סיטרואן C4: לא דומה לאף אחת
היא לא נחשבת למותג יוקרה, למכונית עילית או אפילו למכונית מבוקשת. אבל טיפול מקיף שעשתה סיטרואן ב-C4 החדשה העלה אותה לרמה גבוהה יותר ושם אותה שווה בין שווים עם מתחרותיה האירופאיות. העיצוב אמנם חסר ייחוד - אבל עם מערכות בטיחות ייחודיות ומסאז' בכיסא הנהג, ל-C4 החדשה בהחלט יש קסם מיוחד
מעטים יש לשער, רכשו סיטרואן בזכות שם המותג. לצורך דיון זה, הכוונה היא למכוניות העממיות מתוצרת היצרן ולא ליקרות שבהן. התוצאה היא שבשונה מלקוחות סיטרואן מן העבר הרחוק, או מלקוח אירופאי טיפוסי של סיטרואן, רק במקרים נדירים נוהגים בסיטרואן ישראלים שבחרו בה מתוך תשוקה למותג.
כעת, רגע לפני שכמה מקוראינו יתחילו להיעלב, בואו נשים דברים בפרופורציות הראויות: רוב הנהגים במאזדה, יונדאי, טויוטה או שלל מותגים פופולרים אחרים בישראל, לא ממש בחרו את המכונית שלהם מתוך התלהבות או הזדהות עם המותג - אלא מתוך שיקולים ואילוצים רציונליים בלבד. אם כבר, וגם את זה חשוב לומר לטובת הפרופורציות, אפשר לקבוע בביטחון שבקרב הנוהגים בסיטרואן יש אחוז גבוה יותר של אנשים שנהנים מנהיגה או מנוחות הנסיעה, ולכל הפחות של כאלה שמעדיפים לבלוט בתוך ההמון האפור מאשר בכל המותגים היפנו-קוריאנים הפופולריים אצלנו.

אז מהי בעצם המשמעות של המותג סיטרואן בישראל? אפשר להעז ולומר שלמותג סיטרואן כשלעצמו אין משמעות מיוחדת עבור הישראלים אולי זולת אמירות כלליות אודות "איכות צרפתית" או קללות של מוסכניקים כלפי אלה שתמיד חייבים לבנות כל דבר הפוך מכל אחד אחר. עם התזה הזו אפשר להתקדם צעד נוסף חשוב ולומר שדווקא מפני שלמותג סיטרואן אין ככל הנראה משמעות אמוציונאלית בישראל של שנת 2010, אפשר לנבא הצלחה לא מועטה ל-C4 החדשה של סיטרואן.
גם המכורים לסיטרואן לא יוכלו שלא להסכים לקביעה לפיה סיטרואן איבדה את דרכה לאחר שנרכשה על ידי פיז'ו באמצע שנות ה-70'. אחרי ה-AX וה-BX, הגיע דור ביניים של מכוניות שהתבססו יותר מדי על פיז'ו (סאקסו, קסאנטיה ובעיקר ZX), ורק לאחריהן תפסו אנשי פיז'ו-סיטרואן את עצמם ושאפו לבדל את המותג הזה מחדש.
קסארה, ולאחריה C4 המקורית, הציעה תרגום מודרני לרעיון הייחודיות העיצובית של סיטרואן,
כעת, אם לשפוט על פי C4 החדשה-סיטרואן נסוגה צעד גדול אחורה, לעידן ה-ZX. מדובר בעידן של מכוניות בעיצוב חסר ייחוד במידה קיצונית. במקום להבין את המשפט האחרון כביקורת שלילית עדיף להביט במכונית, במציאות ובתמונות, ולהתייחס אליו כאל קביעה עובדתית. C4 המקורית, העגלגלה והמיוחדת, נעלמה - ובמקומה נוצר (בעיקר בחלק האחורי של המכונית) זיווג מוזר בין אאודי A3 חדשה לאופל קאדט ישנה.
עיון נוסף יגלה רמזים למספר דגמי מכוניות אחרים מן ההווה והעבר של תעשיית הרכב, והתבשיל הסופי הוא מכונית שאפשר להתקין בחזית שלה כמעט כל סמל מוכר.
אחרי שהסקנו שלמותג סיטרואן ממילא אין איזו משיכה מיוחדת בישראל ושאף אחד לא ידחה את המכונית הזאת רק מפני שהיא לא מציעה רטרוספקטיבה לעולם אבוד - כל שנותר הוא ליהנות מיתרונותיה ולשכוח מן הנוסטלגיה.
C4 החדשה היא גרסה מאוד מוצלחת של ה-308 אחותה לבית פיז'ו, ולא מן הנמנע שהיא עולה עליה בכמה תכונות. השיפור הדרמטי ביותר יחסית לדגם היוצא הוא תא הנוסעים על מרכיביו השונים ויותר מכל - סביבת הנהג. בניגוד לסביבה הספרטנית (אך המיוחדת) של הדגם הקודם, זו שלא הציעה מקום להניח אפילו את הטלפון הנייד בין המושבים - ארכיטקטורת הפנים החדשה מסבירת פנים, מרווחת ומציעה שפע של תאי אחסון נוחים.
המושבים איכותיים ונוחים, ובגרסאות הגימור הגבוהות אפילו מציעים מסאז' לנהג ולנוסע שיושב לצידו. הפלסטיקה, סביב לוח המכשירים והקונסולות ועל דיפוני הדלתות, בנויה כהלכה ו"מגורענת" בטקסטורה מודרנית, והכל מורכב היטב - בלי קרקושים וללא רשרושים. בורר ההילוכים של התיבה הרובוטית, עליה עוד נרחיב בהמשך, עוצב בקטן כדי לא לתפוס מקום חיוני, וכל המתגים והמנופים (הרבים מדי) משדרים תחושת איכות גבוהה מאד.
ככלל, טיב החומרים מהם בנוי תא הנוסעים: הפלסטיקה, חלקי הבד והמתכת - גבוה מאד יחסית לכל המכוניות בקטגוריה - כולל אלה של פולקסוואגן אופל ופורד, שלא לדבר על היפנו-קוריאניות.
שרידים אחרונים למשהו ייחודי אפשר למצוא בתאורת השעונים הצבעונית וגם במערכות הבטיחות האופציונאליות, כגון התראה מפני סטייה מנתיב הנסיעה והתראה מפני כניסה לנתיב חסום. לאחר שסיטרואן נפרדת סופית מכל השיגעונות שהיו לסימן ההיכר שלה - כל מיני מנופים ומתגים שהותקנו על "לוויינים" סביב ההגה, אפשר לשים יד על הלב ולומר את האמת: נמאס לנו מן הפלסטיקים המצ'וקמקים והנושרים של פעם. ברוכה הבאה איכות ההרכבה המודרנית והמשובחת.
ממדיה של המכונית גדלו יחסית לדגם היוצא ובנוסף לשיפור המרחב במושב האחורי. נהנה מכך גם תא המטען, שהפך מרווח ונוח לשימוש. החוליה החסרה בדרכה של סיטרואן אל מרכז הבמה היא האמינות המכאנית של המכוניות ורמת ה"סחירות" שלה בשוק הישראלי - כלומר שיעור הצניחה במחיר המחירון של המכונית ביחס למתמודדות אחרות.
אפשר לקבוע, ברמת ביטחון גבוהה, שבשני התחומים האלה חל שיפור משמעותי במצבה של סיטרואן עם הדור היוצא של C4 ועם הדורות החדשים של C3 ו-C4 .C5 החדשה, כך אפשר להמר, צועדת צעד נוסף לכיוון חיובי זה. השאלה היחידה שנותרה פתוחה והראשונה שהיה שואל את עצמו מי שמכיר ומוקיר את המותג הצרפתי הזה, היא כיצד המכונית הזו נוסעת? כיצד היא מתנהגת? כמה כיף היא משדרת?
התשובה, אולי באופן צפוי - "כמו שהיא נראית". גם בתחום התנהגות הכביש איבדה סיטרואן את הייחוד שלה, וגם כאן לא ברור אם זה לרעה או לטובה. זוויות הגלגול אמנם מודגשות, אבל לא יותר מאשר בפיז'ו המקבילה (אולי אפילו פחות). התנהגות הכביש רהוטה ומדוייקת (ממש כמו בגולף, פוקוס ו-308), וההיגוי מת-כרגיל בעידן ההגאים המוגברים חשמלית.
כדי לתת בה סימנים מדויקים יותר, צריך לקחת את C4 למבחן השוואתי מול האירופאיות המקבילות לה - אבל מנסיעת ההתרשמות הראשונה על כבישיה המצוינים של דרום שבדיה, הרושם הוא שהיא תעמוד בכך בכבוד. כסיכום ראשוני אפשר לומר ש-C4 החדשה היא מכונית מאד נוחה, עם שיכוך מצוין של רעשי המתלים, הדרך והמנוע, ושהתנהגות הכביש שלה טובה וצפויה מאוד.

להשקה לעיתונות הבינלאומית שנערכה בשבדיה שלחה סיטרואן רק דגם אחד מעניין לישראל, וגם זה באופן חלקי בלבד. הדגם הפופולרי אצלנו, עם מנוע בנפח 1.6 ליטר (120 כ"ס) ותיבת הילוכים אוטומטית קונבנציונלית, יגיע ארצה רק בפסח הבא.
בינתיים צפוי בישראל דגם חזק, מאובזר ויקר יותר, שמונע על ידי מנוע ה-1.6 ליטר המוגדש (156 כ"ס), אשר משמש גם את פיז'ו RC-Z. מנוע זה משודך לתיבת הילוכים רובוטית בעלת מצמד בודד, שילוב מעט בעייתי עבור מי שאוהב לנצל כראוי את כוח המנוע.
אישית, אני אוהב תיבות רובוטיות גם אם אינן בעלות מצמד כפול (DSG) ומוכן להרגיל את עצמי לסגנון הנהיגה המתאים להן. אלא שמי שגדל על תיבות אוטומטיות קונבנציונליות, אפילו כאלה שאינן טובות כמו AL4 הידועה לשמצה ברנו, פיז'ו וסיטרואן, עלול למצוא את החלפות ההילוכים אגרסיביות מדי - לפחות במאות הקילומטרים הראשונים.
גרסת ה-156 עם התיבה הרובוטית צפויה להיראות אצלנו כבר בסוף השנה-תחילת השנה הבאה - והצלחתה תלויה באופן מוחלט במחיר שיינתן לה. בהיעדר ערך מוסף למותג סיטרואן, C4 החדשה תצטרך להציג לראווה את יכולותיה האובייקטיביות, וככל הנראה, אלה לא נופלות מכל מתחרותיה הקומפקטיות.
C4 החדשה יכולה לבלוט על רקע עדר מכוניות הליסינג אם תנצל את שיטת השיווק של סיטרואן באירופה ותציע מפרט אבזור עשיר. כך לדוגמה, מושבים עם מערכת המסאז' ומערכות הבטיחות הייחודיות - יכולים להעניק למכונית הזאת את מה שחסר לה כעת בערך המותג.