"תעריפי בזק יחסלו אותנו"
בעקבות ההקלות שקיבלה לאחרונה ענקית התקשורת, המתחרים בענף התקשורת הקווית מאבדים מנויים; נתח השוק של בזק בתחום הניודים הגיע ל-37%; בכירים בבזק: "אנחנו מוכרים שירותים ריאליים"
המתחרים מאשימים את בזק במדיניות של מחירי היצף ואף שוקלים לצאת מהענף. אולם בכירים בבזק טוענים כי החברה "מוכרת שירותים ריאליים" וכי חברות האינטרנט מפעילות טקטיקה של הפצת תלונות במקום להתייצב מול תחרות הוגנת.
בדיון שהתקיים השבוע בוועדת הכלכלה של הכנסת בעניין קנסות היציאה בענף התקשורת, הכריז שר התקשורת משה כחלון כי משרדו בודק את מצב התחרות בשוק. מבדיקת מעריב עסקים עולה כי אגף הפיקוח במשרד התקשורת ביקש מחברות התקשורת נתונים שיסייעו באומדן מצב השוק.
אחרי כמה שנים של שחיקה בנתח השוק של בזק בתחום השיחות בקווים הנייחים, הצליחה החברה להשתקם בעזרת הקלות מפליגות שקיבלה ממשרד התקשורת. עד לאחרונה הוכפף מונופול התקשורת לכללי פיקוח נוקשים, שמנעו ממנו לנצל את גודלו, את עוצמתו הפיננסית ואת שליטתו בענף כדי לפגוע בלקוחות ולחסל מתחרים.
בכפוף לכללים החמורים שאסרו על בזק להפחית מחירים, הצליח משרד התקשורת להכניס לשוק 3 מתחרים שנגסו בנתח השוק שלה: הוט, שלה תשתית תקשורת עצמאית, וחברות האינטרנט סמייל 012 ונטוויז'ן. חברות האינטרנט הציעו ללקוחות בעלי תשתית אינטרנט שירותי טלפון קווי ב-30 שקל לחודש, כמעט ללא מגבלה על כמות השיחות, ונגסו בנתחי השוק של בזק.
אולם בשנה האחרונה חל מהפך: משרד התקשורת התיר לבזק להוריד מחירים ב-70% לכל היותר מהמחיר המפוקח, והחברה הצליחה שוב להציג מחירון תחרותי.
לבזק יש יתרון על פני חברות האינטרנט, שבגינו אינן יכולות להתחרות בה: לקוח המבקש לקבל שירותי טלפון מחברת אינטרנט חייב בתשתית, שעל גביה ניתן לספק את השירות. חברת האינטרנט המציעה
בניגוד לחברת האינטרנט, בזק יכולה לגבות מהלקוח כל מחיר שהיא רוצה ואינה מוגבלת על-ידי מחיר התשתית. בעקבות ההיתר שקיבלה להפחית את מחירי שירות הטלפון, מציעה בזק למנויים שירותים משולבים של אינטרנט וטלפון במחירים הנמוכים מהמחיר שמציעות חברות האינטרנט - וכך מוציאה אותן במהירות מהשוק.
כיום מציעה בזק למנויים קו טלפון בתוספת 200 דקות שיחה (הרבה מעל הממוצע) ב-30 שקל לחודש. שירות דומה מחברת אינטרנט עולה 45 שקל. בבזק אומרים שהמחיר הנמוך הוא מחיר מבצע הניתן ל-3 חודשים, והעלות האמיתית ללקוח היא 64 שקל לחודש - הגבוה ממחירי המינימום של חברות האינטרנט.
אולם בחברות האינטרנט טוענים ש"מחיר המבצע" הוא בעצם המחיר הקבוע, שכן הלקוח אינו מחויב להישאר בעיסקה בתום המבצע ויכול לעבור מיד בתום 3 החודשים למבצע אחר, משתלם לא פחות.
התוצאה לא איחרה לבוא. את השחיקה במעמד בזק החליפה התחזקות ובחודשיים האחרונים מתניידים המנויים בעיקר לבזק. נתח השוק שלה הגיע ל-37%, לעומת 30% שגורפת הוט ו-33%שגורפות שתי חברות האינטרנט. היקף המכירות של חבילת אינטרנט וטלפון של בזק זינקו תוך שנה ל-30% מהשוק, על חשבון קריסה במכירות החברות הקטנות. נתוני המגמה מלמדים שהתחזקות בזק תימשך: השחיקה במספר הקווים ובמספר הדקות שהיא מוכרת כמעט נעלמה.
גם הוט נהנית מהיתרונות שיש לבזק על פני חברות האינטרנט, אבל בניגוד לבזק, הוט אינה מונופול ואינה נהנית מהיתרונות שיש לבזק בתחום התשתית והטכנולוגיה. לעומת זאת, הוט נהנית מהצלחתה של בזק להוציא את חברות האינטרנט ממעגל התחרות.
סילוקן של חברות האינטרנט מהתחרות תאפשר לבזק ולהוט לחלק ביניהן את השוק ולהעלות מחירים. ללא חברות האינטרנט פוחת גם הסיכוי להקמת התשתית החדשה של חברת החשמל, שחברות האינטרנט אמורות להיות הלקוחות העיקריים שלה.