"בישראל משלמים על דלק 32% יותר מבאירופה"
כרמל שאמה-הכהן מתכנן את הקרב הבא: "אין סיבה שבישראל נשלם כל כך הרבה על דלק". מחקר שהזמין ממרכז המחקר של הכנסת: מרווח השיווק בישראל כפול מזה שבאירופה
על רקע מדיניות הממשלה בנוגע להעלאת מחיר הדלק על-ידי העלאת רכיב הבלו בכ-20 אגורות בכל אחת מהשנים 2012-2011 ובעקבות ממצאים אלה יכנס שאמה-הכהן את ועדת הכלכלה ביום רביעי הקרוב לדיון ראשון בסדרה של דיונים, שמטרתם לטפל בכשלים המצויים בשוק הדלק הישראלי.

יודגש כי מחיר הדלק לצרכן מורכב מ-3 רכיבים עיקריים: מחיר שער בית הזיקוק המהווה את מחיר הדלק המזוקק ללא רכיבי מיסוי, רכיב מרווח מיסוי מע"מ ובעיקר בלו ורכיב מרווח השיווק עבור אספקת הדלק משער בית הזיקוק ועד מכלי הדלק בכלי הרכב.
השוואת כל אחד מהרכיבים הנ"ל, המשולמים על ידי הצרכן הישראלי בממוצע ל-15 מדינות מערב אירופה, העלתה ממצאים מעניינים לגבי 6 השנים האחרונות, המסבירים את ה"קנס" שנאלצים לשלם אזרחי ישראל מדי שנה.
כך לדוגמה, הפער הגבוה ביותר מתגלה ברכיב השיווק, אשר למרות פיקוח משרד התשתיות נמצא גבוה בכמעט פי 2 מזה שגובות חברות הדלק מהצרכן האירופאי. למעשה, הצרכן הישראלי משלם לחברות הדלק עבור הובלת הדלק ושיווקו 43 אגורות יותר מהממוצע המשולם על כל ליטר באירופה. מדובר בסכום מצטבר של מיליארד
כאמור, בשל המסים הגבוהים, הצרכן הישראלי משלם עבור רכישת דלק 32% ממה שמשלם הצרכן האירופאי. יודגש כי הנתונים הנזכרים כאן כוללים רק את שוק הבנזין 95 שהיקפו היה בשנת 2010 כ-3.5 מיליארד שקל, ואינם כוללים את שוק הסולר שגם בו משלם הצרכן הישראלי, לדברי שאמה, "קנסות בשווי מיליארדי שקל בשנה".
"אין סיבה הגיונית שהצרכן הישראלי ישלם עבור מרווח השיווק פי 2 מהצרכן האירופאי, אומר שאמה-הכהן. "מכליות הדלק המובילות את הדלקים לתחנות אינן עשויות זהב, ולכן התשלום הכפול עבור רכיב השיווק שגובות חברות הדלק הוא עושק הציבור בהכשר של משרד התשתיות". לדבריו, "כבר לפני שנה וחצי דרשתי את הנתונים ממשרד התשתיות אך לצערי עד היום המשרד לא טרח להניח אותם על שולחן הוועדה".
כאמור, הממשלה החליטה על העלאת מחירו של הדלק על-ידי העלאת רכיב הבלו בכ-20 אגורות בכל אחת מהשנתיים הקרובות, דבר שעורר תרעומת קשה בקרב הציבור ואף הוביל להקמת קבוצות התנגדות אזרחיות-אינטרנטיות שארגנו שיירת רכבים לירושלים במחאה על ההעלאה.
גם מפלגת קדימה הצטרפה למחאה הציבורית ויצאה בקמפיין שסיסמתו היתה "39 שרים וסגני שרים - ביבי מתדלק על חשבוננו", אשר כלל בין השאר פעילויות מחאה בצמתים. לדברי שאמה הכהן, "בניגוד לקמפיין האופוזיציוניפופוליסטי של מפלגת קדימה, הטענות שלי מגובות במחקר השוואתי בינלאומיאובייקטיבי".
כעת ממשיך שאמה-הכהן את הקרב נגד העלאת מחירי הדלק בדרכים אחרות, כאשר נראה כי מטרתו הרשמית איננה דווקא הבלו - אשר עלפי ההשוואה אינו גבוה ביחס למדינות אירופה - אלא כשלי שוק הכוללים עלות גבוהה יותר של הליך הזיקוק ובעיקר את הליך השיווק של הדלק.