ששינסקי תחליט: הגדלת התמלוגים או הטלת מס מיוחד על מחפשות הגז

שיטת התמלוגים מאופיינת בחוסר היכולת של בעל התגלית לתמרן או לבצע תכנוני מס. לעומת זאת, הטלת מס תאפשר להמנע מסוגיית הרטרואקטיביות, שיש לה השלכות משפטיות ואולי גם מדיניות

יהודה שרוני ורונית מורגנשטרן | 6/10/2010 8:04 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ועדת ששינסקי, הבוחנת את משטר מיסוי חברות חיפושי הנפט והגז, תפרסם ב-15 בנובמבר את טיוטת המסקנות שלה לשימוע והערות הציבור. הדו"ח עצמו יתפרסם בסוף השנה, כך אמר אתמול אודי אדירי מאגף התקציבים באוצר, שמשמש גם כמרכז הוועדה ודוברה, בדיון שהתקיים אתמול בסוגיית התמלוגים בוועדת הכלכלה בכנסת.

אדירי סירב להתייחס לפרסומים אתמול בתקשורת, לפיהם הוועדה כבר החליטה שלא תעלה את התמלוגים, אלא תשנה את מדיניות המיסוי בתחום חיפושי הנפט והגז. "בשלב זה הוועדה לומדת ובוחנת את כל הנתונים והממצאים שהובאו בפניה ועדיין לא גיבשה המלצה כלשהי", לדבריו.
שתי חלופות

 בדיון אמר יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ אופיר אקוניס, כי מבקר המדינה בודק את את תחום חיפושי הנפט והגז - וכן את סוגיית היותה של רעיית פרופ' איתן ששינסקי, יו"ר ועדת ששינסקי, חברה במועצת הקרן החדשה לישראל, שניהלה קמפיין בעד העלאת התמלוגים.

בפני הוועדה עומדות למעשה שתי חלופות עיקריות: המלצה על הגדלת גובה התמלוגים שישולמו על-ידי חברות הקידוח על הכנסותיהן, או הטלת מס נוסף עליהן, בין אם באמצעות מס חברות למגזר הגז בלבד, ובין אם באמצעות היטל מיוחד למגזר זה, בלי קשר למס החברות. נכון להיום, בעת

תגלית מסחרית חייבים יזמי הקידוח בתשלום תמלוג של 12.5% על כל דולר הכנסות מקידוחי הנפט. שיעור התמלוג נקבע על-פי תקנות מיוחדות של משרד האנרגיה.

גם אם ועדת ששינסקי תחליט להכפיל את התמלוגים ולהעמידם על ,25% תהיה זו המלצה בלבד שצריכה את אישור שר האנרגיה - לא בטוח ששר האוצר שהקים את ועדת ששינסקי נלהב מאפשרות זאת. לשיטת התמלוגים יש יתרון בולט: היא מאופיינת בחוסר היכולת של בעל התגלית לתמרן או לבצע תכנוני מס. כמו כן, גביית התמלוג היא פשוטה יחסית שכן קיים קשר ישיר בין ההפקה לבין התשלום.

יוכלו לבצע תכנון מס

עמדת האוצר, שגם רוב חברי ועדת ששינסקי מסכימים לה, היא שכדי לא להיכנס לסוגיית הרטרואקטיביות, שיש לה השלכות משפטיות ואולי גם מדיניות מול ארה"ב ובכלל, עדיף יהיה להטיל מס מגזרי על ענף חיפושי הנפט והגז, ולא להעלות את שיעור התמלוגים, לפחות לא עכשיו.

שינוי שיטת התמלוגים בנוגע לקידוחים אלה ידחף כמעט בוודאות את חברות החיפושים לבית המשפט, ואילו אם יוגדלו המסים - חברות הגז והנפט לא יוכלו לבוא בטענות.

החיסרון בהחלטה על ההיטל הוא הגדלת אפשרויות תכנון המס של חברות החיפושים. כך למשל הן יוכלו להפחית מלאכותית את שיעור הרווח לצורך מס. לחילופין, הן עלולות לטעון כי משטר המס הישראלי לא חל לגבי טריטוריית הקידוחים הנמצאת במרחק של יותר מ-20 ק"מ מחופי חיפה.

המיסוי עדיף

באופן רשמי, מסרבות חברות הגז והנפט להתייחס לאפשרות שיוטל מס, אבל גם הן התבטאו לא פעם בגלוי שהגדלת המיסוי (כיום מדובר רק במס חברות, שיחד עם התמלוגים מביא לכ-38% מההכנסות כתשלומים למדינה) עדיפה, משום שהיא מתייחסת לרווח.

אולם, גורמים בקרב שותפות תמר אמרו לעסקים שגם שאלת המיסוי היא מורכבת, מכיון שלא ברור באיזה שיעור יגדל המס, שהרי יש גם שיעור מס שיכול לפגוע משמעותית בכלכליות הקידוח. טענתה של תמר היא שאם התמלוגים יועלו המדינה תגזור קופון שמן יותר, בשעה שאין התחשבות בהוצאות העתק שהיו ויהיו לחברות השותפות   המסתכמות במיליארדים עד להפקת הגז.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/capital_market/ -->