בעין הסערה: איש העסקים ואיל הספנות סמי עופר נפטר בגיל 89
לאחר שבשבועות האחרונים נקשר שמו לפרשיית יחסי המסחר עם איראן, נפטר הבוקר סמי עופר בביתו בתל אביב ממחלה קשה; עופר, הנחשב לאחד מעשירי ישראל עם הון אישי הנאמד ב-10.3 מיליארד דולר, הותיר אחריו את רעייתו אביבה, את בניו אייל ועידן, שמונה נכדים ונינה; דובר המשפחה: "באמצעות ילדיו ונכדיו עסקי הקבוצה ימשכו ללא שינוי, תוך שמירה על המסורת שלו"; הלווייתו תתקיים ביום ראשון בבית העלמין טרומפלדור בת"א
ממשרדו של מוטי שרף, המשמש כדובר משפחת עופר, נמסר: "סמי עופר היה איש עסקים מזהיר, שהתפתח והשתלב בכל שטח עסקי שבו עסק במהלך הקריירה שלו, ותמיד ידע איך לנצל הזדמנויות בעסקים, תוך הקפדה על ערכי הגינות ומוסר".
"סמי אהב את החיים, היה לו חוש הומור מפותח ולצחוק היה חלק גדול בכך, למרות שהוא תמיד התייחס לעסקים ברצינות. הוא היה איש מרשים ומעניין שתמיד היה נעים להיות במחיצתו. הוא היה באמת איש יוצא דופן. באמצעות ילדיו ונכדיו וברוחו של המייסד, עסקי הקבוצה ימשכו ללא שינוי, תוך שמירה על המסורת שלו, של עבודה קשה ומסירות, המהווים את המורשת הגדולה שסמי השאיר אחריו".
עופר, שנחשב לאחד מעשירי העולם עם הון אישי הנאמד ב-10.3 מיליארד דולר, נולד בשנת 1922 ברומניה והתחיל את דרכו המקצועית כשליח בסוכנות אוניות בחיפה, העיר אליה עלתה משפחתו כשהיה בן שנתיים. במקביל, הצטרף עופר לארגון "ההגנה".
בשנת 1950, לאחר שלקח חלק במלחמת העולם השנייה ובמלחמת העצמאות, ייסד את חברת הספנות שלו, אותה הרחיב לאורך השנים. בין היתר החזיק עופר בחלק מהשליטה בבנק מזרחי-טפחות, בחברה לישראל (המחזיקה בחברות כי"ל, טאואר, בז"ן, צים ועוד), ובחברות ספנות כגון רויאל קאריביאן, זודיאק וטנקר פסיפיק.
עופר, נודע גם כנדבן שתמך בהרבה מפעלים חברתיים בישראל, כולל הקמת קרן לעזרה לאנשים הנזקקים לתרופות מצילות חיים. במקביל, הוא גם משך ביקורת ציבורית, בעיקר לאחר הסרט "שיטת השקשוקה" של העיתונאי מיקי רוזנטל שעסק ביחסי הון-שלטון ובחן את הדרך שבה מכרה המדינה נכסים למשפחת עופר.

סמי עופר
יח''צ
בשבועיים האחרונים נקשר שמה של משפחת עופר בהקשרים שליליים במיוחד לאחר התפוצצות פרשת "עופרגייט", במסגרתה הואשמה המשפחה בסחר עם איראן באמצעות חברות ספנות שבשליטתה.
ארצות הברית החליטה להטיל על חברת הספנות של המשפחה טנקר פסיפיק סנקציות, בטענה כי סיפקה דלק וסחורות לאיראן ובכך מימנה את תכנית הגרעין במדינה. על פי הדוח האמריקאי, החברה מכרה בשנת 2010 כלי שיט לאיראן בכ-8.65 מיליון דולר, ובכך סייעה לאיראנים להעביר חומרים וציוד למתקני הגרעין.
כמו כן משפחת עופר מואשמת כי סיפקה דלק מועשר לשלטונות האיראנים וכן
כי "העלימה עין" ולא בדקה את חברות הקש האיראנית אשר שכרו את שירותיהם וקנו מהם את הדלק.
לאחר התפוצצות הפרשה מיהרו נציגים מטעם המשפחה לשגר הודעות לפיהן מדובר באי הבנה מול האמריקאים, וכן רמזו לכך שההתנהלות מול איראן התבצעה בידיעה של גורמים מדיניים בישראל . מאוחר יותר כבר הודתה חברת "טנקר פסיפיק" שספינות החברה עגנו לפני הטלת החרם הבינלאומי באיראן, אך בפעילות זו, לטענתם, לא הייתה פגיעה בחרם שהוטל.
החברה טענה כי הספינה "ראפלס פארק" נמכרה על ידה לחברה שאינה איראנית וכי היא לא ידעה בעת המכירה על יעדה הסופי. בנוגע לתנועת המיכליות בנמלים האיראניים טענה החברה כי אוניותיה לא עגנו בנמלים אלה מאז שנכנס החוק האמריקאי המטיל חרם על איראן וכי מאז חודש אפריל אשתקד היא הפסיקה להעביר לאיראן תזקיקי נפט.
בניגוד לטענות שעלו מכיוון משפחת עופר ובחלק מכלי התקשורת, מיהר ראש הממשלה נתניהו להבהיר כי מעולם לא אושר לחברות הספנות לעגון באיראן. הפרשה קיבלה תפנית כאשר ראש המוסד לשעבר, מאיר דגן, כינה את ההתייחסות לפרשה "מוגזמת", ואף הצהיר כי היא "יצאה מכל פרופורציה".