בצלאל לעסקים: "אני, ד"ר לכלכלה, לא מסוגל לקרוא את חשבון הסלולר שלי"
בן לילה הפכו פטריק דרהי וחזי בצלאל לאנשים שעל כתפיהם מוטלת מהפכת הסלולר בישראל. בצלאל: "לא הייתי נכנס לאתגר אלמלא הרגשתי שאפשר להצליח. נהיה 'חברה של העם'". מקורביו כבר מאשרים: הנפקה היא רק עניין של זמן
ביום שני האחרון בשעה 20:30 בערב הפכו פטריק דרהי וחזי בצלאל לשני האנשים המשפיעים ביותר בענף התקשורת בישראל. על כתפיהם של השניים הוטלה המשימה שאותה לא הצליחו טובי הכלכלנים ובכירי הרגולטורים במדינה לעשות במהלך 10 השנים האחרונות: להוריד את מחירי הסלולר ולשפר את מערך שירותי התקשורת בישראל.
◄ המהפכה בסלולר יוצאת לדרך: "נפחית את המחירים"
דרהי הוא בעל השליטה בחברת הכבלים הוט ובחברת מירס, שזכתה במכרז להקמת רשת סלולרית חדשה. בצלאל הוא בעל השליטה בחברת השיחות הבינלאומיות אינטרנט אקספון, וחברת מרתון שבבעלותו זכתה במכרז על חבילת התדרים השנייה.
בצלאל, הפתיע כשזכה במכרז, בעוד רבים בענף הימרו על הקבוצה המתוקשרת גולן טלקום, בראשות מיכאל גולן. הדברים שאמר אתמול במסיבת העיתונאים המיוחדת שכינס שר התקשורת מרמזים שאין זו ההפתעה האחרונה שהוא מזמן לנו. בצלאל מתכוון להיות משקיע מסוג אחר, אבל לא ברור עדיין מאיזה סוג: "התקשורת היא עסק, אבל גם מרכיב חברתי חשוב. היא מחברת את האיש בפריפריה עם האיש במרכז והיא אמצעי לסגירת פערים. אנחנו רוצים להיות חברה עסקית אבל גם חברה שמעוררת הזדהות; להיות 'חברה של העם', כפי שאומרים על חברת טבע".
טבע מוכרת בציבור בעיקר כ"מניה של העם", זכר לתקופה שבה הניבה למשקיעים תשואות נאות. בצלאל מאשר שגם את חברת מרתון הוא מתכוון להנפיק לציבור: "כל אחד יוכל להיות לקוח של החברה וגם שותף בה". מקורביו מאשרים שההנפקה של קבוצת התקשורת של בצלאל היא עניין של זמן לא רב.
בצלאל מוסיף כי הוא רוצה שלקוח האינטרנט בירוחם יזדהה עם החברה ולא יסתפק בלהיות לקוח. "בצד המטרה העסקית יש לנו גם מטרה חברתית להיות הגונים והוגנים, להיות שקופים לעובדים וללקוחות. ענף הסלולר בישראל היום אינו נוהג כך. החברות אינן הגונות ואינן הוגנות. אני, ד"ר לכלכלה ומרצה לשעבר באוניברסיטה, איני מסוגל לקרוא את חשבון הסלולר שלי. אמנם חברת הסלולר נותנת לי יחס טוב כי אני לקוח עסקי, אבל בתי יכולה לרדוף אחריהם כי הם מכירים בה כלקוח פרטי".
אברשה בורשטיין, מנכ"ל חברת מירס, נחלץ לעזרתו של בצלאל ומציע לו לעבור לחברה שלו, הנותנת יחס הוגן לכל. אבל בצלאל, מנוי פרטנר, דוחה את ההצעה באדיבות.
בשיחה עם מעריב עסקים ממשיך בצלאל לתקוף את חברות הסלולר. "חברות הסלולר ניצלו מבחינתם את מצב השוק לגריפת רווחיות גבוהה, אבל בדעתי לשנות את המצב", הוא אומר. "אני מעוניין להציג גישה הגונה, שקופה ואתית. אני לא אומר שלא ארוויח, אבל הרווחים יהיו סבירים. יש לי שאיפה גדולה לעשות משהו אחר שאנשים באמת יאהבו. זה אחד הדברים שדחפו אותי להתמודד במכרז", הוסיף.
"אני זוכר שראיתי פעם בטלוויזיה כיצד שחו כתפיו של אריאל שרון לאחר שנודע לו כי זכה בבחירות. ככה בדיוק הרגשתי", ממשיך בצלאל. "לפתע חשתי את כובד האחריות העצומה שנפלה על כתפיי. זה אתגר אדיר, אבל לא הייתי נכנס אליו אלמלא הרגשתי שאפשר להצליח".
בתשובה לשאלה כיצד בדעתו לעשות את זה, הוסיף: "אנחנו ניכנס לשוק באמצעות הטכנולוגיות הכי חדישות, שהן גם זולות יותר. כמובן שטכנולוגיות אלה יאפשרו לנו להוריד מחירים".
גם בצלאל וגם דרהי ימצאו דרכים יצירתיות לממן את השקעות העתק: קודם תשלום הרישיון ואחר כך השקעות בהקמת החברות, שכל אחת מהן תעסיק בין 2,000 ל-3,000 עובדים.

חברות הסלולר החדשות (במקרה של מירס תהיה זו חברה מחודשת) אמורות להיכנס בשנה הבאה לשוק הסלולר ולחולל בו מהפכת מחירים ושירותים. אך דרהי ובצלאל אינם מלאכים וגם לא נדבנים; הם התייצבו למשימה בתמורה לרווחים אדירים המזומנים להם, לפחות לדעתם: במכרז המורכב שקיים משרד התקשורת ביום שני הם נדרשו לשלם מאות מיליוני שקלים תמורת הזכות להקים שתי חברות סלולר חדשות. אבל הסכומים ששילמו, דרהי- 705 מיליון שקל ובצלאל- 710 מיליון שקל, יוחזרו להם כמעט במלואם אם יכבשו נתח שוק של 7% ממשקי הבית תוך 5 שנים.
במסיבת העיתונאים שהתקיימה אתמול בלשכת שר התקשורת בתל-אביב נראו דרהי ובצלאל עולצים ובטוחים שמאות המיליונים שהבטיחו לשלם (יש להם 45 יום להעביר את הסכום בפועל) יוחזרו במהרה לקופתם. הפגישה עמם היתה מפתיעה. עד כה הקפידו השניים על נתק מוחלט מהתקשורת, אבל אתמול התגלו שני הזוכים המאושרים במכרזי הסלולר כאנשים פתוחים וחייכנים: "מעתה תפנו אליי בכל שאלה. מעכשיו אני לא מנתק מגע", הכריז בצלאל בהתלהבות וענה באריכות ובאדיבות לכל שאלה שהופנתה אליו.
בפגישה קצרה שהתקיימה בלשכת שר התקשורת משה כחלון לפני מסיבת העיתונאים אמר כחלון לשניים בנימה מבודחת: "אם לא תגרמו לירידת מחירים של 50% לפחות, לא תקבלו בחזרה את הפיקדון שהפקדתם גם אם תעמדו בכל התנאים שנקבעו במכרז".
בצלאל ודרהי חייכו. מאוחר יותר התברר אמנם שהשניים צפויים להתחרות, אבל אין ביניהם מחלוקת על שיעור ירידת המחירים הצפוי: 30%. "התוכנית העסקית שלנו מבוססת על הפחתה של 30%במחירים", אומר בצלאל ומספר שזה היה שיעור הפחתת המחירים בחברת השיחות הבינלאומיות
גם דרהי מסכים: "בחבילת הטריפל שאנחנו מוכרים בהוט אנחנו מצליחים להכות את המתחרים עם הפחתה של 30%". כשהוא נשאל אם אינו חושש שהמתחרות הגדולות, ותיקות ועתירות המזומנים, פרטנר, פלאפון וסלקום, אינן עלולות להגיב במלחמת מחירים שתנטרל את ההנחות שהוא מבטיח, מסביר דרהי: "אם הם יורידו מחירים ב-40%, הם יעברו לאדום, כלומר ייקלעו להפסדים".
דרהי מודה שהמחיר שנאלץ לשלם במכרז היה גבוה מכפי שחשב, אבל אינו מודאג. "שילמנו מחיר גבוה מאוד שאני בכלל לא מתכוון לשלם", הוא אומר בחיוך ומתכוון לומר שבטוח שיעמוד בתנאים לקבלת הסכום, למעט 10 מיליון שקל, בחזרה. "נצטרך להיות אגרסיבים מאוד במאבק על השוק, והדרך היחידה לעשות זאת תהיה באמצעות הנחה. אני מעריך שתוך 3 שנים נגיע לנתח השוק הנדרש לצורך קבלת ההחזר", הוא קובע בלי היסוס.
במהלך השיחות מחייכים בצלאל ודרהי זה לזה, מסתודדים קלות ואפילו לוחצים ידיים, במה שנראה כמו תחילתה של תחרות נפלאה: "אנחנו מרגישים טוב ביחד", מתבדח דרהי. "אני יודע שאני יוצא למאבק ב-3 הגדולים האלה, ואני מרגיש טוב יותר כשיש לצדי עוד אחד קטן כמוני".
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום צרכנות-
