החשב הכללי שוקי אורן: "עכשיו נזרז גם את הפרטת בנק לאומי"
המניות הופצו למשקיעים מוסדיים באמצעות סיטיגרופ ואיי.בי.איי. נציגי המדינה בדירקטוריון צפויים לפרוש ובעלת השליטה משפחת ברונפמן תוכל לנהל את הבנק ללא מעורבות המדינה
כשני שלישים מהמניות הופצו לגופים ישראליים והיתרה למשקיעים בינלאומיים. העיסקה משקפת למניית הבנק מחיר של 7.255 שקל למניה, הגבוה ממחיר המניה עם סיום המסחר. המדינה תשתמש בתמורת המכירה לצמצום חובותיה השונים. מבחינה חשבונאית המכירה לא תביא לצמצום הגירעון התקציבי.
המכרז היה בנוי כך שניתן היה להציע אחת משתי הצעות: רכישת כל המניות בחבילה אחת או רכישת חבילה של 5% ממניות המדינה עם אופציה לרכישה נוספת של .6.69% על-פי האינדיקציות שהתקבלו ניתן היה לשווק את כל חבילת המניות.
למכרז הוגשו הצעות מ-4 בנקים להשקעות, שלושה מתוכם הגישו הצעות לרכישת כל יתרת מניות המדינה ובנק אחד הגיש הצעה לרכישת 5% בלבד. הפער בין ההצעה הזוכה להצעות האחרות היה קטן.
שר האוצר ד"ר יובל שטייניץ אמר כי "מדובר באירוע היסטורי. 27 שנה לאחר משבר מניות הבנקים שהביא להלאמת מרבית הבנקים, מוכרת המדינה את יתרת מניותיה בדיסקונט ומשלימה הפרטת בנק נוסף. כעת נותרה לנו משימה נוספת והיא מכירת מניות בנק לאומי".
החשב הכללי באוצר שוקי אורן, אשר הוביל את המהלך, מסר לעסקים: "המדינה השלימה מכירה של יתרת המניות שהחזיקה והצלחנו בתוך שנה למכור 25% ממניות דיסקונט. היינו שותפים לגרעין השליטה וההסכם פוקע מיד. ועדת המניות חדלה לפעול באופן מיידי. אין לי יותר עמדות משפטיות לגבי סוגיות שונות העומדות על הפרק".
לדברי אורן, "עכשיו תטופל ההפרטה של בנק לאומי. קשה לי לקבוע מתי נסיים את מכירת בנק לאומי כי יש שם משתנים נוספים. פנינו לוועדה לקבל היתר למכירת המניות אבל אין לנו אישור. עולות כאן שאלות כמו היווצרות בנק ללא גרעין שליטה. הדיון יהיה בשבוע הבא ואני מקווה שזה יאושר".
לניתוק מדינת ישראל מבנק דיסקונט יש גם משמעות מבחינת המשך השליטה בבנק. בעלי השליטה יוכלו כעת לקבל החלטות שונות ובכלל זה חלוקת דיווידנד או מימוש נכסים ללא מעורבות המדינה (שנעשתה עד היום באמצעות האסיפות הכלליות).
עתידם של נציגי המדינה בדירקטוריון דיסקונט הכוללים את דפנה שוורץ, אילן עייש ויצחק שריר אינו ברור. שוורץ אמורה לסיים את תפקידה בדצמבר. תקדימי העבר הוכיחו כי הבעלים ינצלו את זכותם להחליף את הדירקטורים ולמנות מטעמם בעלי תפקיד המזוהים איתם.
יו"ר ועד העובדים בדיסקונט ריקי בכר אמר בהקשר זה: "השינוי אינו מעלה או מוריד מבחינתנו. אני לא מניח שהבעלים יעשו צעדים חד צדדיים. המנכ“ל החדש ראובן שפיגל הוא בנקאי מספר אחת בארץ והוא נכס לכל בנק ובלעדיו לא ניתן לעשות צעדים חד צדדיים. גם קודם לכן המדינה לא עזרה לנו ולא הפריעה".
"היה לילה שמח לאחר שהתקציב עבר ברוב גדול בכנסת, ועכשיו התבשרנו על השלמת מכירתו של בנק דיסקונט", פתח שר האוצר יובל שטייניץ את מסיבת העיתונאים הנוגעת לדוח השכר. "מדובר בצעד חשוב. המדינה איננה צריכה להחזיק בבנקים".
הסכומים שנכנסו בעקבות המכירה, ציין שטייניץ, מיועדים כבר לשימוש מסוים: "נכנסו לקופת המדינה 2 מיליארד שקל, שאינם הולכים לתקציב אלא לתשלום חובות. אנחנו מתעתדים להשלים בקרוב גם את מכירת בנק לאומי, כפי שהודענו".
בנושא דוח השכר אמר שטייניץ: "אנחנו רואים התקדמות משמעותית כתוצאה מעבודתו המסורה של הממונה על השכר משנה לשנה", וציין כי התקדמות משמעותית הושגה למשל עם האוניברסיטאות, שהכפיפו עצמם לממונה על השכר.
שר האוצר
בנוגע למשא ומתן ההולך ומתחמם עם ההסתדרות, הביע שטייניץ אופטימיות, "יש פער משמעותי בינינו לבין ההסתדרות. איננו יכולים להתעלם מהסערה בכלכלה העולמית. יחד עם זאת אני חייב לומר כי אני מבין את הדאגה שמגלה עופר עיני כלפי העובדים, ואני בטוח שהוא מגלה דאגה לנוכח המשבר הכלכלי".