ביהמ"ש דחה תביעת אחים שנושלו מהירושה
אלמנתו של אחד מהקבלנים והיזמים הגדולים בישראל, החליטה לנשל שניים מילדיה ולהעניק לשלישי את כל רכושה. בית המשפט דחה את תביעתם, והפציר במשפחה "לבנות מחדש את מערכת היחסים המשפחתית והתומכת"
בשנת 1990 ערכו האב והאם צוואות הדדיות, כאשר מחצית מכלל הרכוש המשפחתי כלל חברות בנייה, נכסי מקרקעין וסכומי כסף נכבדים. בצוואות נקבע כי במקרה ואחד מבני הזוג נפטר, כל רכושו עובר לידי בן הזוג שנותר, ואילו במקרה ששני בני הזוג נפטרים - יחולק רכושו בחלקים שווים בין שלושת ילדיו.
זמן קצר לאחר פטירתו של הקבלן, החליטה אשתו אשר ירשה את כל רכושו, להורישו לאחד מבניה, זאת בשל חשש מהטלת מס עיזבון על הרכוש. שני בניה האחרים, ניסו כאמור לבטל את העברת הרכוש בטענה כי הצוואות של הוריהם היו הדדיות ולפיכך לא רשאית אמם לשנות את צוואתה לאחר פטירת האב, ולהוריש את כל רכושה במתנה לבנה ועל ידי כך לרוקן למעשה את הצוואה מתוכן. לטענתם, הצוואות ההדדיות על פי נוסחן ועל פי כלל הנסיבות האופפות את עריכתן, משקפות רצון ברור של האב לחלק את רכושו באופן שוויוני בין שלושת ילדיו ולכן אמם לא היתה רשאית לפגוע ברצונו זה.
יצוין, כי חוק הירושה
תוקן בשנת 2005 ועיגן בחוק את אינטרס ההסתמכות הקיים בצוואות הדדיות. כך שכיום, מצווה בצוואה הדדית המבקש לשנות את צוואתו שלו חייב להודיע על כך למצווה השני, כל עוד בן הזוג האחר עדיין בחיים. במידה ובן הזוג השני נפטר - על בן הזוג האחר להחזיר לעיזבונו את מה שקיבל.
בית המשפט דחה כאמור את התביעה, וקבע כי לשון הצוואות והן כלל הראיות מחוץ לצוואה מצביעות בבירור על כך שההורים התכוונו במפורש להוריש את כל רכושם זה לזה, תוך הותרת שיקול הדעת הבלעדי לבן הזוג הנותר לעשות כרצונו בכלל הרכוש המשפחתי.
השופטת טובה סיון כתבה בסיכומו של פסק הדין: "סיפורה של המשפחה אשר גולל בפני הוא סיפורה של אחת המשפחות הוותיקות והמבוססות מבוני הארץ. אבי המשפחה, עמוד התווך, ביחד עם אשתו, בנו את אחת החברות המצליחות שידענו בידע כישרון ועמל רב. במקביל גידלו השניים משפחה לתפארת, המונה את ילדיהם ונכדיהם חלקם ממשיכים את דרכם בהצלחה ואחרים עושים חיל ומצליחים גם הם כל אחד בדרכו. כולי תקווה כי בני המשפחה ישכילו לשים פרשה זו מאחוריהם ולבנות מחדש את מערכת היחסים המשפחתית והתומכת למענם ולמען הדורות הבאים".
את האלמנה ייצג עו"ד אפי פרי. את הבן הנתבע ייצג עורך דין גבי מויאל מאור. את האחים ייצגו עורכי הדין יוסי מנדלסון וד"ר רלי לשם.