ככה עושים קניות בעולם: קבוצות רכישה ברשת יסדרו לכם הנחות
אחרי שכבר התרגלנו לגלוש בקביעות ברשתות החברתיות ולעשות שופינג דרך האינטרנט - מגיעות הרכישות החברתיות. הרעיון: לאסוף כמה שיותר חברים כדי לבצע את הקנייה ולזכות בהנחות גדולות. בעתיד זו אולי תהיה הדרך העיקרית שבה נקנה ברשת - ובינתיים אפשר לקבל כמה הנחות יפות על עיסוי או ארוחה
אתרי הקניות החברתיות צוברים תאוצה והצלחה ברשת, במה שנראה כטרנד שלשם שינוי יכול דווקא לחסוך לנו הרבה הוצאות. עוד בטרם הועברה העיסקה המקוונת הראשונה, מועדוני לקוחות וקבוצות רכישה כבר התארגנו במגוון צורות.
אם מדובר היה בקבוצה של חברים שהחליטו לרכוש מוצרים בסיטונות מהיצרן או המשווק, או ועדי עובדים שהיו פונים למשווקים לקבלת הנחה גורפת לעובד הארגון-בסופו של דבר נראה שכולם מרוויחים: המוכר אמנם מוותר על נתח מסוים מהרווח על כל מכירה על ידי מתן ההנחה המשמעותית, אך מספר העיסקאות הגדול מאפשר לו בכל זאת להרוויח בזכות מחזור מכירות גדול מרגיל. יתרה מכך, לקוחות מרוצים הם לקוחות ששבים, ועל כן ההנחות משתלמות לבית העסק גם בטווח הארוך.
אך בעוד שבעבר גודלן של הקבוצות היה מוגבל לכמה מאות לכל היותר, האינטרנט שינה לחלוטין את התמונה: כעת עומדים בשעריהם של בתי העסק ברשת מספר אינסופי בפוטנציה של חברי קבוצות קנייה.
אתרי ושירותי הקניות החברתיות אמנם אינם חידוש, במושגי עולם האינטרנט, וכבר ב-2007 ניתן היה לראות את ניצניהם הראשונים. אך בשנים הקרובות הקניות החברתיות צפויות להפוך לשיטה נפוצה יותר ויותר לרכישות באינטרנט, ומסתמנות כאחד הטרנדים החמים של השנה הנוכחית.

הרעיון העומד מאחורי קבוצות קנייה התחבר באופן טבעי למדי לנטייה של רשתות חברתיות לקבץ אנשים על פי קריטריונים שונים כמו תחומי עניין, מקומות תעסוקה או אף אזורי מגורים. רשתות חברתיות מאפשרות גם את הפצתו המהירה של המסר על מבצע או הנחה חדשים לחברים ומכרים ברחבי הרשת.
עם כניסתה של פייסבוק לחיי רבים (חצי מיליארד משתמשים ברחבי העולם) ולתמהיל השיווק של כמעט כל ארגון, תפסו אתרי המכירות החברתיות תאוצה ואתרים חדשים החלו צצים בעולם ובישראל.
אחת מהחלוצות בתחום היא חברת Groupon בארצות הברית, שזוכה להצלחה רבה. החברה הוקמה בנובמבר 2008 והפעילה אתר לקניות קבוצתיות בשיקגו ובהמשך גם בערים נוספות.
כיום החברה מספקת מבצעים מקומיים לתושבי ארצות הברית וקנדה על בסיס נוסחה פשוטה
מדי יום עולה מכירה חדשה, מה שמשאיר לקונים 24 שעות מרגע פרסום המבצע להפיץ את השמועה בקרב חבריהם ברשתות החברתיות, במטרה למלא את הקבוצה לקבלת המחיר המוזל.
גרופון נפתחה עם תקציב התחלתי של כמיליון דולר, ובאפריל השנה זכתה להשקעה של 135 מיליון דולר מחברת השקעות רוסית. רווחי החברה מגיעים ברובם מאחוז מסוים שהיא גובה מהמשווקים על כל מכירה, והיא כבר הספיקה לרכוש מספר אתרי קניות חברתיות בעולם, והשיקה אותם מחדש תחת מותג גרופון.
גם בישראל צצו בשנה האחרונה לא מעט אתרים שמציעים מני הטבות לקבוצות רוכשים. רוב האתרים מציעים הנחות על קופונים לטיפולי ספא, מסעדות או בילויים מסוגים שונים כמו טיולים ופעילויות אקסטרים - אך למרבה הצער לא מצאנו מוצרים אמיתיים באף אחד מהאתרים.זאת בעוד שבארצות הברית ובאירופה ניתן לקבל ברכישות אלה הנחות גם על תלושי קנייה לרשתות מובילות ועסקים מקומיים, כרטיסים למוזיאונים והופעות ואף מנויים לירחונים.
על אף שבמקרים רבים אתם עשויים למצוא את עצמכם עם מוצרים להם כלל לא הייתם זקוקים, רק בגלל השפעת אפקט העדר ("אם כולם קונים, גם אני קונה"), בכל זאת שווה להציץ באתרים אלו כי ההנחה שתקבלו על שרות או מוצר זה או אחר עשויה להגיע ל-60%-40%.
חשוב לציין שנכון להיום רוב ההנחות הן לעסקים במרכז הארץ, אך לא מן הנמנע שבקרוב גם האתרים בישראל יציעו עיסקאות שונות לתושבי כל עיר, בדומה בארצות הברית.
בין האתרים הגדולים והמוכרים בארץ ניתן למצוא את grouper.co.il,המבוסס על עיקרון דומה לגרופון האמריקאי, אך למרבה הצער מחייב הכנסה של כתובת דואר אלקטרוני לקבלת עדכונים על מבצעים טרם הצגת המבצע היומי, מה שללא ספק מרתיע לא מעט מהקונים הפוטנציאליים.
אתר "דיל היום",dealhayom co.il,אמנם מציע כרגע מבצעים רק בתל-אביב, אך באתר מוצהרת הכוונה להוסיף הטבות בערים נוספות - ירושלים, באר שבע וחיפה. באתר דיל היום מוצג המבצע היומי בעמוד הראשי, והאתר משתמש ברשת פייסבוק לא רק להפצת הבשורה: גם התגובות על עיסקאות שונות באתר מבוצעות באמצעות הרשת החברתית.
גם אתר יממה (או YE:MA:MA), בכ תובת yemama.co.il,מקיים ממשק עם פייסבוק ואף מאפשר כניסה לאתר באמצעות שם המשתמש והסיסמה ברשת החברתית. כאן רצים מספר מבצעים בעת ובעונה אחת, כשבעמוד הראשי מופיע זה שזמן סיומו קרוב יותר. גם כאן קיימת הכנה למבצעים לאזורי חיפה וירושלים, אך באלו טרם נמצא תוכן כלשהו.
קשה לחזות אם הישראלים יסתגלו לרעיון הרכישה החברתית, ואם המשווקים ישכילו לנצל פלטפורמה זו עד תומה. אם כן, כולנו עשויים להרוויח מהנחות משמעותיות - ובכל מקרה, בינתיים אפשר להתפנק במסאז' או בארוחה במסעדה בלי לקרוע את הכיס.