בועת נדל"ן בת"א? תראו מה קורה בקריית ארבע
אין דירות חדשות, אין דירות ריקות, אין פיגועים. לפני חמש שנים עמד המחיר הממוצע של דירת שלושה חדרים מיד שנייה על 120 אלף שקל. כיום על אותה דירה משלמים פי שלושה
להפך, המבקרים גדשו את בתי הכנסת, את מערת הקבורה והסמטאות שנפתחו ליהודים לרגל האירוע. הצעירים לנו בישיבת "שבי חברון", במתנ"סים ובכל חלל ציבורי פנוי. רבות מהמשפחות המתארחות העבירו את השבת בבתי המתנחלים שמתורגלים היטב בהכנסת האורחים המתלווה לקריאת הפרשה. והיו גם כאלה שחיפשו מציאות נדל"ניות, כי מי שהשקיע בעיר לפני ארבע שנים, שילש למעשה את ההשקעה.

שלומי והדס דילמוני, בני 33, גרים בקריה כבר עשר שנים. רק באפריל האחרון הצליחו לרכוש את הדירה שבה התגוררו שנים רבות בשכירות. מדובר בדירת ארבעה חדרים, בשטח 85 מ"ר בבניין ישן, "אחד מהבניינים הראשונים בקריה", מספרת הדס.
אף על פי שהיה להם ברור לאורך השנים כי אינם מתכוונים לעזוב את קריית ארבע, רק לאחרונה התאפשרה להם רכישת הדירה, לצערם, אחרי עליית מחירי הדירות בעיר. עבור הדירה הישנה שילמו בני הזוג 450 אלף שקל - מחיר גבוה במונחי השוק של קריית ארבע. "בעליה הקודמים של הדירה רכש אותה חמש שנים קודם לכן בפחות מ-150 אלף שקל. באותה תקופה השוק נראה אחרת - זה עניין של ביקוש והיצע", מספרת הדס, "רוב הדירות בשוק מיד שנייה הן דירות קטנות וישנות, ומעט הדירות החדשות שנבנות נחטפות".
לפני שלוש שנים החליט אלכס פרנק, בעבר מחזיק תיק הקליטה ביישוב, לפתוח משרד תיווך ביישוב, כיום המשרד היחיד, הנושא את השם הלא מקורי "תיווך נדל"ן". "בשנתיים וחצי האחרונות יש עלייה משמעותית במחירי הנכסים ביישוב," הוא אומר השבוע, "אם לפני חמש-שש שנים עמד המחיר הממוצע של דירת שלושה חדרים מיד שנייה על 120 אלף שקל, כיום נע המחיר סביב 370-360 אלף שקל. דירות ארבעה חדרים מיד שנייה שניתן היה לקנות אז ב-150 אלף שקל נמכרות כיום במחירים של כ-420 אלף שקל".
"גם בדירות החדשות, הנדירות יותר ביישוב, נרשמה עלייה משמעותית", אומר פרנק. אם בשנת 2004 נמכרה דירת ארבעה חדרים חדשה ב-470 אלף שקל, כיום עומד מחירה של דירה חדשה על כ-770 אלף שקל. במועצה אומרים כי הקפיצה המשמעותית בדירות יד שנייה קרתה דווקא בארבע השנים האחרונות. בשנת 1997 נמכרה דירת שלושה חדרים במחיר של 120 אלף שקל. עד 2006 מחירה של אותה דירה עלה רק ב-20 אלף שקל. לעומת זאת, בטווח הקצר שבין 2006 ל-2010 זינק מחירה של הדירה בכ-360 אלף שקל.
"אחד
אבל לא רק בני האזור או בנים ממשיכים נכנסו למעגל הרוכשים ביישוב. בין הרוכשים ניתן למצוא משפחות מרעננה, ראשון לציון ואפילו משפחות מתל אביב. גם קהילת "בני מנשה" שמוצאם מצפון מזרח הודו החלו להשתקע בקריית ארבע לפני כמה שנים, כמו גם ביישובים בית אל ועפרה. כיום מספרם בקריית ארבע נאמד בכ-500 תושבים. "זה יישוב עם קליטת עלייה הכי טובה בארץ. יש כאן אוזן קשבת ויש כאן עוד ציונות וגם היתרון העצום, שלהבדיל מיישובים אחרים אין כאן ועדת קבלה".
לטענת פרנק, לא רק השינויים בשוק הנדל"ן בישראל הביאו לעליית המחירים כי אם סיבה תדמיתית. "אחרי פינוי גוש קטיף אנשים הפסיקו לקנות את הלוקשים של התקשורת, יש תזוזה ימינה, את זה אני אומר גם בתור חבר 'ישראל ביתנו'".
גם יוני כהן, מנכ"ל החברה לפיתוח קריית ארבע-חברון, מנסה להסביר את המגמה: "יש ביקוש גבוה בעקבות עליית מחירי השכירות והיצע נמוך. למרות הקפאת הבנייה, פרויקטים רבים נבנו השנה, שקיבלו אישורים לפני ההקפאה". לדבריו, השינוי חל ב-2009 לאחר שבמהלך 2008-2006 כמעט ולא שיווקו דירות חדשות. לדבריו, בעקבות התעוררות שוק הנדל"ן ביישוב, רמת הדיור עלתה וניתן למצוא בו אפילו דירות פנטהאוז יוקרתיות ודירות ברמת גימור גבוהה, מה שלא היה קיים לפני שנים ספורות.

יו"ר מועצת חברון-קריית ארבע, מלאכי לוינגר, הוא בנו של הרב משה לוינגר, ממקימי גוש אמונים ומועצת יש"ע ומראשוני המתיישבים בחברון שאחרי 1967. לוינגר הבן נבחר לתפקיד לפני שנתיים וצופה לעירו עתיד ורוד - לא רק בנדל"ן.
מגובה בתוכניות ותקציבי מדינה הוא שם לעצמו ליעד לחצות את רף 10,000 התושבים, ובתוך שמונה שנים לשכן בקרייה לפחות 15 אלף תושבים. מעבר לתוכניות האב למגורים, מחזיק מלאכי בארסנל שלו עוד תוכניות בתחום התשתיות, החינוך והתיירות.
ביישוב קריית ארבע כ-7,500 תושבים, והוא נמצא מרחק של קילומטר בלבד מהעיר חברון, שבה מתגוררים 400 מתנחלים בבתי העיר העתיקה ותחת אבטחה קבועה של כ-2,000 חיילים. שני היישובים נמצאים בטבורו של האזור שבו חיים כיום כ-45 אלף פלסטינים. בימים אלה מבוצע פרויקט סלילת הכביש המחבר בין קריית ארבע לחברון, פרויקט שאותו קידם שר התחבורה ישראל כ"ץ. הכביש, באורך 1,300 מטר, יעבור דרך הכפרים הצפופים כשהוא מיועד רק למעבר תושבי קריית ארבע-חברון.
בנוסף לכביש החדש, מקדמים בימים אלה תוכנית לסלילת כביש נוסף שיקצר את המרחק בין קריית ארבע לירושלים מ-25 דקות ל-18. מדובר בתוכנית ששוכבת במגירות המועצה כבר 12 שנה וחזרה לסדר היום רק לאחרונה. "יש קשיים עם מוסדות התכנון, אבל נתגבר", מספר מלאכי. "אנחנו נמצאים עכשיו בהשקעה של 30 מיליון שקל בתשתיות. נכנסנו לתשתיות פיתוח תיירותיות בהשקעה ראשונית של 10 מיליון שקל לטובת הקמה של מרכז מבקרים, יקב תיירותי, קאנטרי קלאב ופארק תיירותי בהשקעה של 7.5 מיליון שקל, חלק גדול הן תוכניות לביצוע מיידי".
"עניין ההקפאה יצר מצוקת דירות ואנחנו צריכים לספק את הביקוש שעומד לפחות על 120 יחידות בשנה ואנחנו לא מגיעים לזה", מסביר מלאכי. "לא קיבלנו שום מסר להוריד פרופיל בהשקעות בעיר מצד הממשלה, והיזמים מתעניינים כל הזמן. אנחנו ממשיכים לעבוד על הקמת הכביש. בינתיים, אנחנו מתקדמים, מחפשים עוד השקעות לפיתוח, בעיקר בנושא התיירות. הפוטנציאל התיירותי לא מומש, כבר היום מגיעים מעל מיליון מבקרים בשנה לטובת מערת המכפלה".
