הקרב על הדולר: פישר ושטייניץ יגבילו יבוא הון ספקולטיבי
שר האוצר ונגיד בנק ישראל חוששים מניצול פער הריבית על-ידי משקיעים זרים, ושוקלים הגבלת יבוא כספים לזמן קצר על ידי בנקים ומשקיעים מחו"ל במקרים בהם שער הדולר צונח; משקל הבנקים הזרים זינק ל-67% באוגוסט
שר האוצר ונגיד בנק ישראל צפויים להטיל מגבלות על ייבוא הון ספקולטיבי לישראל. הכוונה למנוע את ניצול פער הריבית הגדול בין השקל לדולר על ידי הזרמת מיליארדי דולרים ממשקיעים זרים כדי ליהנות מהריבית השקלית הגבוהה.
באוצר ובבנק ישראל מתנגדים עקרונית למיסוי ספקולנטים או להגבלת ייבוא הון מחול, אולם במקרה חירום (צניחה חדה נוספת בשער הדולר) הם ינקטו בצעדים זמניים הכוללים הגבלת ייבוא כספים לזמן קצר על ידי בנקים ומשקיעים זרים.
ההגבלה לא תחול על השקעות ישירות בענפי המשק, אלא על השקעות פיננסיות בלבד (הזרמת כספים לפיקדונות בבנקים ולניירות ערך בבורסה) - מה שאמור למנוע צניחה חדה בדולר וגם "בועה פיננסית" בבורסה.
נפח המסחר הכולל במט"ח בחודש שעבר (תקופת החגים) ירד ל-86 מיליארד דולר לעומת 106 מיליארד באוגוסט. נפח המסחר היומי הממוצע זינק ב-26%- והגיע ל-1.7 מיליארד דולר ליום.
הרכישות של פישר לא מועילות
בינתיים נלחם הנגיד בספקולנטים באמצעות תותחים כבדים - הוא רכש מתחילת החודש מט"ח בסכום עצום של כמיליארד דולר, מהם 700 מיליון דולר ביום חמישי שעבר. אולם הרכישות של פישר לא עוזרות - שער הדולר ירד ב-4% באוגוסט בעקבות היצעים כבדים והיחלשות
הדולר בחו"ל.
נראה כי בקרב הזה מנצחים הספקולנטים, שממשיכים למכור דולרים בסכומים חסרי תקדים ומפילים את שער הדולר. מומחים מזהירים כי ההיצעים יגברו עם העלאות הריבית שצפויות במשק בעתיד וכי שער הדולר ימשיך לרדת לכיוון 3 שקלים.