האם הגלקסי טאב יגרום לישראלים להתחיל לקרוא ספרים אלקטרוניים?
נראה כי הגעתם של מחשבי לוח כמו האייפד של אפל והגלקסי של סמסונג ארצה תיתן רוח גבית לתחום הספרים האלקטרוניים בעברית, שנמצא עד כה בפיגור
כעת נראה שעלייתם של מחשבי לוח כמו האייפד של אפל והגלקסי טאב של סמסונג, לצד פתיחת חנויות מקוונות נוספות, מקדמת את תחום הספרים האלקטרוניים בעברית. כיום פועלות בשוק הישראלי מספר חברות בתחום - כשהחנויות המקוונות הבולטות הן eVrit, המציעה גם קורא ספרים אלקטרוני באותו שם המספק 4,000 כותרים, וכן האתר מנדלי מוכר ספרים ברשת.
אף שרבים מחובבי הספרים הדיגיטליים מעדיפים את הקוראים היעודיים, אשר משתמשים בטכנולוגיה מיושנת של "דיו אלקטרוני" (e-ink) - יותר משתמשים מעדיפים שלא לרכוש מכשיר ייעודי ומסתגלים למסך ה-LCD, המואר גם לצרכי קריאת ספרים.
תחילת דעיכתו של שוק הקוראים האלקטרוניים לטובת הטאבלטים גרמה לכך שחנויות הספרים האמריקאיות מיהרו להשיק גם יישומים המיועדים להתקנה על האייפון, האייפד והאנדרואיד של גוגל.
ביום הכרזתה של סלקום על תחילת שיווק הגלקסי טאב בישראל, הודיעו גם השותפות שמאחורי מיזם eVrit על השקה קרובה של יישום רכישת ספרים עבור האייפד ועל תכנון להוציא ב-2011 גרסה עבור אנדרואיד, לרבות הגלקסי טאב.
בנוסף, דיווחים שונים מצביעים על כך שסלקום עשויה להשיק בקרוב חנות ספרים משלה עבור הגלקסי טאב, בשיתוף עם צומת ספרים. עם עלייתם ארצה של מחשבי לוח נוספים, לא מן הנמנע שגם פלאפון ופרטנר יצטרפו לשוק המתפתח.
בין הוותיקות בשוק הספרות העברית בפורמט דיגיטלי היא החנות מנדלי מוכר ספרים ברשת. החנות, שעלתה לרשת ב-7 בינואר השנה, מציעה מגוון ספרים בפורמט דיגיטלי לרכישה וגם ספרים הניתנים להורדה ולהפצה חינם.
בניגוד לחנויות ולקורא"ל של מיזם eVrit, המצפינים את קבצי הטקסט באופן שלא מאפשר העברה למכשירים נוספים או להדפסה, במנדלי מציעים את התוכן בקובץ מסוג ePub - פורמט פתוח בתקן בינלאומי שניתן לקרוא כמעט על כל מכשיר הודות לריבוי היישומים (שחלקם ניתנים להורדה חינם) התומכים בקריאתו.
לשמירה על זכויות היוצרים, במנדלי משתמשים בשיטת DRM (נז"ק - ניהול זכויות קניין). את הספרים, בדומה לאלה המודפסים, ניתן להעביר לחברים ולשמור את העותק הדיגיטלי של הספר במספר מכשירים שונים. עם זאת, המידע האישי של רוכש הספר המוטמע בקובץ ירתיע מהפצה פומבית שלו.
עדיין לא ברור באיזו שיטת זכויות יוצרים תבחר סלקום, אך בינתיים מדברים בעיקר על החיסרון
אחד המכשולים שבהם נתקל מיזם eVrit היה חוסר נכונותם של לקוחות לשלם את המחיר. זאת משום שמספר הכותרים המצומצם וההבדל הקטן יחסית בין מחירו של ספר מודפס לזה של הדיגיטלי, לא הפך את הרכישה לכדאית. מחשבי הלוח פותרים אתגר זה בכך שקריאה אינה ייעודם היחידי והם מבצעים פונקציות נוספות. במובנים רבים, תמחורם של ספרים דיגיטליים עשוי לקבוע את גורל הספרות העברית בפורמט הזה.
אם ישכילו החברות שמאחורי חנויות הספרים המקוונות להעביר לפחות חלק מהחיסכון שנובע מממכר מקוון של מוצר דיגיטלי לכיסם של הלקוחות, ולהפוך את הרכישה של ספר דיגיטלי לכדאית יותר מרכישת ספר מודפס, ייתכן כי נראה פריחה של יוצרים מקומיים. כך, הוצאות ספרים דיגיטליים יוכלו להציע את הכלים הדרושים לשיווק פרי עתם בעלות סמלית או אפילו בחינם.