שניים סינים עם קופון גדול: האם גרופון תצליח גם בסין?

אחרי שכבשה את ארה"ב ואת העולם - מנסה ענקית הקופונים והרכישות החברתיות גרופון את מזלה בסין. בשוק של אלפי מתחרים אגרסיביים, חיקויים והונאות, קל זה לא יהיה

בנג'מין האס, לוס אנג'לס טיימס | 27/5/2011 8:50 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
חברת גרופון היא ללא ספק המלכה הבלתי מעורערת של שוק הקופונים באינטרנט בארה"ב. בחודש מרץ האחרון היא השיקה את פעילותה בסין - ונכנסה לתוך שוק קשה ביותר עם אלפי מתחרים. גורמים רשמיים בגרופון בסין סירבו להגיב על השקת פעילות החברה במדינה. לטענת אנליסטים, החברה חייבת למצוא דרך להתגבר על אתרים יריבים על מנת להיקלט ברדאר של צרכנים ואז איכשהו ליצור נאמנות למותג.

"לצרכן הסיני לא ממש אכפת מי זה מי", אומר אדוארד יו, מנכ"ל אנליסיס אינטרנשיונל מבייג'ינג. "כל עוד חוויית הדפדוף ברשת טובה והמחיר טוב, זה ממש לא משנה להם מי מספק את השירות".

אתרים לדילים יומיים כמו גרופון הם חדשים יחסית בסין, והרכישות שבוצעו דרכם הסתכמו ב-2010 רק ב-300 מיליון דולר מעוגת המסחר האלקטרוני. אולם הצרכנים החדשים בסין צפויים להגדיל את המגזר הזה השנה בעשרות מונים, ולפי טואן 800, אתר העוקב אחר התעשייה בסין, יגיע המגזר ל-3 מיליארד דולר.

"זה ממש תפס כאן כמו בארה"ב", אומר ביל בישופ, משקיע שבסיסו בבייג'ינג ומנתח אינטרנט עצמאי. לדברי בישופ, "הצרכנים מתים על זה. מי לא אוהב דילים?".

המסחר באינטרנט בסין זינק בשנה שעברה ב-100% והסתכם ב-70 מיליארד דולר. לפי דיווח של צ'יינה מרקט ריסרג' גרופ, בהובלת ענקית האינטרנט טאובאו - התשובה סינית לאי ביי ולאמזון - צפויה תעשיית האינטרנט בסין לצמוח השנה ב-60% נוספים ולהגיע ל-80%.

כ-450 מיליון סינים משתמשים באינטרנט. הם יכולים למצוא בו מבצעים לרכישת מוצרים ושירותים ובכלל זה עיסויים, ארוחות, קונדומים יפניים, ביקורים אצל הרופא, מזון לתינוקות ותמונות חתן-כלה. בספטמבר האחרון נמכרו תוך 3.5 שעות 200 מכוניות מרצדס בנץ סמארט ב-20 אלף דולר - הנחה של
33%.

אתרים כמו גרופון, המוכרים גם כאתרים לקנייה קבוצתית, פועלים בדרך כלל כך: החברה יוצרת קשר עם עסקים מקומיים כדי להציע מוצרים ושירותים בהנחות ענקיות. ההצעות משווקות למנויים באמצעות האימייל מדי יום ביומו. יש אתרים שדורשים תגובה מכמות מסוימת של קונים כדי להוציא את העיסקה לתוקף. בדרך כלל מוקצות לקונים 24 שעות כדי להחליט אם הם הולכים על העיסקה. אם כן, הם יכולים להוריד אותה מהאתר ולהדפיסה כקופון, שאותו הסוחרים מתחייבים לכבד במשך שבועות ואף חודשים.
AFP
גרופון גם בסין. ''מי לא אוהב דילים?'' AFP
הנחה כוזבת

על מנת להתמודד עם השוק הסיני יצרה גרופון שותפות עם טנסנט הולידנגס בע"מ, חברת האינטרנט השנייה בגודלה בסין ומפעילת שירות QQ. מומחים מצביעים על היכולת של גרופון לנצל את בסיס הלקוחות הענק של טנסנט כסיכוי היחיד שלה לשרוד בשוק הרווי. אחרים צופים שגרופון פשוט תרכוש חברות קטנות יותר, טקטיקה שבה כבר השתמשה בעבר כדי לחדור לשווקים בחו"ל. שליש מהכנסות החברה - מקורו בפעילות מחוץ לארה"ב.

לגרופון מצפה עבודה רבה אם היא רוצה ליהנות מנתח מהשוק הסיני. לעת עתה מציעה החברה דילים ב-11 ערים בסין, בשעה שהמתחרה לשאו.קום, מאתרי הקופונים הגדולים בסין, פועל ביותר מ-500 ערים. לשאו ומיטואן.קום, עוד שחקן גדול בשוק, יצאו במסעות פרסום נרחבים לפני השקת הפעילות של גרופון בסין.

וזה לא האתגר היחיד: תוך זמן קצר כבר צצו כמה חיקויים, ובהם Groupon.cn שהחלה כחברה לשירותי טכנולוגיית מידע ונטשה את

התחום כדי להצטרף לשיגעון הקנייה הקבוצתית. בדצמבר האחרון ציין משרד המסחר הסיני כי התעשייה הזו הפכה לפרועה מדי וכי יש צורך להדק את הרגולציה.

כך למשל, העיתון שיאנג'יאנג איבניניג ניוז דיווח באחרונה שאתר דילים שבסיסו בחבל ז'ג'יאנג במזרח סין הונה לפי החשד יותר מ-500 איש; הוא הציע הנחה גדולה עבור כרטיסים לסרטים שבית הקולנוע המקומי לא הסכים לכבד.

בדומה לעמיתיהם בארה"ב, יש כבר עסקים בסין שמתלוננים שציידי הדילים הופכים ללקוחות קבועים רק לעתים נדירות. "כאשר איננו מציעים הנחה, מספר הלקוחות צונח ב-80%", אומר ג'י הונגמיי, מנהל שיווק בסטלר אינטרנשיונל סינפלקס, קומפלקס בתי קולנוע גדול בבייג'ינג.

צרכנים כמו זאו, מנהלת ההשקעות, הם הראשונים להודות בהתנהגות זו. "לא הייתי חוזרת ל-80%  מהמסעדות שהגעתי אליהן דרך הנחות הקנייה הקבוצתית", היא אומרת. "רובן בינוניות כל כך".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/tehnology/ -->