מיליארד שקל תביעות לשנה. זה כמו תקציב משרד החינוך. ללא סוכני ביטוח מאיפה יהיה לאנשים כסף להתמודד עם האסונות. בשנה האחרונות היו מספר אסונות כמו: השריפה בכרמל, פיצוץ הגז בנתניה, סערות קשות. מה קרה לכל אלה שלא היה להם ביטוח? עד היום אין להם פתרונות. אז על מה מדברים?".
מה אתה חושב על הקמפיין שמובילה השחקנית שני כהן?
"קודם כל אני חושב שהלקוחות שלי 'מתים' עלי ואוהבים את הסוכנים. בכל העולם יש תדמית שלילית לסוכנים, אבל אם תעשה מחקר לגבי מה האנשים חושבים על הסוכנים האישיים שלהם תגלה שהם מאוהבים בהם. אני חושב שביטוח ישיר היא חסרת כבוד למקצוע. זאת חברה שעלולה להטעות את הלקוחות בכך שהיא משתמשת בשני מותגים: ביטוח ישיר ותשעה מיליון.
"אותם טלפנים עונים ללקוחות שחושבים שמדובר בשתי חברות. איפה המפקח על הביטוח שרוצה להגן על הצרכנים? הוא ישן. במקום לטפל בצרכנים הוא מפחד מבעלי ההון ומטפל בעמלות של סוכני הביטוח. שני כהן מציגה באור נאה את המצב הכלכלי של בעלי ומנהלי ביטוח ישיר".
תודה שגם לחברות הביטוח יש תדמית שלילית.
"תדמית שלילית נוצרת בגלל הרבה מאוד מצבים, כולל ניגוד אינטרסים בין לקוח לביטוח. חברות הביטוח בודקות ביסודיות את נושא התביעות. יש מצבים שחברות הביטוח שוגות בהתנהלותן, אבל בתמונה הכללית אין בארץ ענף שנהוג לשלם בו לפנים משורת הדין כמו בענף הביטוח. בישראל משלמים מאות מיליוני שקלים על תביעות 'לפנים משורת הדין' וזה בזכות הסוכנים. מרבית התביעות במדינה משולמות בצורה מאוד הגונה אבל אני מודה שיש מצבים בהם חברות הביטוח טועות ובגלל זה יצא שם רע לענף".
נהוג לטעון שהלקוח הישראלי הוא "פראייר? בכל נושא. גם אתה חושב כך?
" בנושא הביטוח הלקוח הישראלי הוא אחרון שאותו ניתן לכנות 'פראייר'. הוא בודק היטב את המחירים ויודע לדרוש את השירות שמגיע לו. אכן יש בעיות שירות וזה מאוד מסובך בגלל שינוי השיטות והתקנות כל שני וחמישי. חברות הביטוח לא מסוגלות להשתלט על השינויים וזה פוגע בלקוחות.
"אני לא רואה כיצד ניתן ליישם את כל השיטות שהאוצר דורש בנושא 'עמלות היקף' והתמריצים לסוכנים. אין אפשרות ליישם את כל השינויים מבחינה מיחשובית. אם אמכור ללקוח 200 שקלים מעל למחיר השוק, תוך 48 שעות זה יתפוצץ לי בפרצוף".
אולי זה מסביר את תופעת ההונאות בענף הביטוח.
"תופעה זו קיימת בכל העולם ולא רק בישראל. איפה שיש כסף יש אנשים שמנסים להונות. אני לא רוצה להצמיד סטיגמות. זה ענף ספורט בישראל לדפוק את מס הכנסה ואת חברות הביטוח יותר מאשר בתחומים אחרים".
האם לדעתך יש אפלייה בענף הביטוח כלפי הסקטור הערבי?
"אנחנו חושבים שאכן יש אפלייה כלפי הסוכנים הערבים. זה נובע מכך שהיתה בעבר בעיה אמיתית בנושא שכיחות התביעות בסקטור הערבי. זו עובדה וזה נובע משם. המאגר שפותח בנושא תביעות בביטוח חובה פותר חלק מהבעיה ואנחנו חושבים שחברות הביטוח צריכות ללכת יותר לקראת הסקטור. לא ייתכן שיש כמה חברות ביטוח שמספר הסוכנים הערבים שעובדים איתם קרוב לאפס. לא רוצה להכנס לשמות של חברות ואנחנו מטפלים בנושא מול המפקח על הביטוח.
"כל סוכן ביטוח ערבי שפנה ללשכה טופל והבעיה שלו נפתרה. אך זאת לא הדרך הנכונה ואמרנו למפקח על הביטוח שהוא צריך לבדוק שמספר הסוכנים הערבים שעובדים בכל חברה חייב להקבע על-פי נתח השוק. מדובר בנושא עמוק ביותר ואף פעם הוא לא טופל ביסודיות".
כמה סוכני ביטוח חברים בלישכה?
"3,550 חברים ומספר הסוכנים הערבים בה עומד על כ-7%. מספר סוכני הביטוח מתחת לגיל 35 הוא 150 בלבד, אבל בארץ לומדים כעת 800 צעירים את תחום הביטוח".
הצהרת שאתה לא מתכוון לרוץ לעוד קדנציה בתפקיד. אתה חושב על קריירה אחרת?
"אחרי שאני אסיים את הקדנציה אני אחזור למשרדי. אני לא מחפש הרפתקאות. נכנסתי לתפקיד לאור הצרות איתן מתמודדים הסוכנים בשנים האחרונות כי חשבתי שצריך להתמודד מולם. זו לא פעם ראשונה שמנסים לחסל את הסוכנים. כבר ב-2004 ניסו לחסל אותנו לאחר שהפיקוח הוביל מהלך של ביטול מוחלט של 'עמלות ההיקף' וחתכו לנו את ההכנסות ב-90% בן לילה".