אם ימונה גולן לממונה על ההגבלים מצבה של הרשות עלול להסתבך עוד יותר

חילוף הממונה על הרשות להגבלים עסקיים יכול להיות הזדמנות פז נוספת לרדת מהעץ הגבוה שלצמרתו נגררה הרשות על ידי גולן

הדר חורש | 21/3/2011 11:27 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הקרב על כיסאו של הממונה על ההגבלים העסקיים הגיע השבוע לישורת האחרונה: שר התמ"ת, שלום שמחון, נפגש עם שני המועמדים הסופיים: בועז גולן ודיוויד גילה והוא אמור להביא את החלטתו לאישור הממשלה בישיבה שתתקיים בתחילת השבוע הבא.

בועז גולן מוכר היטב בצמרת העסקית והמנהלית. גולן הוא היועץ המשפטי של הרשות, ומעמדו המרכזי של תפקיד זה הוא טבעי בגוף משפטני כמו הרשות להגבלים עסקיים. אולם גולן הוא הרבה יותר ממשפטן. הוא מילא את מקומה של יו"ר הרשות רונית קן באחד התחומים המרכזיים של הרגולציה - ענף התקשורת; קן עצמה היתה מנועה מלעסוק בתחומי התקשורת בגלל עסקי התקשורת שבהם היה מעורב בעלה.

מעורבותו הגבוהה של גולן בתחום הסדרת שוק התקשורת סיפקה למי שמבקש להעריך את מינויו הזדמנות נדירה לכושרו בתחום זה: בתקופת כהונתה של קן לא הצטיינה הרשות במאבק המונופולים ובאוליגופולים של התקשורת, והתחרות בענף התנוונה מאוד.

גולן נכשל כאשר הסיר מעליו את גלימת המשפטן וניסה לכפות על ענף התקשורת חזון טכנולוגי-כלכלי. ב-2008 ביקשה בזק לחזק את שליטתה בחברת הטלוויזיה יס ולהגדיל את אחזקותיה מעבר ל-50%. עד אז היתה בזק בעלת השליטה בפועל בחברה והמממנת העיקרית של הקמתה. התוכניות העסקיות של בזק ויס התבססו על מכירה משולבת של שירותי תקשורת אל מול התחרות העיקרית - הוט.

הגדלת האחזקות חייבה את אישור הממונה על ההגבלים העסקיים, אולם גולן עמד בפרץ. בדיונים המשפטיים שהתקיימו
בעקבות ההחלטה הציגה הרשות להגבלים חזון מדהים: דחיית הבקשה של בזק תחייב אותה למכור את חברת יס ולהקים חברת טלוויזיה רב ערוצית המבוססת על האינטרנט (IPtv). כך תזכה המדינה ב-3 חברות טלוויזיה רב-ערוצית במקום בשתיים הקיימות היום.

לחזון של גולן לא היה כל בסיס טכנולוגי או עסקי, אבל בתום מאבק משפטי ממושך הוא ניצח. בזק נותרה בעלת השליטה המעשית בחברת הלוויין, אבל היא ממשיכה להחזיק רק ב-49% ממניות החברה. בשנה שעברה הסתבך המצב עוד יותר: שאול אלוביץ', שותפה של בזק המחזיק ב-51% ממניות יס, רכש את השליטה בבזק. כדי למנוע ניגודי אינטרסים חויב אלוביץ' למכור את אחזקותיו ביס לגורם אחר. בזק היתה המועמדת הטבעית לרכישה, אולם על-פי החלטת הרשות היא מנועה מכך.

היתה זו הזדמנות פז עבור הרשות לרדת מהעץ ולהבין ששום "פלטפורמה שלישית" לא תקום ובזק לא תמכור את יס לשום גורם שיתחרה בה. אבל הרשות להגבלים העדיפה לשמור על עסקיות ולדבוק בטעותה.

אלוביץ' חויב למכור את השליטה ביס לגורם אחר. לכל מי שעיניו בראשו ברור שאלוביץ' לא יוכל לעמוד בהתחייבות: לבזק יש אינטרס עליון לשלוט ביס והיא לא מתכוונת לוותר על אחזקותיה - כל שותף שייכנס לנעליו של אלוביץ' יגלה שהוא בעל רוב המניות בחברה שאינו שולט בה.

חילוף הממונה על הרשות יכול להיות הזדמנות פז נוספת לרדת מהעץ הגבוה שלצמרתו נגררה הרשות על ידי גולן. מינויו של גולן ליו"ר הרשות עלול לסבך את מצבה עוד יותר.
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

הדר חורש

צילום: .

פרשן כלכלי, חובב טבע, יונקים ימיים וכדורגל (בית"ר ירושלים)

לכל הטורים של הדר חורש

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/homepage -->