דברים שרואים משם לא רואים מכאן
כדי לראות סדרות בהולו או סרטים בנטפליקס צריך לגור בארה"ב, ואת המוזיקה של ספוטיפיי אפשר לשמוע רק בחלק מאירופה. לישראלים נשאר רק להשקיף מרחוק ולקנא. בדקנו אילו אתרים שווים אנחנו מפסידים בגלל שאנחנו גרים בארץ - והאם יש דרך לעקוף את ההגבלות
באמצעות אתרי אינטרנט אתם יכולים כיום לצפות במגוון אדיר של סדרות וסרטים פופולריים ולהאזין למוזיקה הכי חדשה, והכל בצורה חוקית לחלוטין. אלא אם כן, כמובן, אתם גרים בישראל.
כדי ליהנות מחלק ניכר משירותי התוכן הפופולריים ביותר באינטרנט צריך המשתמש להתגורר במדינות מסוימות ולא באחרות. הסיבות לכך הן בדרך כלל משפטיות או מסחריות, והאתרים שמציעים לציבור לצרוך דרכם תכנים קיבלו רישיון לספק אותם רק לתושבי אזור גאוגרפי מסוים.
לפיכך אותם אתרים נוקטים אמצעים כדי לבדוק מהיכן מגיע הגולש שנכנס זה עתה לאתר שלהם, וחוסמים את הגישה למשתמשים ממדינות אחרות. אף אחד לא יופתע מכך שישראל היא אורחת קבועה ברשימת המדינות החסומות.
אז מה אנחנו מפסידים מכך ששירותים רבים ומצוינים ברשת אינם זמינים לנו? די הרבה, בעצם. בדקנו עבורכם את השירותים שלדעתנו צריכים לעשות עלייה לישראל כמה שיותר מהר - והאם יש דרך לעקוף את המגבלות הטכנולוגיות.
פנדורה (www.pandora.com) הוא אחד מאתרי המוזיקה המפורסמים בעולם. היתרון של האתר הוא שהוא מפגיש את המאזין עם מוזיקה חדשה שהוא אוהב ומאפשר לו לשמוע אמנים ושירים שלא בהכרח שמע עליהם קודם. האתר מאפשר להכניס שם של שיר או אמן, ובהתאם לבחירה להרכיב רשימת השמעה הכוללת את השירים של אותו אמן וכן שירים באותו הסגנון.
למרבה

Spotify (ספוטיפיי) הוא שירות מוזיקה אינטרנטי מצליח, שחגג השבוע שנתיים להיווסדו ולמיליון משתמשים משלמים. באתר מציעים לנו להוריד אפליקציה לסלולרי או להתקין תוכנה על המחשב, שתאפשר לנו להתחבר לשירות וליהנות ממאגר מוזיקה.
השירות של ספוטיפיי זמין היום לאנשים בכמה מדינות - אך ישראל אינה ביניהן. לעומת זאת, אם תבקרו בפינלנד, בצרפת, בספרד, בהולנד, בשבדיה, בנורבגיה או באנגליה, תקבלו גישה חופשית לאתר.
אחד השירותים הגדולים בארה"ב לשידור חוקי של פרקים שלמים ממגוון רחב של סדרות טלוויזיה הוא אתר הולו (hulu.com). אפשר למצוא שם סדרות איכותיות במיוחד, כמו "איש משפחה", "דיילי שואו", "סאטרדיי נייט לייב", "אבא אמריקאי", "משפחת סימפסון" ורבים אחרים. באתר ניתן לבחור בפרק ולצפות בו באיכות גבוהה על מסך המחשב. אפשר כמובן גם לחבר את המחשב לטלוויזיה ולצפות באמצעות המסך הגדול.
למרבה הצער, הולו מוגבל ניתן לצפייה רק בתוך שטח ארה"ב. כמו כן, האתר נוקט צעדים כדי למנוע עקיפה של אותם מנגנונים, השומרים כי רק מי שנמצא פיזית בארה"ב - או באחד מבסיסי הצבא האמריקאי בעולם - יוכל לצפות בתכנים אלה.
בנטפליקס הסיפור דומה. מדובר באחד השירותים הגדולים בארה"ב לשכירת סרטים דרך הדואר. הוא מאפשר גם לצפות בסרטים היישר דרך מסך הטלוויזיה שלנו, במקום לחכות למשלוח. האתר מאפשר לתושבי ארה"ב (בלבד) לקבל גישה לספריית הסרטים שלו תמורת 8 דולר. לצערנו, כדי ליהנות מהשירות של נטפליקס צריך להיות בשטח ארה"ב ולציין כתובת פיזית למשלוח התכתבויות.
באתר של רשת הטלוויזיה FOX יכולים האמריקאים לצפות בפרקים של התוכניות שהרשת מפיקה. אבל כמו במקרים רבים אחרים, גם כאן נמנעת הגישה למי שאינו נמצא בשטח ארה"ב, ומי שמנסה את מזלו מקבל הודעת שגיאה שמודיעה לו כי הוא לא יוכל לצפות בפרק בגלל מיקומו.
גם רשת CBS מצטרפת לרשימה: היא מאפשרת לצפות בסדרות המשובחות שהיא מפיקה, כגון "60דקות", "CSI מיאמי", "הסנגורים" ועוד רבים אחרים. אך מי שמנסה לצפות מקבל כרגיל הודעת שגיאה והצעה לצפות במבחר תקצירים שאורכם דקה וחצי. רשת HBO, שאחראית לסדרות מצליחות כמו "סקס והעיר הגדולה" ו"הסופרנוס", מאפשרת גם היא לצפות בפרקים מלאים באתר שלה, אך בדומה לתוצאות ברשתות האחרות, גם כאן צריך לגלוש מתוך אחת מ-50 המדינות שמרכיבות את ארה"ב.
באתר של ABC קפצה הודעת שגיאה, שהודיעה לנו לא רק שאיננו רשאים לראות את התכנים כי אנחנו גולשים מחוץ לארה"ב, אלא גם שהסיבה נעוצה בהסכמי הרישיון של הרשת אל מול גורמים אחרים, והם אלה שמגבילים אותה מלהציג לנו את התוכן.

כדי ליהנות מגישה אל התכנים הללו בכל זאת אנחנו צריכים להיעזר בפתרון טכנולוגי שיאפשר לנו להסתיר את העובדה שאנחנו מבצעים את הגלישה מישראל. ישנם כמה אתרים ודרכים לעשות זאת.
הדרך הנפוצה בעבר היתה שימוש בשירותי פרוקסי. שירותים אלה מאפשרים לנו לגלוש דרך השרתים שלהם, וכך כאשר אנו מתחברים לאתר כלשהו, בצד השני תיראה כתובת ה-IP של מחשבי הפרוקסי שאליהם התחברנו.
כלומר, אם התחברנו לשרתי פרוקסי בארה"ב, החיבור ייראה לאתר שנגלוש אליו כאילו אנחנו נמצאים פיזית ליד השרת, והאתר "יחשוב" שאנחנו בארה"ב. עם זאת, כיום נוחלים שירותי הפרוקסי הצלחה מועטה בלבד, שכן האתרים השונים הצליחו לחסום גם אותם.
שירות הפרוקסי הראשון שבדקנו הוא אתר שנקרא "כסו את עקבותיי" (www.covermytail.com). בדף הראשי יש הסבר מועט על פעילות האתר ועל דרך השימוש בו. במרכז המסך ישנה שורה שבה אנחנו יכולים להזין את כתובת אתר האינטרנט שאליו אנחנו רוצים לגלוש, מבלי "לגלות" שאנחנו גולשים מישראל. לאחר שנכניס את הכתובת ונלחץ על הכפתור, יעלה האתר המבוקש.
בשלב זה, אם תביטו בשורת הכתובת של הדפדפן, תראו שאתם גולשים בכתובת שהכנסתם דרך השירות של "כסו את עקבותיי." אך כאמור, האתר לא רשם יותר מדי הצלחות: מבין האתרים שבדקנו הוא הצליח לטעון רק את פנדורה, וגם שם נתקלנו בתקלה טכנית.
האתר הבא שבדקנו הוא אתר פרוקסטר (www.prokster.com), שגם התקשה עם מרבית האתרים. לשני השירותים יש בעיה עם סרטוני פלאש, והאתרים המודעים ככל הנראה מעלים את הפרקים המלאים בנגן פלאש.
הדרך השנייה להתגבר על בעיות המיקום היא להתחבר לשירות VPN. אפשרות זו נותנת מענה במקרים שבהם פרוקסי לא מספיק, וסיכויי ה-VPN להציג תכנים גבוהים יותר.
בדומה לפרוקסי, השרתים של האתר שאליו נתחבר יתחברו בשמנו לכל אתר שנרצה לגלוש אליו, וכך האתר יחשוב שאנחנו נמצאים פיזית בארה"ב. אפשר לבצע חיפוש בגוגל אחר Free VPN או Free VPN Best ולקבל רשימת אפשרויות. אנחנו חיפשנו אפשרות חינמית ומצאנו את bestfreevpn.com, אותו בחרנו לנסות. במסגרת הבדיקה שלנו הצלחנו להתחבר לאתרים של רשתות הטלוויזיה FOX ו-NBC, וצפינו בפרקים בגרסתם המלאה. גם הולו ופנדורה עבדו בלי בעיות באמצעות VPN.
חשוב לזכור כי לאחר שסיימנו לצפות בפרקים יש להחזיר את הגלישה בחזרה למצבה הרגיל, זאת משום שמעצם החיבור שלנו דרך ה-VPN בחו"ל הגלישה עשויה להיות איטית יותר.
סיבה חשובה נוספת היא שכאשר הגלישה נעשית דרך שרתי ה-VPN של חברה שאנחנו לא מכירים, ייתכן כי הם שומרים לעצמם חלק מהמידע שעובר אלינו. לכן לא מומלץ להתחבר לחשבון המייל או לכל חשבון שלכם הדורש שם משתמש וסיסמה, כל עוד אתם מחוברים.
בסופו של יום מי שרוצה לצפות בתכנים המיועדים בלעדית לקהל האמריקאי, יוכל לעשות זאת במגוון דרכים. עם הזמן ישכללו אתרי התוכן את המנגנונים שלהם כדי לוודא שאנחנו אכן מגיעים מאותו אזור גאוגרפי שאליו הם מכוונים - ומנגד, טכנולוגיה המאפשרת להתגבר על המנגנונים הללו תשתפר ותשתכלל אף היא.