מחירי מוצרי החלב שוב עולים
חודשיים אחרי הזינוק במחירי מוצרי החלב: מחירי החלב הגולמי שוב עולים. ליטר חלב גולמי צפוי לעלות ב-8 אגורות ל-2.18 שקלים. במחלבות מבהירים: מחירי המוצרים לצרכן יעלו
למרות שבחודש אוקטובר כבר עלה מחיר החלב הגולמי ב-5 אגורות לליטר, צפוי מחירו לעלות בשנית - הפעם ב-8 אגורות לליטר. לאחר ההתייקרות יעמוד בינואר מחיר ליטר חלב גולמי על 2.18 שקל .
מנכ"ל מועצת החלב, שייקה דרורי, אמר כי "היום ייערך התחשיב המדויק, אך ניתן כבר להעריך כי מחיר ליטר של חלב גולמי יעלה ב-8 אגורות בעקבות עליית מחירי התשומות, ובהן חיטה, סויה וגרעינים. אני מעריך כי עליית מחיר החלב הגולמי תסתכם ב-4%".
בכיר בענף מסר כי המחלבות לא יוכלו לספוג התייקרות בסדר גודל כזה. "התייקרות מחיר החלב הגולמי תהיה חייבת לגרור העלאה של מחירי מוצרי החלב לצרכנים".
כאמור , מדובר "במחיר המטרה" לחלב, המשולם לרפתנים על ידי המחלבות בעבור חומר הגלם. במחלבות יתקשו לספוג את ההתייקרויות, ובשלב הראשון צפויים החלבנים לדרוש ממשרד החקלאות עדכון של מחירי מוצרי החלב המצויים תחת צו הפיקוח על המחירים.
כיום נותרו בסל מוצרי החלב המפוקחים חלב 1% ו-3% בשקית ובקרטונית, חמאה, אשל, גיל, שמנת חמוצה וגבינות צהובות מסוג עמק וגלבוע, הנמכרות במשקל במעדניות. בהמשך צפויה עליית יתר מוצרי החלב אשר אינה דורשת אישורים מקדימים.
מנגנון הפיקוח על המחירים קובע כי לכל מוצר יש לבנות סל עלויות, שבו נמצאים מרכיבי העלויות העיקריים בייצור המוצר. במצב שבו חומרי הגלם לייצור המוצר עולים, כפי שצפוי לקרות בינואר למחיר המטרה לחלב, יש (לפי חוק הפיקוח על המחירים) לאשר את התייקרות המוצרים.
אישורה של הוועדה האחראית לפיקוח על המחירים לדלל את רשימת המוצרים בפיקוח, הביאה להתייקרות חדה של עד 50% במחירי מוצרי החלב שיצאו מפיקוח ב-3 השנים האחרונות. מחירן של גבינות קשות ארוזות, שנמצאו תחת הפיקוח על המחירים, עלה בשיעור של עד 47% מאז שהוסר מעליהן הפיקוח ב-2007. מחירה של גבינה צהובה גלבוע באריזת 200 גרם עמד טרם הסרת הפיקוח על 9.36 שקל, בעוד שמחירה כיום עומד על 13.79 שקל (עלייה של 47%).
מחירה של גבינה צהובה גוש חלב באריזת 200 גרם עמד טרם הסרת הפיקוח על 10.21 שקל , בעוד שמחירה כעת עומד על 13.89 שקל (עלייה של 36%).
גם מחירי מעדני החלב לילדים עלו בשיעור חד הנע בין 38% ל-45%. מחירו של מעדן דני עמד במסגרת הפיקוח על 1.58 שקל , בעוד שכיום מחירו הוא
במסגרת ההתייקרות האחרונה רשמו מחירי הקוטג' עלייה של 4.5%; הגבינות המלוחות התייקרו ב-3.8%; מחירי משקאות חלב והשוקו עלו ב-3.3%; מחיר שמנת מתוקה עלה ב-3.2%; מחירי המעדנים עלו ב-2.3%; הגבינות הרכות עלו בממוצע ב-1.6%; גבינות צהובות ובהן עמק 400 גרם, גוש חלב ופתיתים עלו ב-1.7%; ומחיר יוגורט פרילי ויופלה לבן עלה ב-0.8%.

בתנובה מסרו אז כי "לאור העלייה במחירי חומרי הגלם, לצערנו אנו נאלצים להעלות מחירים של חלק מהמוצרים". עם זאת, כיוון שכבר אז העריכו במחלבות כי צפויה התייקרות נוספת במחיר חלב המטרה - הרי שייתכן שכללו בעליית מחירי המוצרים גם התייקרות זאת, יימנעו כעת ממהלך גורף הגורר ביקורת ציבורית חריפה ויסתפקו בהעלאת מחירי מוצרים שאחוז החלב בהם גבוה במיוחד, כמו קוטג'.
מחירי המטרה לחלב בישראל גבוהים משמעותית מאלה הנהוגים ברחבי העולם. זאת בשל המדיניות המבקשת להבטיח את קיומם הכלכלי של חקלאים במושבים ובקיבוצים. כיום קיימות כ-1,000 רפתות קטנות במקום מספר קטן יותר של רפתות אשר יאפשר למפעיליהן יעילות כלכלית ויוכל להביא להוזלת מחיר חומר הגלם.