עם היד על הדופק: כמה עולה שקט נפשי?

החברות הפרטיות לשירותי רפואה דחופה מציעות לאוכלוסייה הבוגרת רופא עד הבית, לחצני מצוקה ואמבולנסים זריזים תמורת כמה עשרות שקלים בחודש. אולם ריבוי התלונות על התנהלות החברות, לצד האפשרות לקבל לפחות חלק מהשירותים בחינם דרך קופות החולים והעמותות - מעלים שאלות באשר לכדאיות ההתחברות ללחצני המצוקה

נועה אורון | 4/12/2010 10:50 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"בדיוק שבוע אחרי שסבא נפטר פתאום התקשרו לסבתא מכל מיני חברות ושאלו אם היא צריכה שירותים רפואיים מיוחדים ואם היא מרגישה בטוחה לבדה, והציעו לה להתקין לחצן מצוקה", מספרת ל' מתל אביב ומוסיפה: "מעניין איך הם ידעו מתי להתקשר".

קשישים רבים זקוקים לשירותי רפואה דחופה שיספקו להם מענה טלפוני זמין לייעוץ רפואי, רופא שיגיע עד הבית ובעת הצורך גם ניידת שתסיע אותם לבית החולים. לפעמים פשוט מדובר בצורך לדבר עם מישהו, אפילו באמצע הלילה.

כמענה לכך הלך והתפתח בשנים האחרונות שוק שירותי הרפואה הדחופה לגיל השלישי והוא כולל שירותים מגוונים של עמותות ושל חברות פרטיות, לעתים בשיתוף קופות החולים. כל אחד מהגופים האלה הקים מוקד טלפוני שניתן להזמין באמצעותו רופא לבית הלקוח. החברות הפרטיות מציעות ללקוחות הבוגרים לחצני מצוקה מתקדמים, ניידות טיפול נמרץ ברמה גבוהה ומכשור קרדיולוגי חדשני; ואילו העמותות מספקות לאותם לקוחות ציוד סיעודי ושירותים רפואיים דומים - במחיר מוזל.
 
התחרות העזה בין החברות הפרטיות הובילה לשיווק אגרסיבי בקרב האוכלוסייה הבוגרת ולהחתמתם של קשישים רבים על חוזים דרקוניים, תוך כדי שימוש במניפולציות וניצול חולשתם הנפשית והפיזית של בני גיל הזהב.

תלונות רבות על התופעה הביאו לתיקונו של חוק הגנת הצרכן באוקטובר האחרון בנוגע לעיסקאות רפואה דחופה, לאור רגישות האוכלוסייה המעורבת בהן. למרות התיקון, הארגונים להגנת הצרכן מדווחים כי תלונות בנושא ממשיכות להתקבל במשרדיהם ואף מתריעים כי יש לנקוט יתר תשומת לב בעת קריאת החוזה - ובעיקר להיות עם ההורים או עם הסבים שלנו ברגע החתימה. 
יוסי אלוני
מנצלים את חולשתם הנפשית והפיזית של בני גיל הזהב יוסי אלוני
"תחושה מצוינת"

"בהתחלה היא הקשיבה לכל ההסברים שלהם, אבל כשהתחילו להציק לה היא ניתקה להם בפנים ולא רצתה לשמוע על זה", נזכרת ל'. "מצד שני, עכשיו כשהיא לבד אולי לחצן מצוקה כזה יכול לעזור, גם אם היא מרגישה טוב והכל בסדר".

חברות הרפואה הדחופה מציעות קשת רחבה של שירותים רפואיים לגיל הזהב, הניתנים במסגרת מנויים בדרגות טיפול שונות ובתחומי התמחות שונים. השירותים כוללים מוקד טלפוני לייעוץ רפואי הזמין 24 שעות ביממה, אשר מאפשר להזמין רופא לבית הלקוח בעת הצורך או שירותי חירום כמו משטרה, מד"א ומכבי אש. לחצני המצוקה מאפשרים ליצור קשר במהירות עם המוקד הטלפוני ומותקנים בטלפון שבבית הלקוח או בצורת שעון יד, המאפשר ליצור קשר מבלי להגיע לטלפון.

מנוי בסיסי בחברות שחל, נטלי סקיולייף, מוקד אנוש וביקורופא עולה 49 שקל בחודש. המנוי הבסיסי כולל את שירות המוקד הרפואי ואת לחצן המצוקה בלבד (התקנת הלחצן עולה 50 שקל בנטלי ו-99 שקל בשחל), ללא אפשרות להזמין רופא הביתה במחיר מוזל או להשתמש בניידת הטיפול של החברה - כך שבמקרה חירום תוזעק ניידת של מד"א. זימון רופא הביתה במנוי מסוג זה עולה 180-150 שקל בהזמנה דרך מוקד נטלי, למשל.

עיסקאות יקרות יותר עולות 69 שקל בשחל ובנטלי או 56 שקל במוקד אנוש, והן כוללות גם שירות של זימון רופא במחיר מוזל של 25 שקל ואפשרות להזעיק ניידת פרטית של החברה. כדי לקבל גם שירות תיקונים לבית, שירותי מעבדה ניידת, אפשרות להזעיק סייר ביטחון במקרה שהמנוי חש בסכנה

ועוד, לקוחות נטלי משלמים עד 145 שקל בחודש.

מנויים לשירותי רפואה עד הבית קיימים גם עבור המשפחות. כך, למשל, שירות "פמילילייף" של נטלי, הכולל מנוי לביקורי רופא ולייעוץ טלפוני, עולה 59 שקל בחודש למשפחה בת 4 נפשות, בהשתתפות עצמית של 25 שקל לביקור. הסדר דומה בביקורופא עולה 64 שקל למשפחה (בהשתתפות עצמית זהה).

מעקב קרדיולוגי מרחוק מקנה שקט נפשי לחולי לב בכלל ולמבוגרים שבהם בפרט. החברות המובילות מפעילות מוקד קרדיולוגי טלפוני הפעיל 24 שעות ביממה, ואליו מועברים נתוני א.ק.ג או לחץ דם דרך מכשירי מעקב שהחברה מספקת ללקוח. מחירי המנויים הקרדיולוגיים משתנים בהתאם לרמת המכשיר ולצורכי הלקוח: 340-170 שקל לחודש בנטלי ו-330-139 שקל לחודש בשחל. חולים שעברו אירוע לב זכאים לשירות ניטור הלב במימון מלא של קופות החולים במשך 3-2 חודשים לאחר האירוע ולאחר מכן במימון חלקי, כאשר התעריפים ותקופת ההטבה משתנים בהתאם לקופה.

"המחירים לא ממש נמוכים, בעיקר היות שכבר אין לי הסדר עם קופת החולים, אבל זו תחושה מצוינת," מסביר א' (66) מאזור המרכז, שעבר אירוע לב וצנתור לפני 7 שנים ומאז מנוי בחברת שחל. א' מציין שהוא מרגיש בטוח הודות לשירות המעקב, המאפשר לו להעביר נתוני א.ק.ג מהמכשיר שברשותו בזמן אמת: "זה נותן הרגשת ביטחון שיש מישהו שדואג לך. אם אני לא מרגיש טוב, אני מיד משדר למוקד כדי לבדוק שהכל בסדר. אפילו לקחתי את המכשיר לארה"ב ושידרתי מהטלפון הסלולרי", הוא אומר. 

קיי.אר.טי
אפשר להזמין גם רופא הביתה קיי.אר.טי

רוב המכשירים פועלים באמצעות אלקטרודות שהמנוי מצמיד לגופו ומשדרים למוקד באמצעות טלפון קווי או סלולרי; הנתונים נשמרים ברשומה אישית של המנוי וניתן לצפות בהם באינטרנט. הרשומות כוללות נתונים על ההיסטוריה הרפואית של המנוי, ובמקרה שטיפול רפואי כלשהו נשלח לבית הלקוח, הרופאים מקבלים את הרשומה לידיהם. "הם באים כשאיתם כל הרקע שלי. אם אזמין רופא מקופת החולים, הוא ידע לתת לי רק אקמול", מסביר א', שמשלם כיום 240 שקל בחודש לאחר ששדרג את מכשיר הא.ק.ג שברשותו. לדבריו, "גם כשמשדרגים את השירות בטלוויזיה משלמים עבור הממיר, זה אותו דבר".

א' מוסיף כי המנוי מהווה עבורו "תעודת ביטוח" לעת הצורך, אך הוא עדיין נאמן לקרדיולוג של קופת החולים, שעימו יש לו היכרות רבת שנים. לדבריו, הרופא הוא שהמליץ על המעקב בשחל, אך גם משפחתו תמכה בכך: "אשתי בהחלט עודדה אותי לעשות מנוי - זה שקט נפשי גם בשבילה".  

כאשר יש צורך להבהיל את הלקוח לבית החולים, החברות המובילות מזניקות ניידות טיפול נמרץ פרטיות שבבעלותן, בעוד שאחרות עושות שימוש בשירותי מד"א. ניידת השירות של שחל, למשל, מתמחה באירועים קרדיולוגיים ומותקנת בה מעבדה ניידת, המאפשרת לבצע בדיקת דם ולבדוק את סמני הלב לשם זיהוי או שלילת התקף לב. הניידות מאפשרות לאבחן את המקרה בצורה מדויקת עוד בבית המנוי ולמנוע אשפוז מיותר. עם זאת, חשוב לבדוק אם הניידות מכסות את אזור מגוריכם.

"עברתי לשחל כשהבנתי שהניידות שלהם יגיעו לאזור שלי מהר יותר", אומר א', שהיה מנוי במשך תקופה קצרה בחברה אחרת. החברות מספקות שירותי בריאות נוספים במסגרת המנוי, לרוב בתשלום נוסף. בנטלי קיים שירות "מעבדה עד הבית" המאפשר לקחת דגימת דם, תרבית שתן ועוד בבית הלקוח ואף לשלוח את תוצאות הבדיקה לביתו. כמו כן היא מספקת שירות עזרה ראשונה ברפואת שיניים ושירות הזמנת טיפולי פיזיותרפיה לבית הלקוח.

יח''צ
טלפון מצוקה של נטלי. במקרה חירום תוזעק ניידת של מד''א יח''צ
בלי טלמרקטינג

"לא הייתי מסתדרת בלעדיהם", מספרת ג' (63) על עמותת יד שרה, שהציוד שסיפקה לה אפשר לאמה להישאר בביתה למרות מצבה הרפואי, עד שנפטרה. "למרות שהיא היתה סיעודית בשנותיה האחרונות והקשות, היא חייתה בבית בצורה מכובדת וראיתי שהיא היתה מרוצה מזה".

עמותות שונות, כגון יד שרה ועזר מציון, מספקות שירותי השכרת ציוד סיעודי לקשישים, ובכך מקלות על חייהם בביתם - בלי שייאלצו לעבור למוסד סיעודי. השירותים ניתנים תמורת פיקדון שמוחזר לבעליו עם השבת הציוד, כך שאמנם מדובר בציוד משומש, אך הוא תקין ומאפשר חיסכון כספי משמעותי לעומת רכישת ציוד חדש. "מה לא לקחתי מהם? כיסא גלגלים, הליכון, הליכון אמות, הגבהה לספה ואפילו מיטה שהביאו לי במיוחד מירושלים", נזכרת ג' ומדגישה שקיבלה יחס אישי בכל התקשרות: "כשהחזרתי את הציוד השארתי את הפקדונות כתרומה - בשביל ההרגשה שלי, כי הייתי אסירת תודה".

לצד השכרת הציוד, העמותות מפעילות גם מוקדים טלפוניים ומשתפות פעולה עם החברות הפרטיות לקבלת שירותים רפואיים במחיר מוזל לכל פונה. מנוי בסיסי ביד שרה עולה 23 שקל בחודש בלבד - כמחצית ממחיר המנוי הבסיסי בחברות הפרטיות. כמו כן, המנוי הקרדיאלי של יד שרה עולה רק 120 שקל, אך סביר שיכלול מכשיר פחות מתקדם מזה שמציעות החברות הפרטיות.

בנוסף, שי תבורי, מנהל מוקד המצוקה של יד שרה, מודה כי פרק הזמן לאספקתם של שירותים כמו ביקור רופא בבית הלקוח או ניידת טיפול נמרץ עלול להיות ארוך יותר מאשר בחברות הפרטיות: "כשלקוח מזמין רופא, אני צריך להתקשר לחברת האספקה שלנו או לחברת הביטוח של הלקוח ולוקח לרופא הרבה זמן להגיע, כי ההתקשרות היא לא היישר לספק הרפואי", מסביר תבורי.

למרות התעריף הנמוך של העמותה, לקוחות רבים מנויים בחברות פרטיות. תבורי מסביר זאת בכך שהעמותה לא משקיעה בשיווק ומפנה את הכספים לרכישת ציוד: "אין לנו מערך טלמרקטינג של 120 טלפנים או שלטי פרסום - הכל עובר מפה לאוזן", הוא אומר.

צילום: יח''צ
אפשר להתייעץ עם המוקד גם בטלפון צילום: יח''צ
הכתבה המלאה מתפרסמת במוסף עסקים שישי

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/consumerism/ -->