מבקר המדינה חוקר: מה עשתה המשטרה עם הכסף למלחמה בתאונות
בלעדי: המנכ"ל לשעבר של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים טוען: כסף שהועבר למלחמה בתאונות נוצל למטרות אחרות לגמרי - כולל נופש לשוטרים ועבודות בינוי. הרשות הלאומית: "מדובר בעיסוק שולי - ב-2009 הגיעה ישראל לשיא בהורדת התאונות". המשטרה: "התקציב לא הספיק"
מדי שנה הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים מעבירה למשטרה 100-65 מיליון שקל לצורך פעולות אכיפה. המשטרה, מצידה, אמורה להשתמש בתקציב זה לביצוע פעולות להגברת הבטיחות בדרכים, שעליהן הוסכם מראש עם הרשות. זאת במיוחד לנוכח דוח מבקר המדינה מ-2006, שגילה כי הרשות הקודמת שימשה "צינור להעברת תקציבים", ולא היה ברשותה מידע על אודות שימושי המשטרה ב-80% מהכספים שהועברו אליה.
אלא שב-2008 גילה מנכ"ל הרשות לשעבר, יאיר דורי, כי חלק מהתקציב שהעבירה הרשות הלאומית לאגף התנועה לא שימש לצורך הגברת הבטיחות בדרכים כי אם למטרות אחרות. לדבריו, כספי הרשות שימשו לצורך בינוי, חופשות מבצעיות של שוטרים וכן לצורך רכישת ציוד אחזקה ולרכישת מדים.
בתגובה מנע דורי את העברת חלק מהתקציב של הרשות למשטרה, אולם יו"ר המועצה דאז, זיוה פתיר, הורתה להעביר את התקציב למרות החלטתו. הלחץ שהפעיל דורי על המשטרה היה אחד הגורמים המשמעותיים שהביאו להדחתו בידי פתיר, ובמקומו היא מינתה את סמנכ"ל הכספים של הרשות, דוד עוזר, כממלא מקום המנכ"ל ל-3 חודשים בלבד. אולם מינוי זה נמשך כבר כשנה וחודשיים.
כך או אחרת, בשבוע שעבר נחתם הסכם חדש בין הרשות לבין המשטרה לגבי תקציב 2010, וזאת באיחור של כ-9 חודשים. המשמעות היא שרוב פעילות המשטרה ב-2010 בוצעה, למעשה, ללא פיקוח של הרשות הלאומית.
במסגרת חקירתו, לינדנשטראוס אף צפוי לבדוק מדוע סירב אגף התנועה להעביר לרשות את נתוני תאונות הדרכים לשנת .2009 זאת על רקע הדוח פנימי של הרשות לגבי שנת ,2009 שטען כי המשטרה לא העבירה נתונים אלה.
בדוח, שנכתב בדצמבר של אותה שנה ועליו חתום ממלא מקום המנכ"ל דוד עוזר, נכתב כי "לקראת סוף 2009 הפסיק אגף התנועה להעביר דיווחים לרשות, הן מבחינת הנתונים על תאונות דרכים והן מבחינת עמידתו ביעדים שהוצבו לשנת 2009. על כן חסרה הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים את הנתונים על עמידת אגף התנועה ביעדים ובתוכנית העבודה לשנת 2009".
בעקבות זאת כתבו גורמי מקצוע ברשות לחשב של משטרת ישראל, תנ"צ יעקב שושנה, כי "התמונה הכללית העולה מהתנהלותה של משטרת ישראל כלפי הרשות בכל הנוגע להעברת נתונים ודוחות ביצוע אינה תואמת, להבנתנו ולצערנו, את רמת שיתוף הפעולה המתחייבת בין הרשות לבין
עוד כתבו הגורמים כי "למרות האמור לעיל, על מנת שלא לפגוע בשכרם של שוטרים, שככל הנראה ביצעו את העבודה או את חלקה, ולפנים משורת הדין, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים תעביר בשלב זה 70% בלבד מערך החשבונות האמורים".
אולם כבר באותו יום התערב בפרשה מנכ"ל משרד התחבורה, יעקב גנות, שאף פיקד בעבר בעצמו על משטרת התנועה, והורה לעוזר להעביר את התקציב במלואו. במכתב ששיגר לעוזר כתב גנות כי "בהמשך לשיחתנו, הנך מתבקש לפעול במיידי להעברת יתרת התקציבים למשטרת ישראל בגין שנת2009".
יצוין כי מנכ"ל משרד התחבורה לא אמור להתערב בענייני הרשות הלאומית - אולם שר התחבורה, ישראל כץ, כבר הודיע בעבר באופן רשמי כי הוא מטיל על גנות לנהל בפועל את הרשות, חרף ניגוד העניינים הטמון בכך.
לאחר שקיבל את המכתב ממנכ"ל משרד התחבורה, שיגר עוזר מכתב לראש אגף התנועה, ניצב אבי בן-חמו, ובו כתב כי "למותר לציין שבמהלך שנת העבודה פנינו אליכם פעמים רבות בכתב ובעל-פה על מנת שתמלאו חלקכם בהסכם".
עוזר השתמש בניסוח דומה למכתב הקודם, אלא שבמקום לעכב העברת 30% מהתקציב, הודיע שלמרות האמור לעיל ולאחר התייעצות עם פתיר ועם מנכ"ל משרד התחבורה - "הננו משלמים לכם את יתרת הכספים לשנת 2009". יצוין כי בחוק הרשות הלאומית נכתב במפורש כי "גופים שהרשות העבירה להם תקציב לצורך ביצוע פעולות בתחום הבטיחות בדרכים, יגישו לרשות אחת ל-6 חודשים דוח בדבר ביצוע התקציב האמור".
מהרשות הלאומית לבטיחות בדרכים נמסר בתגובה כי "הרשות סבורה שמדובר בעיסוק שולי, שכן בשנת 2009 הגיעה מדינת ישראל לשיא חסר תקדים בהורדת תאונות דרכים... כל זאת הושג הודות לפעילות משותפת של אגף התנועה במשטרת ישראל, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים והרשות הלאומית לבטיחות בדרכים. שיתוף הפעולה עם מנכ"ל משרד התחבורה, יעקב גנות, הוא הכרחי ותורם לעבודה המשותפת של הרשות עם משרד התחבורה".
דובר משרד התחבורה מסר כי "העברת כספים במסגרת התקציב לרשות הלאומית לבטיחות בדרכים נעשית במסגרת סמכותו של שר התחבורה והבטיחות בדרכים ומתבצעת באמצעות המנהל הכללי של המשרד. מנכ"ל המשרד פועל בשמו של שר התחבורה והבטיחות בדרכים ועל פי הנחיותיו בכל הקשור לתקציב הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים".
דובר אגף התנועה במשטרת ישראל מסר כי "תקציב הרשות הלאומית בשנתיים האחרונות הסתכם ב-65 מיליון שקל בלבד, ולא הספיק למימון כוח האדם והרכב - כך שהפער התקציבי כוסה על ידי משטרת ישראל והרכש לא נכלל בשנים אלה.
ב-2008 נרכשו אמצעי אכיפה וציוד בהתאם לתוכנית התקציבית שאושרה על ידי הרשות ובפיקוחה, ובנוסף תוקצב פרויקט מתנדבים על ידי משטרת ישראל ועמותת אור ירוק בסך 21 מיליון שקל ובהשתתפות תקציבית של 3 מיליון שקל מהרשות ומהאוצר".
פרויקט זה כלל הקמת בית ספר ארצי להדרכת מתנדבים, רכש מדים עבורם ופעילות לשימור הון אנושי זה, ומכאן שערבוב בין התקציב השנתי לתקציב הפרויקט מעוות ומוטעה. הרשות הלאומית מקבלת כל העת נתונים ממשטרת ישראל, למעט תקופה קצרה בסוף 2009 בשל חוסר הסכמה בנושא תקציבי. אולם נדגיש כי משטרת ישראל עומדת בכל ההסכמים, וכל ניסיון לגרור אותנו למלחמות פנימיות בתוך הרשות הוא מיותר".