"עמק הסיליקון" הסקוטי חוזר לימי הזוהר
ענף הטכנולוגיה במדינה שספג מכה אנושה עם התפוצצות בועת הדוט.קום, עבר תפנית מרשימה בשנים האחרונות. דור חדש של אנשי מחשבים, חוקרים בתחום הביו-טכנולוגיה ומעצבי משחקים, דוחף את ההיי-טק המקומי, שעושה דרכו חזרה לפסגה
חברות החומרה ה"קלאסיות" של הדור הקודם - אלו שייצרו את המחשבים הראשונים, הטלפונים והגאדג'טים האלקטרונים אי שם בשנות התשעים - נמשכו ל"סיליקון גלן", הכינוי לו זכה המגזר הטכנולוגי בסקוטלנד, על שם עמק הנמצא במרכז המדינה אליו התנקזו מיטב המוחות בעבר. בעמק קמו חממות טכנולוגיה שהעסיקו אלפים מטובי המוחות בעולם, אשר הציגו לעולם את החידושים הטכנולוגים של אותה התקופה.
עם התפוצצות בועת הדוט.קום בתחילת שנות ה-2000, לצד הטלטולים הפיננסים שעברו על העולם המערבי באותם שנים, המשקיעים הזרים חיפשו אחר אזורים בהם העלויות נמוכות יותר, ו"סיליקון גלן" החל לאבד מזוהרו. אלפי מקומות עבודה אבדו, ונראה היה שלכלכלה הטכנולוגית, לה היה משקל כבד בסקוטלנד, אין עתיד.

ההצלה הגיעה דווקא מבית, כאשר יזמים סקוטים לקחו על עצמם להציל את ענף הטכנולוגיה המקומי. דור חדש של אנשי מחשבים, חוקרים בתחום הביו-טכנולוגיה ומעצבי משחקים קם במדינה, והוא דוחף את הטכנולוגיה המקומית קדימה בקצב מהיר מאוד.
אחת החברות, לדוגמה, היא Skyscanner הממוקמת באדינבורו, אשר מפעילה אתר להשוואת מחירי טיסה. החברה צומחת במהירות מסחררת, והיא מהווה דוגמה מצוינת לרוח החדשה שנכנסה במפרשי ענף הטכנולוגיה בסקוטלנד.
"הרבה קרדיט מגיע לאוניברסיטאות", אומר גארת' וויליאמס, מנכ"ל Skyscanner. "לאוניברסיטת אדינבורו אחת מפקולטות
האוניברסיטאות בסקוטלנד ידועות בקורסים ליצירת ועיצוב משחקי מחשב, מה שמסביר את הייצוג הרחב למדינה בתחום המשחקים. כ-100 אלף עובדים מועסקים בתחום זה בסקוטלנד, מה שתורם כ-5 מיליארד ליש"ט בשנה לכלכלת המדינה.
בין החברות ניתן להזכיר את Rockstar North, שאחראית למשחק הפופולרי "גרנד פפת אוטו" (GTA), ו-T-Enterpris האחראית על לא מעט משחקים "קלים", ומספקת שירותי אנימציה לחברות משחקים ברחבי העולם.
תעשיית הטכנולוגיה נהנית גם מהשקעה בעתיד הענף. Rockstar North לדוגמה היא אחת התומכות הגדולות ביוזמת "Dare to be Digital" - תחרות עיצוב משחקי וידאו אשר מאורגנת על ידי האוניברסיטאות באזור.
"לסקוטים יש מוסר עבודה גבוה, שבשילוב עם תרבות המקדשת חדשנות ויצירתיות מתאימה בדיוק לתעשייה כמו עיצוב משחקים", מוסר הדובר של Rockstar North. "אנחנו תומכים נלהבים ביוזמות מסוג זה, ודרך יוזמות כאלו אנחנו מוצאים את הדור הבא של המתכנתים שלנו, ומציעים להם פרויקטים בסדר גודל עולמי".
אז סקוטלנד, כאמור, חוזרת לשורשיה. המדינה בה אלכסנדר גראהם בל המציא את הטלפון נהנית היום גם מתעשיית ביו-טק ברמה עולמית, עם עשרות חברות בתחום שמוציאות מיליונים על מחקר ופיתוח של תרופות למגוון רחב של מחלות.
במרכז "אינוטק" שבליוינגסטון, לדוגמה, קיימים "חדרים נקיים" (חדרים סטריליים לחלוטין) המאפשרים לחברות קטנות להן אין האמצעים לבניית חדרים אלו, לקיים ניסויים בתוכם כחלק מהניסיון ליצור סביבת עבודה מתאימה.
"כשפתחנו ב-2003 היינו די מבודדים", אומר וויליאמס, אך מאז דברים השתנו, הסיליקון גלן התפתח, ונוצרה תרבות של נטוורקינג באזור. יזמים רבים מקיימים מפגשים על מנת לקדם רעיונות חדשים".
נראה כי סקוטלנד מצאה את דרך המלך בתחום הטכנולוגיה. השקעה בעתיד היא די נדירה בימי הכלכלה הנוכחית, כך שכעת ניתן רק לחכות לתוצאות.