כמו בבית הקפה השכונתי: קפה איכותי - אבל בלי לצאת מהבית
הישראלים רוצים את ההפוך הביתי שלהם טוב לפחות כמו זה שמוגש בבית קפה, והם גם מוכנים לשלם על זה. שוק מכונות הקפה והמוצרים הנלווים מגלגל 90 מיליון שקל בשנה - והיד (עם הספל) עוד נטויה. מה ההבדלים בין סוגי המכונות - וכמה יעלה לכם להתפנק על כוס קפה אמיתי על הבוקר
אם בשל הירידה במחירים או העלייה ברמת החיים, הישראלים רוצים לשתות בבית את אותו המקיאטו של בית הקפה השכונתי, לפחות. שוק מכונות הקפה בישראל מגלגל כ-90 מיליון שקל בשנה ומתקיים לא רק ממכונות קפה אלא גם ממכירת הקפה עצמו ומוצרים נלווים.
למרות שהשוק העולמי החל להתפתח בשוויץ לפני כ-20 שנה, פריחתו בישראל החלה רק לפני כעשור. ב-3 השנים האחרונות ניכרת עלייה במכירות מכונות הקפה ולפי נתוני המכס ל-2009, 75 אלף מכונות נמכרות בישראל מדי שנה בעיקר בטווח מחירים של 1,000-1,500 שקל . בכירים בשוק צופים עלייה של 30-40% ברווחיהם בחורף הקרוב.
מנתוני חברת אספרסו קלאב עולה כי רבע מהאוכלוסייה בישראל מחזיקה במכונת קפה לשימוש בבית או במשרד, "אנשים פיתחו את ההעדפה מחוץ לבית ועכשיו מאמצים אותה הביתה. זו למעשה צרכנות טבעית", מסביר אורן טל, מנכ"ל החברה.
"בשנות ה-90 היו מזמינים נס על חלב בבתי קפה בישראל, מביאים את ההעדפה מהבית לבית הקפה. היום עושים את זה הפוך, פותחים בית קפה בבית". לדבריו , חדירת מכונות הקפה לשוק צפויה להגיע לשיאה בשנים הקרובות, כך שמכונות וקפסולות קפה יימכרו גם ברשתות המזון, כפי שנהוג כיום במערב אירופה.

אם בעבר הסתכם שוק מכונות הקפה במבחר מצומצם, כיום קיימים למעלה מ-100 סוגי מכונות בישראל. ההיצע רחב ובחירת המכונה המתאימה אינה משימה קלה. פרט לכך, יש לשקול לא רק את מחיר המכונה והקפה, אלא גם את מידת האנרגיה, הזמן והלכלוך שמוכנים להשקיע לטובת טעם ואיכות הקפה.
"לצרכנים עד גיל 30 אני ממליץ על מכונה ידנית" מסביר יואב סגל, בעלים ומנכ"ל פורטל הקפה קופי שופ ואתר הייעוץ קופי שואו. "זה הגיל ההרפתקני, יש לך זמן ואתה רוצה ליהנות מקפה איכותי בבית". סגל מסביר כי המכונה הידנית אמנם דורשת השקעה, אך השליטה על תהליך החליטה מלאה והטעם אידיאלי.
בנוסף, מכיוון שמדובר במכונות נטולות פונקציות טכניות, הסיכוי שיתקלקלו נמוך. מכונה
אופציית הביניים היא מכונה חצי אוטומטית, בה לחץ המים בחליטה אוטומטי אך טחינת הקפה ומדידת כמות המים הנמזגת נעשית בידי המשתמש. למרות שמדובר בקטגוריה משנית מבין סוגי מכונות הקפה, המכונה הפופולרית ביותר היא דגם קלאסיק של חברת Gadggia שמחירו 2,980 שקל.

לדברי סגל, הקונה הטיפוסי למכונה זו הוא לרוב צרכן נשוי בשנות ה-30-40 לחייו שמעדיף "חיים קלים" עם מכונה אוטומטית לחלוטין. המכונה המשוכללת ביותר מכינה קפוצ'ינו מושלם, כולל הקצפת ומזיגת החלב, בלחיצת כפתור אך היא גם היקרה ביותר. מכונה אוטומטית מלאה לרמה ביתית של עד 10 כוסות ביום תעלה בין 7,000-4,000 שקל.
"זה הפך לסטנדרט גם בכל חברות ההיי-טק ובארגונים גדולים כמו חברות הסלולר" מסביר סגל. לדבריו, מכונות הקפה הטחון לשימוש משרדי של עשרות עובדים מסיביות יותר ומחירן נע בין 8,000-5,000 שקל.
כך, לדוגמא, מכונת הקפה האוטומטית של חברת Jura מסוג Impressa C9 תעלה 6,980 שקל אצל המשווק, בעוד שהמכונה המיועדת למשרדים גדולים, מסוג XS90 תעלה 9,800 שקל. הדגמים הפופולריים ביותר בתחום זה הם דגם EA800 של חברת Krups שמחירו 5,490 שקל ודגם סינתיה של חברת Seaco שמחירו 5,775 שקל.
למרות הנוחות שבשימוש בקפה טחון, צרכנים מקצועיים ירכשו פולי קפה לטחינה ביתית - בין אם יעשו זאת במכונה עצמה או במטחנה נפרדת. כדי לחסוך את הלכלוך והעיסוק בקפה בכלל, ניתן להשתמש בפודים - שקיקי קפה הדומים לתיונים ומיוצרים כמעט על ידי כל יצרנית קפה - או בקפסולות.
עם זאת, עלותם גבוהה יותר: עלות פולי קפה או קפה טחון מסתכמת ב-0.4-0.8 שקל לכוס, בעוד ששימוש בפוד קפה יעלה 1.2-0.8 שקל לכוס ושימוש בקפסולת קפה כבר יגיע למחיר של 2.3-1.8 שקל לכוס - כמעט פי 4 מקפה טחון.
ישראלים רבים מעדיפים לרכוש מכונות של קפסולות קפה, שלצד התפעול הפשוט חוסכות את הלכלוך שבעיסוק בקפה טחון. מכונות הקפסולות מתאימות גם לשימוש במשרדים קטנים, אך ייתכן שלא יעמדו במסות של עשרות עובדים לאורך זמן.
הרווח המרכזי של חברות הקפסולות הוא ממכירת הקפה עצמו, כך שהן יכולות להרשות לעצמן למכור את מכונות הקפה במחירים נמוכים ביחס לשוק. מחיר מכונה נע בין 2,300-800 שקל , כאשר המכונות הזולות ביותר מכינות אספרסו בלבד והיקרות ביותר כוללות מקציף חלב מובנה. מכונת הנאוטילוס של אספרסו קלאב תעלה 1,390 שקל ומכונת &MilK Citiz של נספרסו תעלה 1,699 שקל , שני הדגמים נחשבים לפופולריים במיוחד והן כוללות מקציף חלב מובנה.
חברת נספרסו היא הגדולה מבין משווקי הקפסולות ובישראל מתבססת על שיטה "סגורה", המחייבת את הלקוח לרכוש את הקפסולות מתוצרתה בלבד ובמחיר הגבוה ביותר. מנגד, חברות אחרות בשוק, כמו לוואצה או אספרסו קלאב, מציעות שיטה "פתוחה" המאפשרת רכישת קפסולות ממגוון יצרנים. מחיר קפסולה של נספרסו נע בין 2.1-2.3 שקלים , כאשר מחיר הקפסולה באספרסו קלאב עומד על 1.8-2.0 שקלים.
הנוחות שבהכנת קפה במכונת קפסולות עם מקציף מובנה זהה לזו שבהכנת קפה במכונה אוטומטית מלאה. ההוצאה על מכונה אוטומטית גבוהה יותר, אך בטווח הרחוק שימוש במכונת קפסולות יקר יותר. משפחה ששותה 6 כוסות קפה ביום במשך 3 שנים ומשתמשת בקפה טחון ובמכונה אוטומטית תשלם תעלה 9,500 שקל בממוצע - לעומת משפחה בעלת הרגלי שתייה זהים שרכשה מכונת קפסולות מקציפה תשלם 14,700 שקל.
על אף העלויות הגבוהות, מרבית בתי הקפה בישראל מוכנים להשקיע בזמן ההכנה ובהכשרת העובדים בהכנת קפה במכונות של קפה טחון, ולכן לא עברו לשימוש בקפסולות. סביר להניח כי השיקול הוא כלכלי אך סביר להניח שגם איכות הקפה נלקחה בחשבון.
למרות הביקורות הרבות על חוסר הטריות של קפסולת קפה, גם מידת הטריות של הקפה הטחון מוטלת בספק לאחר שחלפו מספר חודשים מרגע הטחינה. הצרכן הממוצע, מכל מקום, אינו מבחין בדקויות ומתחשב בעיקר בנוחות.
"מי שמוכן להתפשר על התוצאה אבל לא לעבוד קשה ייקח מכונה אוטומטית או קפסולה אם אין לו בעיה של הוצאה. לעומתו, צרכן שמוכן להשקיע יותר מאמץ יעדיף מכונה חצי אוטומטית או ידנית שעובדת עם קפה טחון או פולי קפה טריים" מסכם ניר גולן, מנכ"ל חברת אילווי ישראל.
מומחי הקפה בוחרים בקלייה ביתית באמצעות מחבת, תנור או מכונת קלייה, שעלותה כ-3,000 שקל . התהליך נמשך כרבע שעה ודורש המתנה של כשעתיים טרם השתייה. טרנד הקלייה העצמית כולל כ-1,500 צרכנים בלבד, אולם בשנים האחרונות הוא נמצא במגמת צמיחה. "לפני 10-12 שנה היו יותר מבוגרים, מבוססים ושיש להם זמן פנוי" מסביר שאול רובין, מנהל רשת חנויות קפה אמיגו, המשווקת פולי קפה ירוקים (פולי קפה טריים שעדיין לא נקלו) ומכונות לקלייה. "בשנים האחרונות אנחנו רואים יותר אנשי הייטק בני 25-35 שנכנסו לנישה וקולים את הקפה שלהם בעצמם".
לדבריו , היתרון בקלייה ביתית הוא בטריות הקפה שמתקבל ובאפשרות לבחור זנים מסוימים של קפה וליצור תערובות אישיות בהתאם לטעם וההעדפות האישיות. פרט לכך, מחירי פולי הקפה הירוקים זולים בכ-75% בממוצע ממחיריהם של הפולים הקלויים.