ההודים מתרחבים - וענף היהלומים בישראל בסכנה
הבורסה ברמת גן בסכנה: בסוף השבוע נחנכה במומבי בורסת יהלומים חדשה בהשקעה של 200 מיליון דולר. המטרה המוצהרת: לדחוק את ישראל - ולהפוך לבורסה הגדולה בעולם. יציעו תנאים מפתים לסוחרים ישראלים שיעברו לפעילות במומבי. בישראל מודאגים: "הם כבר דוחקים אותנו מארה"ב"
ראשי בורסת היהלומים בהודו מצהירים שבכוונתם לדחוק הצידה את הבורסות בישראל ובבלגיה, המשמשות כמרכזי סחר היהלומים הגדולים בעולם - וכדי להשיג זאת כבר מבטיחים תמריצים והטבות לסוחרי יהלומים בישראל ובבלגיה שיעתיקו את פעילותם לבורסה החדשה במומבי.
כבר כיום הודו היא מעצמה עולמית בתחום ליטוש היהלומים: בתעשיית היהלומים ההודית מועסקים כיום 850 אלף איש, מחזור הפעילות עומד על 27 מיליארד דולר בשנה ובהודו מעריכים שהיקף הפעילות יגדל בשיעור של 15%-10% בכל אחת מ-5 השנים הקרובות.
אולם בתחום הסחר ביהלומים שומרת ישראל על מעמדה המוביל: בישראל פועלים כ-2,800 סוחרי יהלומים, המגלגלים 10 מיליארד דולר בשנה. בהודו, לעומת זאת, פועלים כיום רק 400 סוחרים - ובכוונת ההודים להפוך למובילים עולמיים גם בתחום המסחר.
ראשי הבורסה במומבי הודיעו שעל מנת להפוך למובילים עולמיים במסחר ביהלומים, כפי שהפכו בתחום הליטוש, הם יציעו תנאים משופרים במיוחד לסוחרים מרמת גן ומאנטוורפן על מנת שאלה יעבירו את פעילותם למדינה.
תעשיית היהלומים בישראל מעסיקה כיום כ-15 אלף עובדים באופן ישיר ועוד 10,000 איש בצורה עקיפה בשירותי מלונאות, שילוח, תיירות, ביטוח, בנקאות ותעופה. בנוסף מעסיקים היהלומנים הישראלים עוד 30 אלף עובדים במפעלי ליטוש בחו"ל.
לדברי מוטי גנץ, נשיא התאחדות תעשייני היהלומים ויו"ר מכון ייצוא היהלומים, הבורסה החדשה בהודו מסכנת את הבורסה ברמת גן. לדבריו, התנאים המשופרים שהיא מציעה לסוחרים וללקוחות, כמו גם התמיכה הנרחבת שמעניקה הממשלה ההודית לענף היהלומים, יסייעו להגדלת היקף המסחר.

הבורסה בהודו תהיה הגדולה בעולם?
קיי-אר-טי
אשראי מוגדל ליהלומנים
על פי הנתונים של התאחדות תעשייני היהלומים, ההודים כבר דוחקים את ישראל מהשוק האמריקאי, השוק החשוב ביותר לתעשייה הישראלית.
יצוא היהלומים המלוטשים מישראל לארה"ב הסתכם בינואר-יולי 2008 ב-4.3 מיליארד דולר, בעוד שהשנה בינואר-יולי הסתכם הייצוא ב-3.1 מיליארד דולר - צניחה של 28%. באותה התקופה עלה הייצוא ההודי של יהלומים מלוטשים לארה"ב מ-2.4 מיליארד דולר ל-3 מיליארד דולר - זינוק של 25%.
ההודים מעודדים את תעשיית היהלומים שלהם גם באמצעות הלוואות בנקאיות: החוב של ענף היהלומים לבנקים בהודו הסתכם ב-2007 ב-3.5 מיליארד דולר, ואילו
ב-2009 זינק האשראי ליהלומנים בהודו ל-5.5 מיליארד דולר - גידול של 58%. מאידך, החוב של ענף היהלומים לבנקים בישראל, שהיה ב-2.6 2007 מיליארד דולר, צנח ב-2009 ל-1.5 מיליארד דולר - ירידה חדה של 43%.
גנץ הודיע שהוא מתכוון להתריע בפני בנימין נתניהו, ראש הממשלה, שהאוצר אינו עומד בהתחייבותו לתת ערבויות ליהלומנים. מטרת הערבויות היא לאפשר ליהלומנים לקבל אשראי מוגדל מהבנקים, כדי לא לאבד שוקי ייצוא בתקופה הקרובה, כאשר ההודים מנהלים מתקפה נמרצת על שוקי התכשיטים והיהלומים בארה"ב ובמזרח הרחוק, שהיו במשך שנים בשליטת הישראלים.