מזיזים את הקוטג': הפנים מאחורי המחאה הצרכנית נגד מחירי המזון
בני הזוג גולדברג מקיבוץ סעד הם רק שניים מבין חמישה עשר אלף הצרכנים שהחליטו אתמול למחות על עליית מחירי המזון. הם הצטרפו לעצומה בפייסבוק שקוראת להחרמת גבינת הקוטג', והודיעו: "שיישאר על המדפים ויתקלקל - או שיורידו מחירים"
◄ לציבור נמאס: אלפי צרכנים הכריזו חרם על מוצרי המזון
בני הזוג מספרים שהם צורכים בממוצע גביע קוטג' אחד בשבוע ובחודש הקרוב הם לא מתכוונים לרכוש קוטג'. "אנחנו מבינים שיש קרטל שלם של המחלבות", אמר אמש אליאב, "כולם משווים מחירים והצרכן הוא זה שנפגע. לפני חג השבועות כל מחירי החלב עלו בעשרה אחוזים. הם הרוויחו מיליונים ואנחנו משלמים יותר ויותר בכל פעם".
יוזם החרם הוא תושב בני ברק איציק אלרוב שהקים אתמול את הקבוצה בפייסבוק תחת הכותרת "חרם צרכנים על מוצרי מזון" אשר מאיימת להחרים מדי חודש מוצר מזון אחר שמחירו קפץ במאות אחוזים במשך השנים והוא גבוה בכל קנה מידה בהשוואה לעולם. בבעינות הייתה עצומה והחותמים לא הפסיקו להצטרף.
הקבוצה קוראת למשתתפי החרם להימנע במשך שבועיים לפחות מרכישת המוצר הנבחר. את המאבק החליטו המצטרפים, יחד עם אלרוב, להתחיל דווקא מהקוטג'. מבדיקה שנעשתה התברר כי מחירו של גביע קוטג' זול במעט ממחיר ליטר בנזין - אבל רק ברשתות השיווק הגדולות. בחנויות הקטנות לעומת זאת, המחיר אפילו גבוה מליטר בנזין.
מארגני החרם טוענים כי הם מתחילים בקוטג' מכיוון שהעלייה שלו היא הבולטת ביותר לאורך חמש השנים האחרונות. אבל הם מבטיחים: "נעבור ממוצר למוצר שמחירו האמיר בשנים האחרונות וההוצאה עליו הפכה לבלתי נסבלת".
בחודשים האחרונים עלו קריאות להחזיר את מוצרי החלב לפיקוח. החותמים על העצומה מקווים כי המחאה בפייסבוק תזרז את ההחלטה. "שיישאר על המדפים ויתקלקל, או שיורידו מחירים", נכתב בתגובות. אחרים כתבו: "גם אם הילד חייב קוטג' לארוחת ערב צריך להעביר לו את המסר ולהסביר לו שאין קוטג' עד שהמדינה תוריד את המחיר של מוצרי החלב למחיר הריאלי. מותר לחברות החלב להרוויח אבל אסור להן לשחוט אותנו".
בחודש שעבר נחשף כי מוצרי החלב צפויים להתייקר בסך הכל בשיעור של ארבעה עד חמישה עשר אחוז. רבים מהישראלים, גם אלה שעדיין לא חתמו ברשת החברתית, ואפילו משתכרים מעל הממוצע, רותחים על דהירת המחירים במוצרי החלב.
"להחרים את הקוטג' זה קל וזה יסב נזקים לכל היצרניות וכל החנויות", אמר שמעון גלבוע מחיפה. "המאבק הזה קל יותר מהמאבק שנוהל נגד מחירי הדלק. פשוט לא קונים. קונים דברים אחרים. יש ברוך השם הרבה מה לאכול".

אלרוב (25), שכיר בחברת ביטוח, גלש אתמול ברשתות החברתיות ברשת האינטרנט והבין שהגיע הזמן לעשות משהו. "ראיתי איך אנשים מגיבים על המחירים הגבוהים של הקוטג' ומוצרי החלב", הוא מספר, "והחלטתי להקים קבוצת מחאה". בתוך יממה הצטרפו אליה למעלה מ-15 אלף אזרחים.
"במשך חודש שלם, החל מה-1 ביולי אנחנו לא מתכוונים לקנות קוטג', שהוא מוצר יסוד בסיסי ואין שום סיבה שיעלה 8 שקלים", אמר אתמול אלרוב, נשוי ואב לילדה בת שנתיים. "המחאה צוברת כוח. אם זה לא יעזור, נחרים גם
לדברי אלרוב, סיכויי המחאה להצלחה גבוהים במיוחד, מאחר שבניגוד למחאה נגד העלייה במחירי הדלק, במקרה הזה כל אחד יכול להימנע מרכישת מוצר חלב מסוים מחברה מסוימת ולקנות מוצר של חברה אחרת, כאשר השפעת החרם על החברות הגדולות עדיין יהיה משמעותי.
"נעבור מחברה לחברה עד שהם יבינו שהחגיגה צריכה להיגמר. אני מגיע מהציבור החרדי ואני רואה איך הוא מנהל מאבקים והופך עולמות, ואת העוצמה הזאת אני רוצה להביא לציבור הכללי".

המחאה הפייסבוק בנוגע למחיר הקוטג' לא הותירה את רשתות השיווק אדישות. למרות שהאחריות על מחירו הגבוה של הגביע מוטלת על היצרנים המעלים את מחירו חדשות לבקרים, ממהרות הרשתות להוריד את המחירים וככל הנראה מקוות שכך יצליחו להרגיע את הצרכנים.
שופרסל צירפה למבצע 1+1 שחל על כ-150 מוצרים, גם את גבינת הקוטג' של תנובה ושל טרה. לדברי ריצ'י הנטר, מנהל עסקים בשופרסל: "קיימים מגוון מוצרים במבצע של 1+1 והחל מהיום המבצע יחול גם על קוטג' תנובה וקוטג' טרה". המבצע יתקיים בשלב זה עד תחילת שבוע הבא.
רשת "מגה" מקבוצת הריבוע הכחול הודיעה כי היא מברכת על מאבק הצרכנים להורדת מחירי מוצרי הצריכה, אך בחרה שלא להוריד את המחירים בסניפיה בטענה ש"הוזלת מוצר כזה או אחר לפרק זמן מסוים לא תביא לפתרון אמיתי לטווח הארוך אלא רק יכולה לפגוע בהצלחת המאבק".
גם רמי לוי משיווק השקמה הכריז על הוזלת כל גביע קוטג' ל-4.9 שקלים עד ליום ראשון הקרוב. רני צים בעלי רשת המזון "כמעט חינם", בחר להעניק הנחות על מוצרי חלב שונים ולא על הקוטג' המדובר (נורית קדוש)