הקבלנים: "המדינה מרוויחה מיליארדים מהמחסור בדירות"

בהתאחדות הקבלנים תוקפים את התנהלות הממשלה בנוגע למצוקה בשוק הנדל"ן: "המדינה יודעת למה מחירי הדירות עולים ואיך לטפל בכך. היא לא רוצה לעשות זאת, כי כך היא מעשירה את קופתה"

עידו אפרתי | 18/10/2010 14:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"המדינה יודעת למה מחירי הדירות עולים וכיצד לטפל בכך, אבל היא לא רוצה לעשות זאת כי כך היא מעשירה את קופתה. זו תופעת הבכי של הקוזאק הנגזל: מצד אחד, צועקים 'גוועלד! המחירים עולים ואין דירות לצעירים', ומצד שני מכניסים את היד עמוק לכיס של הציבור בזמן שמחירי הקרקעות מזנקים במאות אחוזים בתוך 3 שנים", כך אמר היום (ב') נשיא התאחדות הקבלנים, ניסים בובליל, תוך שהוא תוקף את התנהלות הממשלה בנושא פתרון מצוקת הדיור.

במסיבת עיתונאים שכינסה, חשפה התאחדות הקבלנים נתונים לפיהם המרוויחה הגדולה מעליית מחירי הדיור בשנתיים האחרונות היא המדינה. מסקירה שביצעה חברת BDO זיו האפט עבור ההתאחדות, המבוססת על ניתוח תוצאות מכרזי מינהל מקרקעי ישראל בין השנים 2008 ל-2010, עולה כי  הרווח הממוצע של המדינה על קרקע לדירה זינק תוך שנתיים פי 2.5 - ועומד נכון להיום על 258 אלף שקל בממוצע לדירה. זאת לעומת 102 אלף שקל בממוצע בשנת 2008.

אולם נתון הממוצע הארצי מתגמד על מול מה שהתרחש בערי הביקוש מאז 2008. בחינת מחירי הקרקע לדירה לפי אזורים מציגה כבר פערים גדולים יותר. על פי הסקירה, במחוז מרכז עלות הקרקע ליחידת דיור עומד נכון להיום על 465 אלף שקל בממוצע, לעומת 268 אלף שקל ב-2009 ו-96 אלף שקל בממוצע בשנת 2008 - זינוק של 380%. 

עליית מחירי הקרקעות למגורים הם תוצאה ישירה של מחסור בקרקעות לבנייה, בעיקר במרכז הארץ, וכן תוצאה של קצב שיווק שלא מצליח להדביק את המחסור המצטבר של דירות במשק. מכרזי המינהל לשיווק קרקעות הפכו לזירת קרב מרה בין הקבלנים, מה שגורר עליית מחירים, וברובם המכריע של המכרזים מתברר בדיעבד כי הצעות המתמודדים גבוהות בעשרות אחוזים ממחיר המינימום שנקבע על הקרקע.
הכנסות ממיסוי מקרקעין זינקו ב-40% בשנתיים

הכנסות המדינה ממכירת דירות לא מסתיימת רק בהכנסות מינהל מקרקעי ישראל על הקרקע, היא מרוויחה גם ממיסי המקרקעים ומהכנסותיה ממע"מ על רכישת דירות. בשנת 2009 מיסוי המקרקעין הניב הכנסות בסך 5.04 מיליארד שקל, ומגביית מע"מ התמלאה קופת המדינה ב-6.1 ממיליארד שקל.

לפי הנתונים הקיימים עבור שנת 2010 (עד חודש אוגוסט), הכנסות המדינה הסתכמו ב-4.6 מיליארד שקל למיסוי מקרקעין וב-4.5 מיליארד שקל למע"מ על דירות חדשות. אם יימשך קצב הגבייה הנוכחי בשני אפיקי הכנסה אלו, ההכנסות יסתכמו בכ-6.9 מיליארד שקל  וב-6.75 מיליארד שקל, בהתאמה. מדובר בעלייה של כ-40% בהכנסות המדינה ממיסוי מקרקעין,

וסך כל מיסי מקרקעין ומע"מ על דירות חדשות יגיע לסכום מוערך של כ-14 מיליארד שקל.

הפתרון המוצע על ידי התאחדות הקבלנים הוא הגדלת ההיצע ב-100 אלף יחידות דיור ויצירת מלאי נוסף של 100 אלף יחידות דיור (על המדף). עוד היא מציעה חידוש מיידי של הול"לים (ועדות לבנייה למגורים שמטרתן לקדם שיווק ותכנון קרקעות למגורים) כהוראת שעה ל-5 שנים (בדומה למה שנעשה בעת קליטת העלייה מרוסיה ב-1990, ומנע זינוק דומה במחירים).

כן טוענים בהתאחדות כי יש לתת תמריצים כלכליים לקיצור משך הבנייה ולהקצות מכסה חד-פעמית ל-5 שנים של עובדים זרים לענף (20 אלף), שיסייעו ביצירת מלאי הדירות הנדרש.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/economy/ -->