פצצה על גלגלים: אף אחד לא אוכף הנחיות הובלת החומרים המסוכנים

עד ינואר 2011 הקצה משרד התחבורה 4 פקחים בלבד לפיקוח על משאיות המובילות אלפי טונות של חומרים מסוכנים בכבישי הארץ. מאז תחילת השנה הם הופנו למשימות אחרות; המשרד: "הפעילות אף הוגברה"

עידו אפרתי | 5/5/2011 7:55 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פצצה מתקתקת בכבישים: מאז תחילת השנה נעות בכבישי ישראל מדי יום אלפי משאיות המובילות חומרים מסוכנים ללא פיקוח משרד התחבורה כנדרש בחוק. מדובר באלפי טונות של חומרים דליקים ורעילים היוצאים במכליות ענק מנמלי ישראל וממפעלים כימיים במפרץ חיפה, ברמת חובב ובים המלח ועושים את דרכם על כבישי ישראל, תוך שמבצעים חניות ביניים בקרבת אזורים מיושבים.

מעריב עסקים חושף כי מאז תחילת השנה משרד התחבורה לא ביצע פיקוח על שינוע חומרים מסוכנים.

בעקבות שינוי ארגוני במערך הפיקוח של המשרד הוסטו הפקחים המתמחים בשינוע חומרים מסוכנים למשימות אחרות. עדויות של גורמים במערך הפיקוח ומסמכי חלוקת המשימות של הפקחים מאשרים כי אכן לא מוקצה כוח אדם לפיקוח על החומרים המסוכנים.

"זו פצצה מתקתקת וסכנה של ממש לציבור. בשבועות האחרונים נתקלתי בכמה דוגמאות של משאיות שנושאות חומרים מסוכנים וחונות ליד שכונות מגורים", מעיד קצין בטיחות מתחום התחבורה ומוסיף: "רכב שמוביל חומרים מסוכנים ומעורב בתאונת דרכים - הכוחות בשטח חייבים לדעת איך לטפל בו. כל חומר דורש התייחסות שונה, ואם אין עליו רשימת פעולות מסודרת - שפקחי משרד התחבורה אמורים לוודא שבוצעו - זה עלול להסתיים באסון גדול מאוד".

לאור היעדר הפיקוח למעלה מ-4 חודשים תלוי ביצוע ההובלות ברצונם הטוב של הנהגים ושל חברות ההובלה.
אין תחליף לפקחים

תקנות הובלת חומרים מסוכנים בישראל נקבעו במסגרת חוק שירותי הובלה משנת 1997 ונכנסנו לתוקף ב-2001. על אף רגישותו של הנושא והסיכון שהוא עלול להוות לציבור, בוצעו הפיקוח והאכיפה לאורך השנים על ידי כמות מצומצמת ולא מספקת של פקחים מקצועיים, זאת במקביל לגידול של נפח שינוע החומרים בהתמדה. רק בתחילת ינואר 2005 נקלטו 4 פקחים בלבד, שעסקו עד ינואר השנה בפיקוח ובאכיפה של תקנות הובלת חומרים מסוכנים.

אבישי מיכאלי, שבינואר האחרון פרש לגמלאות, שימש עד אז כמנהל אגף מטענים במשרד התחבורה, ומתוקף כך היה האחראי לפיקוח על חומרים מסוכנים. "תפקיד הפקחים היה לנכוח בכל מקום שניתנו שירותים של הובלת חומרים מסוכנים", הוא מסביר, "הם נמצאו בשערי היציאה של הנמלים ובריכוזים של מפעלים כימיים ובדקו כל משאית שהובילה חומרים מסוכנים".

עוד הוא אומר כי "בין היתר נבדקו הימצאות שילוט האזהרה 'חומרים מסוכנים' על גבי המשאיות, קוד הפעולות במקרה של תאונה או דליפה, כשירותו של הנהג, אמצעי הבטיחות, תיעוד ושטר המטען ועוד".

בנוסף וידאו הפקחים כי חניות הביניים בוצעו רק במגרשי החניה המיועדים לכך, בטווח בטיחות מאזורי מגורים. הפקחים נדרשו גם לבצע מעקב אחר תהליך הכשרת הנהגים במכללות הנהיגה השונות ואף פסלו את האפשרות של חלק מהן להכשיר נהגים להובלה של חומרים מסוכנים.

לטענת מיכאלי, נוכחותם של פקחים מקצועיים על שינוע במטענים המסוכנים

היא הכרחית ואין לה תחליף, גם לא גורמים כמו משטרת ישראל או המשרד להגנת הסביבה. מערך הפיקוח של מינהל היבשה במשרד התחבורה כלל עד לאחרונה שני אגפים: אגף תחבורה ואגף מטענים, לכל אגף מערך פקחים נפרד. אגף מטענים היה אחראי לפיקוח על שינוע חומרים מסוכנים.

במסגרת ארגון מחדש שביצע המשנה למנכ"ל המשרד והעומד בראש מערך הפיקוח אלכס לנגר, אוחדו שני המערכים למערך אחד שהועמד לטובת כלל משימות הפיקוח. השינוי הארגוני יושם בתחילת השנה, ופקחי השינוע של החומרים המסוכנים הועברו לביצוע משימות אחרות.

חומרים מסוכנים מוגדרים בחוק כחומרים המאיימים על בריאותו של האדם, על סביבתו ועל רכושו. איום זה אינו מוגבל לבטיחות המיידית של האדם, אלא עשוי להשפיע גם על הסביבה על ידי זיהום הקרקע, האוויר ומי התהום. הסכנות הטמונות בחומרים מסוכנים עשויות לנבוע מדליפתם, בין שבשל תקלות הקשורות באחסונם ובין שבשל תאונות בזמן שינוע, פריקה וטעינה.

על פי דוח של המשרד להגנת הסביבה שפורסם בעבר, תקריות חומרים מסוכנים מתרחשות מדי שנה בשנה, שליש מתוכן - במהלך השינוע. "כיום רוב החומרים המסוכנים מובלים במשאיות, ורק מיעוטם מובל ברכבת. כמות החומרים המסוכנים המשונעת גדלה בהתמדה, ובד בבד הכבישים נעשים צפופים יותר. שינוע חומרים מסוכנים באמצעות מכליות או משאיות יוצר מטרד וסיכון עבור משתמשים אחרים באותם צירי תנועה וכן עבור האוכלוסייה".

זהירות , גופרית על הכביש

כביש חוצה ישראל (כביש 6) הפך לאחד הצירים העיקריים לשינוע מטענים כבדים בישראל, ובהם גם חומרים מסוכנים. רק בחצי השנה האחרונה אירעו 4 תאונות דרכים שהיו מעורבות בהן משאיות עם חומרים מסוכנים והוגדרו כאירועי חמ"ס (חומרים מסוכנים). בשני מקרים נגרמה גם דליפה של חומרים בעקבות התאונה.

רק בחודש שעבר התהפכה מכלית שנשאה חומרים מסוכנים ליד מחלף שורק, והכביש נסגר לתנועה. בינואר התגלתה דליפה של גופרית חנקתית במשאית שעלתה במחלף מאחז. בפברואר פרצה דלקה במשאית שהובילה אקונומיקה ונייר טואלט.

נוסף על כך, בדצמבר 2010 התהפכה משאית נושאת חומרים מסוכנים ליד מחלף נחשונים והכביש נסגר בשני הכיוונים. במאי 2009 נהרג נהג משאית שהובילה חומרים מסוכנים בכביש 6 סמוך לקריית גת לאחר שנרדם וסטה מנתיב הנסיעה.

תאונות הדרכים אינן הסכנה היחידה הכרוכה בהובלת חומרים מסוכנים. המצב הביטחוני הופך את החומרים הללו לאיום נוסף ומגדיל את החשש לאירוע חבלני בסביבתם. באוגוסט 2002 דווח על ניסיון פיגוע ברכבת מבאר שבע לדימונה שהכילה חומרים מסוכנים. סמוך לנבטים הבחין נהג הקטר במוטות ברזל שהונחו על המסילה. במקרה הצליח לבלום את הרכבת.

משרד התחבורה: הפיקוח הוגבר

ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "מדובר בטענות חסרות כל שחר, שכן לא רק שפעילות הפיקוח של המשרד לא צומצמה כלל, היא אף הוגברה משמעותית במסגרת ארגון מחדש שביצע המשרד בנושא השינוע של חומרים מסוכנים בישראל".

במשרד מסבירים כי "במסגרת שינויים ארגוניים שבוצעו לאחרונה באגף מטענים במשרד שופרה שיטת הפיקוח על הובלת חומרים מסוכנים באמצעות איחוד גופי הפיקוח, שמאפשר לייעל לראשונה באופן משמעותי את עבודת הפיקוח ולהקצות כוח אדם גדול יותר לשם כך. בגוף החדש משולבים פקחי אגף הרכב שבמשרד התחבורה, שוטרים של אגף התנועה ופקחים של ניידות הבטיחות של המשרד. המשרד עדכן לאחרונה את דרישות החובה בכל הנוגע לחידוש 'רישיון מוביל' לעוסקים בהובלת חומרים מסוכנים, זאת בעקבות המלצות צוות בין-משרדי שבחן דרכים לשיפור הבטיחות של הובלות אלה".

עוד מוסיפים כי "במסגרת הנהלים החדשים מחויבות כל חברות ההובלה להפעיל מוקד מבצעי שמנהל מערכת של שליטה ובקרה בכל הובלה של חומרים מסוכנים. ההמלצות שאושרו וכבר מיושמות בפועל מנחות את מובילי החומרים כיצד להיערך להפעלת מוקד שליטה ובקרה בעת שגרה ובעת חרום. כל מי שמשנע חומרים מסוכנים נדרש להיערך על פי ההנחיות. חידוש רישיון להובלת חומרים מסוכנים מותנה בקיום כל הדרישות המחמירות".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/economy/ -->