האם ה-N8 יציל את נוקיה?
אחרי לא מעט דחיות ועיכובים השיקה נוקיה בסוף השבוע את מה שאמור להיות מכשיר הדגל החדש שלה - ה-N8. האנליסטים סבורים כי המכשיר נחות מהאייפון 4 של אפל בחלק מתכונותיו - אך מעריכים כי יוכל להחזיר את ענקית הסלולר לתמונה לאחר 3 שנות קיפאון
המחיר הראשוני שבו הוצע המכשיר היה 549 דולר, אך עם צאתו לחנויות ולחברות הסלולר הוא יוצע ככל הנראה בחבילות שירות זולות ותחרותיות יותר. ניתן להניח כי מחירו לצרכן במסגרת החבילות הללו יעמוד על כ-200 דולר. המכשיר צפוי להגיע לחנויות בארה?ב ובאירופה בשבועות הקרובים, אולם מועד שיווקו בישראל אינו ידוע עדיין.
המכשיר אמור היה להגיע לשווקים עוד בחודש יוני, אולם נוקיה נתקלה בבעיות בהשלמת הפיתוח ודחתה פעמיים את מועד התחלת השיווק. הדחיות החוזרות ונשנות גרמו לרבים לפקפק ביכולתה של נוקיה למנוע את תבוסתה בתחום הסמארטפונים, נוכח המתקפה של אפל ושל יצרנים שהשתשמו במערכת ההפעלה המבוקשת "אנדרואיד" של גוגל.
המכשיר החדש של נוקיה מצויד במערכת הפעלה "סימביאן 3", שאותה פיתחה החברה בתגובה למערכת ההפעלה iOS של אפל ובעקבות פיתוח האנדרואיד של גוגל. ה-N8 מחובר לחנות האפליקציות של נוקיה, אובי סטור, המתחרה גם היא בחנות האפליקציות אפל סטור ובאנדרואיד.

טרם השקתו הוצג המכשיר החדש לאנליסטים ולאנשי תקשורת וזכה לתגובות מעורבות: מצד אחד, ללא ספק זהו המכשיר הסלולרי הטוב והמתקדם ביותר שהציגה נוקיה ללקוחותיה, המהווה שיפור ניכר לעומת המכשירים הקודמים. הוא אף סוגר במידה רבה את הפערים שנוצרו בין ההיצע של נוקיה בתחום הסמארטפונים למכשירים שמציעות החברות המובילות בענף, כמו אפל וסמסונג.
אחד הרכיבים הבולטים במכשיר הוא מצלמה ברזולוציה גבוהה במיוחד של 12 מגה-פיקסל והאפשרות לצפות בווידיאו באיכות HD. כמו המתחרים המעודכנים, הוא מצויד גם בגישה מהירה לרשתות חברתיות. אולם השאלה העיקרית של האנליסטים ושל פעילי שוק התקשורת והטכנולוגיה היא האם ה-N8 יכול להחזיר
לפני שבועות אחדים הוצג ה-N8 גם בישראל. החברה סירבה אמנם להשאיל את המכשיר לתקופת מבחן, אך ניתן היה בכל זאת להתרשם מעיצובו ולפחות מחלק מתכונותיו הבולטות: זהו מכשיר קל לשימוש עם עיצוב מושך וידידותי, אם כי הוא עבה מהאייפון 4 וממכשירים מתקדמים אחרים.
בנוסף, מהירות המעבד שלו - הקובעת את מהירות התגובה ואת יכולתו לעבוד באופן חלק - עומדת על 680 מגה-הרץ בלבד, בעוד שהדגמים המתקדמים של המתחרים מגיעים למהירות של 1 ג'יגה-רץ - כ-50% יותר. גם הזיכרון הפנימי נמוך יחסית למכשירים מתקדמים - תכונה המגבירה את הסכנה של קריסה במקרה של פתיחת אפליקציות רבות מדי במקביל.

התחרות הגדולה באמת בין מפתחי הסמארטפונים תהיה בתחום היישומים. חזית זו הולכת ומתרחבת, בהנחה שדור העתיד של משתמשי הטלפונים יתעניין בעיקר בשאלה "מה הטלפון שלי מסוגל לעשות". ככל שיעמדו מאחורי המכשיר יותר יישומים ויכסו כל שימוש אפשרי שהמשתמש יעלה בדעתו - כך יגבר כוח המשיכה של המכשיר.
כשהיצרנים הבינו את כוחה הרב של חנות היישומים, הם הקימו חנויות יישומים משלהם לצד חנויות היישומים שנשלטו בעבר באופן בלעדי על ידי חברות הסלולר. כך, חנות האפליקציות הפכה לחלק מהכוח השיווקי של הסמארטפונים, ולהיפך.
אחת הבעיות שנוקיה נאלצת להתמודד עימן היא שמעמדה המוביל של אפל בתחום האפליקציות נראה היום כמעט מובן מאליו: האייפון של אפל היה ביומו הראשון מכשיר שהפליא ביכולתו להציע ממשק ידידותי ונוח ליישומים רבים. בנוסף, אפל פתחה את חנות היישומים שלה למפתחים, ששיווקו באמצעותה מאות אלפי יישומים מכל סוג אפשרי, רבים מהם בחינם.
אלא שלנוקיה לא היתה תשובה אמיתית לשילוב בין הממשק הסלולרי הטוב בעולם לחנות היישומים העשירה. היא הגיבה בעיקר באמצעות מוזיקה ובאמצעות שירות ניווט לווייני. באמצעות חנות היישומים שלה, האובי סטור, הציעה נוקיה 11 מיליון כותרי מוזיקה בחינם או כמעט בחינם, וקידמה הצעה מהפכנית: כל בעלי המכשירים התומכים בניווט לווייני (GPS) יכולים לקבל שירותי ניווט חינם ב-78 מדינות (למרבה הצער, ישראל היא אחת המדינות שבהן אין החברה מציעה עדיין את השירות).
בתחילת השנה טענו ראשי נוקיה כי החנות שלהם הפכה למשווקת המוזיקה הגדולה בעולם בזכות מיליוני הורדות של מנויי החברה למכשיריהם. החץ כוון היטב לעבר חנות המוזיקה הפופולרית של אפל, אייטיונס, המשרתת את מיליוני בעלי האייפוד והאייפון.
לא היתה זו יד המקרה שבסמוך להודעה על התחלת מכירתו של ה-N8, פרסמה נוקיה נתון מרשים, שלפיו נרשמים לחנות אובי כ-200 אלף משתמשים חדשים ביום, ומספר ההורדות מהחנות עולה על 2.3 מיליון ביום. עוד דיווחה נוקיה כי 70 מהאפליקציות שפותחו זכו ליותר ממיליון הורדות.
בצד הנתונים המרשימים האלה מציינים האנליסטים את המחיר הגבוה שנאלצה נוקיה לשלם תמורת ההישגים הללו בתחום האובי סטור: מבצעי החינם וההורדות הזולות סייעו לחברה להחזיק מעמד בתודעת 140 מיליון לקוחות האובי סטור, כמשווקת אפליקציות שכדאי להתחבר לחנות שלה - אולם לשם כך נאלצה נוקיה לסבסד את השירותים ולשלם מחירים גבוהים תמורת זכויות המכירה של התכנים. בניגוד לאפל, טוענים אנליסטים, נוקיה אינה מרוויחה ישירות מהפעלת חנות היישומים שלה.

הסמארטפונים, כמו רכבי השטח בעולם הרכב, מכוונים לפלחי שוק גבוהים - שמוכנים לשלם הרבה יותר תמורת קצת יותר ולהשתמש בעשרות אפליקציות למטרות משחק ולמטרות מקצועיות. שיעורי הרווח ממכירתם גבוהים במידה רבה משיעורי הרווח ממכירת מכשירים פשוטים וזולים יותר.
ב-3 השנים שבהן נותרה נוקיה ללא תשובה לאייפון, היא איבדה חלק ניכר מהשוק לטובת המתחרים בתקופה קריטית. התחרות הגוברת בפלח השוק גרמה למעבר מסיבי של לקוחות, בעיקר במדינות המערב, מטלפונים ניידים פשוטים יחסית לטלפונים חכמים. השימושים הלכו והתרחבו במהירות, בעיקר כשהטלפון החכם התחיל למלא את התפקידים שבעבר מילא המחשב, כמו דואר אלקטרוני, קישור מהיר לרשתות חברתיות, תוכנות מסרים מידיים וחיבור לרשת אלחוטית WiFi.
כתוצאה מכך צמח שוק הטלפונים החכמים בקצב מדהים של למעלה מ-60% בשנה. הפיגור של נוקיה אחר המתחרים נתן את אותותיו ברווחיותה המידרדרת של החברה ובמחיר המניה, שירד ב-30% מאז הודיעה על דחיית שיווקו של ה-N8. התוצאות העסקיות והקשיים התפעוליים הובילו לביקורת קשה על התנהלותה של נוקיה, שנראתה כחברה שמעמדה בשווקים הידרדר במהירות.
אותה ביקורת אף הובילה לשורה של חילופי אישים בעמדות הבכירות בחברה. למרות שנוקיה הכחישה במשך חודשים אחדים את הכוונה להחליף את המנכ"ל, הודיע המנכ"ל אולי פקה קלאסוואו על פרישתו. במקומו מונה סטיבן אלופ, שפרש מתפקיד ראש החטיבה העסקית במיקרוסופט.
מיקרוסופט הכריזה בתחילת השנה על מערכת הפעלה מתקדמת לסמארטפונים (חלונות 7), ואנליסטים העריכו כי בעקבות מינויו של אלופ תנסה נוקיה לשלב את המערכת של מיקרוסופט בטלפונים החדשים שלה. אך נראה שאם נוקיה תעשה זאת, זה יהיה רק בעוד זמן רב. בינתיים מצפה החברה להשקת מערכת ההפעלה החדשה שהיא מפתחת עם חברת אינטל, ה"מיגו", שאמורה לצאת לשווקים בסוף השנה.
שינויים אלה, יחד עם ההשקה של ה-N8, גררו תגובה חיובית: מניית החברה, הנסחרת בוול סטריט, שבה לעלות - אף שהיא רחוקה עדיין מהשער שלפני הנפילה האחרונה. אתרי הטכנולוגיה שבו לדוש בשאלה אם ה-N8 הוא "אייפון קילר", אך לרוב הגיעו למסקנה כי המוצר החדש לא גובר על האייפון 4 ששחררה אפל לשווקים לפני 3 חודשים ואף נופל ממנו בחלק מתכונותיו.
אבל מאחורי ה-N8 עדיין עומדת חברת הסלולר הגדולה והחזקה בעולם, המעסיקה עשרות אלפי מפתחים וחולשת על נתח שוק גדול. המכשיר החדש מאפשר לה לראשונה להציע תחליף ראוי ללקוחות, שנאלצו לבחור עד כה בעיקר בין אייפון, אנדרואיד או בלקברי. מתברר שנוקיה אינה חייבת לנצח את אפל או את גוגל כדי להתרומם מחדש.