במשק מגיבים על העלאת הריבית: התעשיינים מאוכזבים

נשיא התאחדות התעשיינים: אנחנו חוזרים להיות גן עדן לספקולנטים; נשיא איגוד לשכות המסחר: אסור לחזור לתקופה בה ניסה האוצר לשלול את עצמאות בנק ישראל; דש ברוקראז': הריבית תמשיך לעלות בקצב מאוד מדוד ואיטי

רונית מורגנשטרן ו-nrg מעריב | 27/9/2010 18:09 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נשיא התאחדות התעשיינים

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, אמר היום (ב') כי התעשיינים מאוכזבים מהעלאת הריבית. "אנחנו חוזרים להיות גן עדן לספקולנטים", אמר וטען כי החלטת הנגיד "מחזירה אותנו חדשים אחורה". 

ברוש טוען כי הפער הגבוה בין הריבית בארץ לבין אלו באירופה ובארה"ב "עלול להביא לתנועות הון ספקולטיביות, שימשיכו לדחוף את שער הדולר - הנמוך בלאו הכי, ואשר עדיין לא התאושש מעליית הריבית

הקודמת - כלפי מטה".

לדבריו, תסריט שכזה שיהווה בעיה רצינית לכושר התחרות של היצוא הישראלי ועלול לפגוע בהיקפי היצוא ובגידול אותו צופים התעשיינים בחודשים הקרובים ובתחילת 2011.

"אני מבין את החששות של הנגיד אשר הביאו אותו להעלות את הריבית, ואולם אסור לו לשכוח כי היצוא הוא מנוע צמיחה מרכזי במשק - ואשר בלעדיו מצב המשק היה גרוע בהרבה ממצבו כיום", אמר.

נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה

נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יהודה אלחדיף, אמר בתגובה להעלאת הריבית כי מדובר ב"מכה נוספת לעסקים הקטנים והבינוניים שנפגעו מההאטה בצמיחה, והכורעים גם כך תחת נטל עלויות מימון האשראי".

לדבריו העלאת הריבית ב-0.25% תעלה למגזר העיסקי עוד 15 מיליון שקל (עלויות מימון שנתיות), ולא זו היא הדרך להילחם בהאטה בצמיחה ולעודד את העסקים הקטנים והבינוניים להמשיך להיות מנוע לגידול בשיעור התעסוקה.

נשיא איגוד לשכות המסחר

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, מסר בתגובה למהלך כי "נגיד בנק ישראל הוכיח עד היום שהוא מפעיל שיקול דעת נכון, זהיר ומאוד מחושב בהחלטתו לגבי שיעור הריבית במשק, וחייבים להעניק לו את הקרדיט שהוא שוקל את כל המרכיבים הרלוונטיים בהחלטתו". לין סבור כי צריך להימנע מלחזור לתקופה בה משרד האוצר ניסה להפעיל לחצים על בנק ישראל ולשלול את עצמאותו. 

דש ברוקראז'

לדברי אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי דש ברוקראז', בנק ישראל בחר להעלות את הריבית בעיקר כדי לא להותיר רושם שהוא אדיש למדד המחירים האחרון שהיה גבוה מהצפוי, ולנתונים כלכליים שמשקפים צמיחה מהירה במשק וירידה בשיעור האבטלה במחצית הראשונה של השנה.

עוד הוא טוען כי מבחינת נסיבות אחרות - ולא רק בגלל התחזקות השקל - היה יכול הבנק המרכזי להשאיר את הריבית ללא שינוי. זבז'ינסקי טוען כי לחצי האינפלציה במשק אינם חזקים, ואפילו בדיור ניכרת האטה בעליית המחירים. לטענתו, "התייקרות בסעיף הדיור במדד האחרון עשתה הרבה רעש, אך היא  משקפת מחירים של דירות להשכרה אשר עולים מסיבות עונתיות בחודשי הקיץ ולא מחירי הרכישה".

"הפעילות הכלכלית במשק מתמתנת, במיוחד סחר החוץ, בגלל האטה בביקושים בשווקי יעד של ישראל. הסיבות הרבות נגד העלאת הריבית, אשר לא הצליחו להטות את כף המאזניים לטובת השארתה ללא שינוי בהחלטה האחרונה של בנק ישראל, ימשיכו להשפיע בעתיד ויגרמו לכך שהריבית תעלה בקצב מאוד מדוד ואיטי", הוא מעריך.

תכלית בית השקעות

בתכלית בית השקעות טוענים כי העלאת הריבית ב-0.25% מצביעה על כך שהנגיד ממשיך לראות בריסון האינפלציה מטרה בעלת חשיבות עליונה, וזאת על אף הסיכון של המשך התחזקות השקל מול הדולר וחשש היצואנים מפגיעה בעסקיהם.

סמנכ"ל השקעות, דן רון, מעריך עוד כי "לאחר ההעלאה הנוכחית, יימנע הנגיד מהעלאה נוספת של הריבית בחודש הבא". בבית ההשקעות צופים המשך העלאת ריבית בקצב מתון עד לרמה של 2.25% בסוף השנה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/business_channel/economy/ -->