הניסיון בעולם: ברזיל נכשלה בעצירת הספקולנטים
ברזיל, צ'ילה, קולומביה ואקוודור נמצאות במצב דומה לזה של ישראל - כולן מעוניינות לעצור את התחזקות המטבע המקומי, כל אחת בדרכה. במבחן התוצאה כולן מציגות נתונים בינוניים ומטה
ברזיל היתה המדינה הראשונה בעולם שהזהירה בשנה שעברה מפני "מלחמת המטבעות" והחלה בנקיטת צעדים למניעת התחזקות הריאל - אולם לא הצליחה לעצור את התנועות הספקולטיביות.
בברזיל מתכוונים לנקוט מהלכים נוספים לייצוב שער המטבע המקומי למרות שהייצוא שלה מהווה 10% בלבד מהתוצר.
הצעד הראשון של ברזיל בשנה שעברה היה הנהגת מס בשיעור של 2% על אג"ח הנרכשים על ידי תושבי חוץ, ומדובר בהשקעות לטווח קצר. מס זה הוגדל במהלך השנה ל-6% ואינו השיג את המטרה של מניעת התחזקות הריאל.
ניסיון נוסף לבלימת התחזקות הריאל ייעשה מאפריל, כשהבנק המרכזי במדינה יחייב מ-4 באפריל את הבנקים המקומיים להפקיד במזומן סכום שווה ערך ל-60% מפוזיציות השורט שלהם על הדולר.
מדינה נוספת בדרום אמריקה הנלחמת בתנועות מטבע ספקולטיביות היא צ'ילה, ש-40% מהתוצר שלה מיועד לייצוא.
הבנק המרכזי של צ'ילה החליט שהשנה ירכוש 12 מיליארד דולר בשוק המט"ח בניסיון לבלום את התחזקות המטבע המקומי. בשלב הראשון הבנק המרכזי של צ'ילה ירכוש 50 מיליון דולר מדי יום.
בקולומביה, שניצבת בפני בעיה דומה, דנים בימים אלה באפשרות לחייב את המשקיעים הזרים להפקיד 30% מההשקעות הפיננסיות בקולומביה בבנק המרכזי לתקופה של שנה ללא ריבית.
אם לא די בכך, גם דרום קוריאה מתמודדת עם התחזקות הוואן. הוואן התחזק ב-12% בשנתיים האחרונות, וממשלת דרום קוריאה הזהירה לפני כמה שבועות כי בכוונתה לנקוט בצעדים לבלימת התחזקות הוואן בטענה כי הוא פוגע קשות ברווחיות של הייצוא הגדול מדרום קוריאה.
לאור זאת מתכוונת הממשלה להטיל מס על תנועות זון למשך תקופה קצרה, לבטל את הפטור ממס על הכנסות מאג"ח בקרנות ממשלתיות ולהטיל פיקוח על המסחר בנגזרים כדי לצמצם את היקף המסחר הספקולטיבי.